Γιάνης Βαρουφάκης: Αφήστε τον αυταρχισμό σας και αγκαλιάστε μια προοδευτική – ανθρώπινη στρατηγική απέναντι στους ανεμβολίαστους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Σεπ, 2021


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, όταν διάβασα ότι θα φέρετε νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται βοηθός για άτομα με ειδικές ανάγκες χειροκρότησα μέσα μου. Διαβάζουμε, όμως, το νομοσχέδιό σας και βλέπουμε ένα ευχολόγιο, πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσετε, θα στήσετε αυτόν τον θεσμό; Δεν υπάρχει αυτό. Πείστε με ότι υπάρχει. Στο νομοσχέδιό σας δεν υπάρχει.

Μου θυμίσατε τον θεσμό των βρεφονηπιακών σταθμών που τον νομοθετήσατε και τελικά τρέχατε μετά να βρείτε κάποιον τρόπο να προσποιηθείτε ότι τον εφαρμόσατε. Αυτού του είδους τα νομοσχέδια που απαιτούν γερούς θεσμούς και ακόμη πιο ισχυρή χρηματοδότηση την οποία, όμως, δεν δίνουν -θεσμούς που δεν στήνετε- τελικά, ναι μεν, είναι πολύ όμορφο η πολιτεία να αναγνωρίζει την ανάγκη για έναν βοηθό για ΑμεΑ, για τον τερματισμό της παιδικής κακοποίησης, αλλά όταν αυτά τα ονομάζετε απλά ως προβλήματα στα νομοσχέδια, με στόχο ουσιαστικά να μην θεσμοθετήσετε και χρηματοδοτήσετε για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων και τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, τότε ουσιαστικά προσβάλλετε αυτούς τους ανθρώπους.

Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα να αναφερθώ στον εμβολιασμό και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, γιατί είμαστε στο βαθύ φθινόπωρο πια, βλέπουμε να κοκκινίζουν περιοχές της Ελλάδας και όπως πέρυσι έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία με προσευχές αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που έχουμε.

Θα είμαι ξεκάθαρος, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Ως ανθρωπότητα, ως ανθρώπινο είδος είμαστε τυχεροί που οι επιστήμονες βρήκαν εμβόλια γρήγορα, τα οποία είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά, πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά από ό,τι περιμέναμε και από ό,τι ευχόμασταν.

Πράγματι, αυτό το  ιατρικά επιστημονικό θαύμα εάν πολιτικά μπορούσαμε να το διαχειριστούμε και να εμβολιαστούμε όλοι, ουσιαστικά θα είχαμε λήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της πανδημίας. Συμφωνούμε εδώ; Πιστεύω ότι συμφωνούμε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι, με κάποιες πάρα πολύ μικρές εξαιρέσεις που θα πρέπει να μας πει το ιατρικό επάγγελμα.

Όμως, βλέπετε ότι έχουμε κολλήσει τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και εδώ. Ιδίως εδώ. Το ποσοστό του εμβολιασμού έχει καθηλωθεί. Εδώ είναι πολιτική η αποτυχία. Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ήταν εύκολο το λάθος στο οποίο πέσατε. Είναι η σαγήνη της καρικατούρας. Ως πολιτεία είχαμε ένα δίλημμα. Είχαμε την επιλογή της υπομονετικής δουλειάς, για να πειστούν οι διστακτικοί. Ή το να διαφημίζουμε πόσο ορθολογιστές είμαστε εμείς και πόσο ηλίθιοι είναι οι ανεμβολίαστοι. Εσείς επιλέξατε το δεύτερο.

Ξέρετε ποιο είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από τους αντιεμβολιαστές –οι οποίοι είναι πρόβλημα-,  αυτήν τη στιγμή; Οι αντι-αντιεμβολιαστές.

Η διχόνοια που προκαλείτε, που έχετε κάνει τον αντι-αντιεμβολιασμό μια ιδεολογική στάση. Αυτό ουσιαστικά είναι η καλύτερη τροφή για τους αντιεμβολιαστές, για την διχόνοια η οποία τελικά όχι μόνο είναι αποπνικτική για μια χώρα, παντού και πάντα, αλλά είναι και ανασταλτική απέναντι στο σημαντικό πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει καθηλωθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι κάθε διστακτικός πολίτης συνωμοσιολόγος. Δεν πιστεύει κάθε πολίτης που δεν εμβολιάζεται ότι το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη γενοκτονία μας. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι απλά θέλουν να πειστούν.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες λιγότεροι από τους μισούς ανεμβολίαστους δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν. Θέλουν πιο πολλά στοιχεία, θέλουν να χρησιμοποιήσουμε την πειθώ. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να τους πείσουμε;

Η στρατηγική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να τους κάνετε τη ζωή πιο δύσκολη και ακριβότερη. Ένας συνδυασμός αυταρχισμού, «δεν μπαίνεις εδώ αν δεν δείξεις το πιστοποιητικό υγειονομικών φρονημάτων», με αγοραίο αποκλεισμό, δηλαδή να χρεώνεις τα rapid tests για να αναγκαστούν να εμβολιαστούν. Αυτή η τακτική, έξω από το ιδεολογικό ηθικό και νομικό πλαίσιο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα δεν δουλεύει και το έχετε δει. Υπήρξε ένα ποσοστό που ήταν αυτοί που έλεγαν «δεν θα το κάνω τώρα, θα το κάνω αργότερα, ας περιμένω λίγο». Αυτούς τους πείσατε, εμβολιάστηκαν. Καλό είναι αυτό. Είναι πρόοδος. Όμως με την μεταχείριση των υπολοίπων με αυταρχικό τρόπο ή με τρόπο ουσιαστικά χρεοκοπίας τους ή εμβάθυνσης της υπάρχουσας χρεοκοπίας τους, να τους το κάνετε πολύ ακριβό το να μην εμβολιαστούν, τσιμεντώνετε τον αντιεμβολιασμό. Γι’ αυτό λέω ότι ο αντι-αντιεμβολιασμός είναι χειρότερος εχθρός του εμβολιασμού.

Η εναλλακτική της στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι μια προοδευτική ανθρώπινη στρατηγική, μια έξυπνη καμπάνια πειθούς και συναδέλφωσης. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε τα στατιστικά στοιχεία. Διαβάζω στις εφημερίδες που ακολουθούν κατά γράμμα αυτά που λένε οι της Κυβέρνησης: «Το 10% των νοσοκομειακών δεν έχουν εμβολιαστεί» και ουσιαστικά ο σιωπηλός υπότιτλος είναι «Είστε καθάρματα εσείς που είστε στα νοσοκομεία και δεν εμβολιαστήκατε». Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να παρουσιάσετε τα ίδια στατιστικά στοιχεία. Αντί να πεις «Το 10% δεν εμβολιαστήκατε και είστε καθάρματα», να πεις «Το 90% έχουν εμβολιαστεί. Ελάτε μαζί μας και οι υπόλοιποι». Είναι θέμα ήθους και ύφους πώς παρουσιάζεις ακριβώς το ίδιο μήνυμα, ακριβώς το ίδιο στατιστικό δεδομένο. Διαβάζω και σας ακούω να λέτε για παράδειγμα: «Το 40% των ηλικιών 18-30 δεν έχουν εμβολιαστεί» και ο τρόπος με τον οποίον αναφέρεστε σε αυτούς είναι ότι είναι γελοίοι, ότι δεν είναι ορθολογιστές. Για σκεφτείτε την εναλλακτική να τους πείτε: «Ξέρετε, στην ηλικία 18-30 το 60% έχουν εμβολιαστεί. Ελάτε όλοι μαζί να το ανεβάσουμε κι άλλο». Είναι ειδοποιός η διαφορά. Τι έχουν γίνει οι επικοινωνιολόγοι σας; Έχετε πάρα πολύ καλούς και ακριβοπληρωμένους, εξ Αμερικής. Αυτοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό που λέω. Και αν θέλετε να τους το μεταφέρετε, για να μην ψάχνετε και στο λεξικό λέγεται «nudge theory» αυτό που μόλις ανέφερα. Πείτε τους να σας βοηθήσουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει σημασία και θα το πω άλλη μια φορά με λίγο διαφορετικά λόγια για να το εμπεδώσουμε. Υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι η δαιμονοποίηση, με έμφαση στους λίγους ανεμβολίαστους συνωμοσιολόγους. Υπάρχουν. Αλλά είναι λάθος η έμφαση σε αυτούς. Είναι λάθος η έμφαση στον ανορθολογισμό κάποιων που προτιμούν να παίρνουν τοξικά παρασιτοκτόνα που δεν δουλεύουν και τα προτιμούν αυτά από τα ακίνδυνα εμβόλια. Είναι λάθος να επικεντρώνεστε σ’ αυτούς. Είναι λάθος αυτό που έκανε η κ. Κεραμέως στα πανεπιστήμια. Εμείς λέγαμε από την αρχή και για τα σχολεία, αλλά κυρίως τώρα με τα πανεπιστήμια να μετατρέψετε, να εισάγετε σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα μια μονάδα από τη μια μεριά δωρεάν μαζικών τεστ, συνεχώς κάθε βδομάδα, και ταυτόχρονα η ίδια μονάδα να είναι και μονάδα εμβολιασμού. Και να εμβολιάζει και να κάνει συνεχή τεστ.

Κυρία Κεραμέως, σας άκουσα να λέτε «δεν θα τους δώσουμε δωρεάν τεστ για να τους επιβάλουμε ή για να τους δώσουμε κίνητρο να εμβολιαστούν», το οποίο είναι απολύτως ανόητο και επιτρέψτε μου τη λέξη. Δεν είναι κάτι λιγότερο από ανόητο. Πρώτον, και εμείς οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουμε τεστ, γιατί είμαστε τυχεροί προς το παρόν. Για τα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν, δ, μ, κ.λπ., φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουμε συνεχίζουν να είναι ενεργά απέναντί τους. Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά πού ξέρουμε τι θα γίνει με το στέλεχος ε, στ, ζ, αύριο;

Η εθνική άμυνα της χώρας απέναντι στην πανδημία -και αν όχι σε αυτήν, στην επόμενη- είναι να έχουμε αυτό το δημόσιο δίκτυο μαζικών δωρεάν τεστ, να ξέρουμε τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στα σχολεία. Ποια είναι η έκταση και η επέκταση και η δυναμική πορεία, τροχιά του ιού και των διαφόρων στελεχών του ιού; Δεν είναι δυνατόν, κυρία Κεραμέως, να λέτε στα πανεπιστήμια, στους φοιτητές και τους καθηγητές «εμβολιαστείτε και μετά δεν χρειάζεται να ξανακάνετε τεστ». Αυτό είναι ο ορισμός της ανόητης ανευθυνότητας και της αναποτελεσματικότητας τελικά.

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε όλοι ως πολιτεία είναι να σκύψουμε με αγάπη και με σεβασμό πάνω στην εργάτρια, για παράδειγμα, που φοβάται ότι αν εμβολιαστεί μπορεί να κάνει πυρετό μια, δυο μέρες και να χάσει ένα μεροκάματο που δεν έχει τη δυνατότητα να το χάσει -το σκέφτεστε αυτό;-, που δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της. Κάποιος πρέπει να μπορέσει να μιλήσει σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο να τους στηρίξει οικονομικά, αλλά να τους μιλήσει κιόλας.

Γι’ αυτό εμείς ως ΜέΡΑ25 κάναμε μια πρόταση να διαθέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους πολίτες που νιώθουν διστακτικοί, που φοβούνται, που δεν είναι συνωμοσιολόγοι, που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο σημαίνει γενοκτονία, αλλά έχουν μια αγωνία και θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον -δεν έχουν όλοι ξέρετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πρόσβαση σε επιστημονικό προσωπικό-, να μπορέσουν να μιλήσουν με έναν γιατρό στο ΕΣΥ να πουν «αυτήν είναι η κατάστασή μου, γιατρέ. Να φοβάμαι ή να μην φοβάμαι, να το κάνω ή να μην το κάνω;». Το προτείναμε και μας αγνοήσετε. Ούτε καν «όχι» δεν μας είπατε. Τουλάχιστον τιμήστε μας με ένα «όχι», ότι είναι ανόητη ιδέα αυτή.

Κέντρα δωρεάν τεστ και εμβολιασμών, το είπαμε αυτό πριν, αλλά και μικρές κινήσεις. Για παράδειγμα, υπήρξε μια πρόσφατη έρευνα, μια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Katy Milkman και την Angela Duckworth, πολύ συστηματική μελέτη, για το τι είναι αυτό το οποίο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασμών. Τι είναι αυτό που πείθει κάποιον; Δίνουμε ένα απλό παράδειγμα. Να σου έρθει ένα sms αν έχεις καθυστερήσει και δεν έχεις πάει να εμβολιαστείς που να λέει: «Σας έχουμε κρατήσει τη δόση σας. Σας περιμένει στο τάδε μέρος». Ένα τόσο απλό sms. Αυτά είναι τα μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που παίρνει μια κυβέρνηση, μια πολιτεία που αγκαλιάζει με αγάπη και με σεβασμό τους διστακτικούς. Έχετε χάσει το ζητούμενο, την προστασία των πολιτών και έχετε αφεθεί σε αυτόν τον συνδυασμό αυταρχισμού από τη μια μεριά και αγοραίων μεθόδων αύξησης του κόστους για τους ανεμβολίαστους.

Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, ένα διανοητικό πείραμα, να το κάνουμε μαζί. Έστω ότι η Κυβέρνηση ερχόταν εδώ στην Ολομέλεια -ελπίζω να μην σας βάζω ιδέες, μην το κάνετε, είναι διανοητικό πείραμα- και προτείνει με τροπολογία, με νομοσχέδιο το εξής: «Κάθε πολίτης της χώρας που δεν έχει εμβολιαστεί θα πληρώνει έναν επιπλέον φόρο, χαράτσι 100 ευρώ το μήνα, τα οποία…», για να πείσετε και την Αντιπολίτευση, «…θα πηγαίνουν όλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να το θωρακίσουμε», έτσι ώστε οι ανεμβολίαστοι να πληρώνουν το κόστος. Είναι αλήθεια ότι αν το εισάγετε αυτό –μην το εισάγετε- κάποιοι θα εμβολιαστούν αντί να πληρώνουν 100 ευρώ το μήνα πρόστιμο. Όμως, με μια τέτοια κίνηση θα έχετε τσιμεντώσει εκείνους που αρνούνται το εμβόλιο, επειδή αρνούνται το δικαίωμα ενός αυταρχικού και ανάλγητου καθεστώτος κράτους να διαφεντεύει τις ζωές τους. Τελικά θα έχετε δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν θα ανέβουν αρκετά αποτελεσματικά τα ποσοστά εμβολιασμού και θα έχετε διχάσει την κοινωνία με έναν αγοραίο νεοφιλελεύθερο τρόπο.

Και όλα αυτά μην ξεχνάμε ότι δεν γίνονται στην Ελβετία, γίνονται στην χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς, σε μια χώρα πτωχευμένων ανθρώπων με βαριά «κόκκινα» δάνεια, με μισθούς απαράδεκτα χαμηλούς δεδομένου του επιπέδου των τιμών, το οποίο όλο και αυξάνεται και το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό.

Ακόμα, λοιπόν και να τους επιβάλλετε με αυτόν τον τρόπο τον εμβολιασμό η πικρία μέσα τους σε κατάσταση φτωχοποίησης μόνο το φασισμό ωφελεί, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Είδατε τι γίνεται στη Σταυρούπολη; Βλέπουμε ξανά και πολιτικά την επανάληψη της τακτικής της κυβέρνησης Σαμαρά, αυτό το γλείφειν της ακροδεξιάς μέσω των ίσων αποστάσεων στα δύο άκρα.

Δεν είναι το ίδιο, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μια προκήρυξη ενός αντιεξουσιαστή με τα καδρόνια και τις σιδερογροθιές ενός φασίστα. Δεν έχετε δικαίωμα ούτε εσείς ούτε εμείς να παίρνουμε ίσες αποστάσεις απέναντι στα άκρα. Παίζετε με τη φωτιά που θέλαμε να ελπίζουμε ότι έχει σβήσει με την απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή ΑυγήΚαι πάλι φουντώνει η φτώχεια και αυτή η φούντωση της φτώχειας φουντώνει πάλι την ακροδεξιά. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ισχύουν και θα ισχύουν όσο είμαστε στο τέταρτο μνημόνιο και τώρα που μπαίνουμε στο πέμπτο -δεν το λέτε έτσι, αλλά αυτό είναι- θα φουντώνουν και άλλο τη φτώχεια, οι πλειστηριασμοί που έρχονται και ο φαύλος κύκλος κρατάει καλά.

Η ακρίβεια προστίθεται στα «κόκκινα» δάνεια και στις πολύ κακές θέσεις εργασίας. Μπορεί στην efood να ανατρέψαμε όλοι μαζί ως κοινωνία αυτό που έγινε, αλλά αυτό που πήγε να κάνει η efood είναι το μέλλον αυτής της δήθεν αγοράς εργασίας. Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με ρωτάτε για την ακρίβεια για παράδειγμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας πάρουμε το παράδειγμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί είναι και μεγάλο ζήτημα τώρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, εδώ έχουμε μια πολύ μεγάλη αναλυτική και ιδεολογική διαφορά μεταξύ μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο εσείς το πήρατε και το επεκτείνετε μέσα και από τις όποιες ιδιωτικοποιήσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έχεις ένα χρηματιστήριο υποτίθεται ότι έχεις μέσα σε αυτό εταιρείες, οι οποίες είναι παραγωγικές. Οι ενεργειακές εταιρείες δεν είναι παραγωγικές εταιρείες, είναι χρηματιστηριακές εταιρείες. Αυτές που σας παίρνουν τηλέφωνο και σας λένε: «θα σας δώσω πιο φθηνό ρεύμα και σας δίνω αυτό το συμβόλαιο, κλπ» δεν παράγουν ρεύμα, δεν σας δίνουν το ρεύμα στο σπίτι σας εκείνες. Εκείνες τι κάνουν; Παίζουν στο χρηματιστήριο, αγοράζουν στο futures market μια μελλοντική ενέργεια που δεν έχει παραχθεί ακόμα με ένα συμβόλαιο, παράγωγο ουσιαστικά και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το πουλήσουν λίγο πιο ακριβά σήμερα, έτσι ώστε να κερδίσουν, άλλα λίγο πιο φθηνά από τους ανταγωνιστές τους, έτσι ώστε να ανταγωνιστούν στο χρηματιστήριο αυτό το οποίο έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολές, βέβαια, της τρόικα, δεν ήταν ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό.

Εξ ορισμού με άλλα λόγια ο ανταγωνισμός αυτός δεν μπορεί να μειώνει τα κόστη. Αυτό το παραμύθι ότι ο ανταγωνισμός πάντα δουλεύει υπέρ του καταναλωτή, γιατί ρίχνει τα κόστη σ’ αυτήν την περίπτωση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, για να μην πω σε όλες, αλλά ιδίως σε αυτήn την περίπτωση εξ ορισμού δεν μπορεί να ισχύει. Είναι ένα παραμύθι.

Ο διαγωνισμός αυτός το μόνο που κάνει είναι στην περίοδο των παχιών αγελάδων να αποσπά προσόδους από το καταναλωτικό κοινό, από την ελληνική πολιτεία και να τις μεταφέρει σε αυτές τις χρηματιστηριακές εταιρείες που παρουσιάζονται ως ενεργειακές και στην περίοδο των ισχνών αγελάδων τότε πάλι αποσπούν προσόδους από την κοινωνία είτε γιατί τους διασώζετε, τους δίνετε επιδοτήσεις είτε μέσω της πτώχευσής τους, που τελικά έχουν αντίκτυπο στο κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και επανεθνικοποίηση όλων των υποδομών κοινής ωφέλειας.

Όπου έχουν ιδιωτικοποιηθεί, όπου έχουν δημιουργηθεί ψευτοαγορές για το νερό για το ρεύμα η κατάσταση οδήγησε σε αδιέξοδο είτε ήταν στην Καλιφόρνια είτε το νερό στο Βερολίνο. Θυμάστε που έγινε η επαναδημοτικοποίηση του νερού λόγω της αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης του;

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο για τις γερμανικές εκλογές. Ξέρετε για εμένα προσωπικά αυτήν τη στιγμή πιο ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των γερμανικών εκλογών; Το δημοψήφισμα στο Βερολίνο που ουσιαστικά εθνικοποίησε τρεις χιλιάδες διαμερίσματα, των οποίων τα νοίκια ανέβαιναν πολύ ψηλά. Όλα τα άλλα αποτελέσματα ιδίως στη σύνθεση μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε τελική ανάλυση δεν θα αλλάξουν τίποτα ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνω την παρένθεση και κλείνω γενικότερα, κυρία Πρόεδρε. Κλείνω έτσι όπως άρχισα. Αν καταφέρουμε να εμβολιαστούν περισσότεροι, ναι η πανδημία θα νικηθεί τουλάχιστον με το Δ, δεν ξέρουμε με το Ε τι θα γίνει. Ναι, είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, είναι σωτήρια, είναι δημόσιο αγαθό. Τα έχει ανάγκη ο κόσμος μας εκεί έξω.

Το πρόβλημα είναι ότι μία αναποτελεσματική Κυβέρνηση, που επιστρατεύει συστηματικά τον αυταρχισμό, ώστε να εξυπηρετεί τους πάρα πολύ λίγους κατακρεουργώντας τα δημόσια αγαθά δεν πείθει εκείνους και εκείνες που πρέπει να πειστούν και έτσι η κοινωνία μας ταλανίζεται ακόμα από μια πανδημία που θα μπορούσε να έχει εκλείψει ουσιαστικά, έτσι εκτοξεύονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, έτσι ξαναεκκολάπτεται το αυγό του φιδιού στη Σταυρούπολη και αλλού.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σας προσκαλώ να με διαψεύσετε στην πράξη. Κάντε μια κίνηση τώρα όσον αφορά τον εμβολιασμό. Αφήστε τον αυταρχισμό στην άκρη και τουλάχιστον στα ζητήματα της πανδημίας αγκαλιάστε την προοδευτική, την ανθρώπινη στρατηγική αντί για την αυταρχική αγοραία στρατηγική. Φοβάμαι ότι δεν θα το κάνετε, ότι δεν είναι στη φύση σας. Στο χέρι σας είναι να με διαψεύσετε.

Ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο