Παναγιώτης Κουντουσιάδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας: Με τα ΜΑΤ απαντά η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της Kavala Oil

Νέα
22 Δεκ, 2021

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι αντίκρισαν το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στην Καβάλα, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της Kavala Oil που βρισκόταν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Παναγιώτης Κουντουσιάδης, κατήγγειλε στο Στίγμα της ΜέΡΑς τη σύμπραξη για άλλη μια φορά ιδιωτικού κεφαλαίου και κράτους ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και εργασιακή ασφάλεια:

Η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί αδρά μετά από έγκριση της Κομισιόν, ενώ έχει πάρει και χρηματοδότηση λόγω της πανδημίας. Βάσει της νομοθεσίας, έχοντας λάβει αυτή τη χρηματοδότηση, η επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις, εθελούσιες εξόδους ή οτιδήποτε άλλο.

Όταν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση λόγω covid, η διοίκηση θέλησε να κάνει τους εργαζόμενους να υπογράψουν αίτηση για εθελούσια έξοδο, με σκοπό να διαλέξει 80-90 από αυτούς ώστε να τερματιστεί ο εργασιακός βίος τους και στη θέση τους να πάρει εργολαβικό προσωπικό.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν έδειξε καμία προθυμία προς διαβούλευση και έτσι το σωματείο των εργαζομένων ξεκίνησε μια κατάληψη του εργοστασίου σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, που σημαίνει ότι δεν έπαψε η εταιρεία να λειτουργεί κανονικά, απλά απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο του εργοστασίου σε τρία συγκεκριμένα στελέχη της διοίκησης.

Η περιφρούρηση λειτουργίας του εργοστασίου είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο και τώρα πλέον φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση με την επέμβαση των διμοιριών των ΜΑΤ, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους που ήταν στο χώρο έκαναν χρήση κροτίδων ήχου-λάμψης σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον με καύσιμα και εύφλεκτα υλικά.

Η αστυνομική παρέμβαση είναι προφανές ότι δεν ήταν απόφαση της εταιρείας, αλλά της κυβέρνησης. Ήταν μια πολιτική απόφαση η οποία εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια της εταιρείας.

Είναι απορίας άξιον γιατί η πολιτεία δεν παρενέβη καθόλου όλο αυτό το διάστημα που υπήρχαν καταγγελίες από τους εργαζόμενους και τα σωματεία για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας στην επιχείρηση, ενώ τώρα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της εταιρείας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο