Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για παράταση προθεσμίας οριστικοποίησης υπαγωγής επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών στις 120 δόσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Σεπ, 2021

Πληθώρα επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας, με τις οφειλές προς το Δημόσιο να συσσωρεύονται. Εργαλεία όπως οι 120 δόσεις για την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση αλλά απαιτείται τα χρονικά πλαίσια υπαγωγής να μην είναι ασφυκτικά και εν τέλει περιοριστικά, αποκλείοντας πλειάδα ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων.

Επί 18 μήνες δινόταν παράταση στην προθεσμία οριστικοποίησης των 120 δόσεων αναφορικά με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές (ν. 4611/2019).

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα επανυπολογισμου των οφειλών του Ν.4387/2016 (του κοινώς λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου) – επανυπολογισμού φυσικά με την αντίστοιχη μείωση στις συντάξεις – στην οποία έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου έντεκα χιλιάδες δικηγόροι, πολλοί μηχανικοί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Επι δύο χρόνια λοιπόν δινόταν παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης.

Τώρα η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ.

Υπάρχει πρόσφατο έγγραφο του ΕΦΚΑ που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά λάθη, οφειλές που δεν έχουν αναρτηθεί κλπ, δίνοντας παράταση όμως μόνο για αυτούς που αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν από τα τέλη του μηνά ένα επιπλέον σημαντικά ποσά, της τάξης των €150, €200άρι και παραπάνω, για να πληρώνουν τη δόση μαζί με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όσοι δεν προλάβουν να οριστικοποιήσουν τις οφειλές στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα 30/9/21 και να καταβάλουν την πρώτη δόση θα χάσουν τη ρύθμιση και θα πάνε στις 48 ή 72 δόσεις με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της μηνιαίας δόσης, ή θα καταλήξουν χωρίς μείωση εισφορών στις 240 δόσεις με άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προχωρούμε στην κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για παροχή παράτασης μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2022.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο