Γιάνης Βαρουφάκης: Να μην πληρώσουν οι μη-προνομιούχοι την Πράσινη Μετάβαση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Δεκ, 2021

«Ο πρωθυπουργός σας πήγε στη Γλασκόβη ένα ταξιδάκι. Εκεί τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο κύριος Μητσοτάκης δέσμευσε τη χώρα σε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο στόχο: Μείωση των ρύπων των αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030. Δεν μου λέτε, εσάς σας το είπε αυτό πριν το κάνει; Πήρε την έγκρισή σας; Έγινε κάποιος προϋπολογισμός; Γιατί ξέρετε σύμφωνα με τον δικό μας υπολογισμό, αυτό θα κοστίσει ένα ΑΕΠ, μεταξύ του σήμερα και του 2030.»

Ναι, είναι αλήθεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την 1η Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, στη διεθνή συνδιάσκεψη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δέσμευσε τη χώρα ότι μέχρι το 2030, θα έχουμε μειώσει κατά 65% τους ρύπους των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς καν να πει στον ελληνικό λαό, στο ελληνικό κοινοβούλιο, πολύ φοβάμαι ούτε στο υπουργικό του συμβούλιο, ποιος θα πληρώσει την λυπητερή.

«Που είναι στον προϋπολογισμό σας κύριε Σταϊκούρα όλο αυτό; Θα μειώσετε κατά 65% τους ρύπους τα επόμενα χρόνια και δεν έχετε προϋπολογίσει πώς θα το κάνετε;»

Σκοπός του είναι να πληρώσουν πάλι τα κορόιδα, πάλι οι μη προνομιούχοι, οι ίδιοι που πλήρωσαν για τις τράπεζες, οι οποίες μετά ήρθαν και τους πήραν τα σπίτια, οι ίδιοι οι πολίτες που από τη μία μεριά τους πήραν τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ, τα πάντα, πριν τους χαρατσώσουν άλλη μία φορά. Ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσουν οι μη προνομιούχοι, για την πράσινη μετάβαση, και για να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και οι πραγματικά ρυπαίνοντες, είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25.

Ποια πρόταση ακριβώς; Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε επιπλέον ευρώ που καταβάλλεται για diesel, για μαζούτ, εν γένει για ρυπογόνα αγαθά, επιστρέφονται άμεσα κάθε μήνα, μήνα-μήνα, ηλεκτρονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς οικογενειών με κατά κεφαλήν εισόδημα, κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Έτσι, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, από τη μία θα αποζημιώνονται για το κόστος των ρυπογόνων αγαθών, όπως το Diesel, το μαζούτ, και ταυτόχρονα θα τους δίνεται η ευκαιρία, το εισόδημα, να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μονώσεις για τα σπίτια τους, οικιακά φωτοβολταϊκά, Όλα εκείνα που θα μειώσουν και τη ρύπανση και το κόστος διαβίωσης της πλειοψηφίας των πολλών, των μη προνομιούχων.

Σκεφτείτε το, με την πρότασή μας, όλοι οι μη προνομιούχοι θα έχουν ένα εισόδημα από αυτόν τον αναδιανεμητικό περιβαλλοντολογικό φόρο. Ανεξάρτητα από το πόσο ρυπαίνουν. Αυτό θα τους δίνει κίνητρο και εισόδημα να επενδύουν σε μη ρυπογόνες διαδικασίες, μηχανές, κατασκευές, αγαθά. Άλλη λύση από αυτή που προτείνει το ΜέΡΑ25, που δεν θα την πληρώσουν οι πολλοί, απλά δεν υπάρχει. Το κόστος της ρυπογόνας ενέργειας, των ρυπογόνων αγαθών, θα αυξηθεί ό, τι και να γίνει.

Το θέμα είναι ποιος θα το πληρώσει; Εμείς λέμε να το πληρώσουν οι έχοντες που ρυπαίνουν και πολύ περισσότερο. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για έναν νέο περιβαλλοντολογικό, αναδιανεμόμενο φόρο άνθρακα, είναι ο μόνος τρόπος να πληρώσουν οι έχοντες για την πράσινη μετάβαση. Να μην πληρώσουν πάλι την λυπητερή οι λαϊκές μάζες, οι μη προνομιούχοι.

«Η Μητσοτάκης Α.Ε. κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτιμά να δει τα δάση μας να γίνονται στάχτη, τον πλανήτη να απανθρακώνεται, παρά να εφαρμόσει ένα τέτοιο αναδιανεμητικό φόρο, ο οποίος θα επιβάλλει στους έχοντες να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση.»

Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, μία πρόκληση για την οποία τα άλλα κόμματα είτε δε μιλάνε, το οποίο σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα πέσει στους μη προνομιούχους, είτε στοχεύουν να τη φορτώσουν και πάλι στους ώμους των πιο αδύναμων πολιτών. Εμείς συνεχίζουμε με την υπεύθυνη ανυπακοή που είναι η στρατηγική του ΜέΡΑ25.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο