Γ. Βαρουφάκης: “Το ασφαλιστικό ΝΣ της Κυβέρνησης είναι ένα ανασφαλιστικό σύστημα, το μόνο που πετυχαίνει είναι η επέκταση της ανασφάλειας”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Φεβ, 2020

Μετά από 10 χρόνια μνημονιακής συμπίεσης του ασφαλιστικού, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι παραμένουν τα εξιλαστήρια θύματα μιας μονιμοποιημένης κρίσης.

Το μένος της τρόικας απέναντι στους συνταξιούχους ήταν πάντα εμφανές. Αντίστοιχο μένος απέναντι τους υπήρχε και υπάρχει και από τους σταθμούς και τα μέσα της ολιγαρχίας που παρουσιάζουν τους απόμαχους της ζωής ως εχθρούς του ιδιωτικού τομέα και ως την “Αχίλλειο Πτέρνα” της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς και αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν αντιστρέφει τίποτα υπέρ των συνταξιούχων και ασφαλισμένων αντιθέτως ως επέκταση του νόμου Κατρούγκαλου συνεχίζει την μνημονιακή διαδικασία συρρίκνωσης. Ίσως βέβαια είναι “εξυπνότερος” από πλευράς τακτικής ο νόμος του κ. Βρούτση επειδή δίνει κάποιες ελάχιστες αυξήσεις με αντίτιμο την μονιμοποίηση του εξανδραποδισμού τους.

Από κει κι έπειτα η αναλογιστική μελέτη του νομοσχεδίου αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει γίνει ο καλύτερος μαθητής της τρόικας και ιδιαίτερα του ΔΝΤ με υποθέσεις για μέσο όρο ρυθμού μεγέθυνσης 3-3,5% που είναι “άπιαστοι” σήμερα. Η Κυβέρνηση λοιπόν του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ούτε καν συντηρητική! Η μεγέθυνση φυσικά δεν θα είναι αυτή και όποια κι αν είναι θα αφορά προσόδους.

Τη στιγμή που οι τζίροι μειώνονται και οι μισθοί συρρικνώνονται το μερίδιο του ΑΕΠ των μισθωτών συμπιέζεται, ακόμα κι αν αυξάνει το ΑΕΠ γενικά.

Επιπλέον η Κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών τα οποία από το καταστροφικό PSI του 2012-2013 καταδικάστηκαν στην ανέχεια.

Η Κυβέρνηση λοιπόν πατάει σε δύο διαφορετικές βάρκες και σε καμία στέρεη. Τόσο ο νεοφιλελευθερισμός που διατυμπανίζει, όσο και ο συντηρητισμός της πηγαίνουν περίπατο, αφού αποτυγχάνει και στα 2! Ως εκ τούτου σε 2-3-4 χρόνια πάλι στη Βουλή θα συζητάμε για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Το ασφαλιστικό αυτό του κ. Βρούτση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα ανασφαλιστικό σύστημα, αφού το μόνο που πετυχαίνει είναι η επέκταση της ανασφάλειας.

Το ΜέΡΑ25 εστιάζει στην ουσία του προβλήματος και προτείνει μια πραγματικά βιώσιμη οριστική λύση. Με ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και νέες εισοδηματικές ροές πέρα από τις εισφορές. Συγκεκριμένα προτείνουμε μέσα από την μετατροπή του καταστροφικού ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου η περιουσία του ελληνικού δημοσίου δεν θα εκποιείται αλλά μέσα από την τιτλοποίηση της θα δώσει την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια στην εν λόγω Τράπεζα, παράλληλα οι μετοχές της θα μεταβιβαστούν στα ασφαλιστικά ταμεία για να αναπληρώσουν τα χαμένα κεφάλαια του PSI. Ακόμη προτείνουμε κι άλλα έξυπνα χρηματοπιστωτικά μέσα για να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ταμεία, όπως το bank levy, ένας τραπεζικός φόρος που υπάρχει στη Μ. Βρετανία εδώ και 32 χρόνια και προτείνουμε να είναι της τάξης του 0,2% στα δάνεια που παίρνουν οι τράπεζες από άλλα ιδρύματα. Επιπλέον προτείνουμε έναν φόρο στον τζίρο των παγκόσμιων κολοσσών Facebook, Amazon, Google κλπ, που σήμερα ανταγωνίζονται με άνισους όρους μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να πληρώνουν ούτε 1% φόρο στη χώρα και η φορολόγηση του τζίρου τους πλέον συνιστά διεθνή πρακτική.

Με αυτούς τους τρόπους πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ασφαλιστικού για να μην βασίζεται σε μια φτωχοποιημένη τάξη τη στιγμή που η ίδια φθίνει ενώ η ολιγαρχία προσοδοφορεί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο