Γιάνης Βαρουφάκης, Ken Loach, Brian Eno, Roger Waters στο ίδιο τραπέζι για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιαν, 2021

Η υπόθεση Ασάνζ βρίσκεται στη δραματική της κορύφωση, μετά από πολλά χρόνια.

Βασικό στοίχημα των διωκτών του ήταν ο ίδιος να εξοντωθεί ψυχολογικά αλλά και βιολογικά, ώστε (το σημαντικότερο) κανείς να μη διανοηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Γι αυτό βασικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών σε όλη τη γη είναι να αναπαράγουν αυτό το παράδειγμα, να συντηρούν στη δημόσια ορατότητα τόσο τις αποκαλύψεις του Τζουλιάν, όσο και τις κατάπτυστες μεθοδεύσεις για την εξόντωσή του.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της χθεσινής διαδικτυακής συζήτηση ανάμεσα στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τους Ken Loach, Brian Eno, Roger Waters. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Julian Assange είχε αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τράμπ , διότι ο όρος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να αποκαλύψει πληροφορίες για την πηγή της διαρροής των e-mail της Χίλαρυ Κλίντον, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές και τη φιλοσοφία των Wikileaks!

Δεν είναι η πρώτη (ούτε η τελευταία φορά) που συνευρίσκονται αυτά τα ονόματα για τον ίδιο σημαντικό σκοπό. Θυμίζουμε την παρέμβασή τους στο Λονδίνο, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την μη απέλαση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Από εκεί δανειζόμαστε και τα λόγια από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στους παρευρισκόμενους, που συνοψίζουν το γιατί η υπόθεση του Ασάνζ μας αφορά όλους.

(πιο εκτενής διατύπωση του σκεπτικού του, σε αυτό το άρθρο).

«πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.
 
Ο Μάικ Πομπέο, πρώτος διευθυντής της CIA που διόρισε ο Τραμπ και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Πολύ σωστά. Τα Wikileaks είναι πράγματι μια «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κάθε εφημερίδα, το κάθε κανάλι ή ραδιόφωνο.
 
 Ο Νταν Έλσπεργκ και ο Νόαμ Τσόμσκι προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους που απέχουν από την εναντίωση στην απέλαση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Είστε οι επόμενοι στον κατάλογο των καταζητούμενων ενός Προέδρου που σας θεωρεί «εχθρούς του λαού».
 
Όταν αποστρέφετε το βλέμμα από τον βασανισμό του Τζούλιαν συναινείτε με την δική σας δίωξη.
 
Βέβαια, εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου, έχετε ήδη αποδείξει ότι το γνωρίζετε αυτό. Ότι όλοι μας το γνωρίζουμε. Και πως εσείς, εμείς, έχουμε αποδεχθεί το χρέος μας να το καταστήσουμε γνωστό σε εκείνους που δεν το ξέρουν.
 
Βλέπετε, ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, δεν είναι κάποιοι κακοί άνθρωποι που συνωμοτούν σε κρυφά δωμάτια γεμάτα καπνό. Όχι, η συνειδητή, ορθολογικά σχεδιασμένη κακία δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ο μέγιστος εχθρός είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ. Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΠΗ καλών ανθρώπων. Κουρασμένων ανθρώπων πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν. Η ΚΟΥΡΑΣΗ είναι ο εχθρός, ο καλύτερος σύμμαχος των ολιγαρχών.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο