Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Ant1 TV και στους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
Για την επίθεση εναντίον του
Οι άνθρωποι στον Ευαγγελισμό κάνανε θαύματα, τόσο την Παρασκευή το βράδυ –στην αρχή της ιστορίας αυτής- όσο και χτες. Νιώθω ότι έχω ξανανιώσει λόγω αυτών των ανθρώπων.
Εγώ αναρρώνω, οι 57 των Τεμπών δεν αναρρώνουν, ούτε γιατρεύεται ο πόνος των δικών τους ανθρώπων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου δεν θέλω να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη από μία εθνική τραγωδία.
Ως πολιτικός αρχηγός πρέπει να πω ότι έχουμε τραυματίσει τη Δικαιοσύνη. Όλοι έχουμε μία άποψη για ένα έγκλημα την ώρα που η Δικαιοσύνη προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Τι έπρεπε να πούμε; Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
(Σε ερώτηση για το ότι ανέφερε ποιος μπορεί να είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης εναντίον του)
Εγώ δεν είπα ποιος ήταν, ούτε μίλησα για τα πολιτικά του φρονήματα. Είπα ότι, μην αρχίσουμε τη διαδικασία της δαιμονοποίησης συγκεκριμένων χώρων. Εγώ θα περιμένω τον εισαγγελέα, τον ανακριτή, τους δικαστές να μου δώσουν μία δικογραφία. Όταν θα την διαβάσω, με βάση αυτών που ξέρω, θα τοποθετηθώ.
Στο μεταξύ αυτό που μπορώ να σας πω, ήταν 7 αυτοί που μπήκαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Προφανώς ήθελαν σύρραξη. Εγώ βγήκα έξω, τους ακολούθησα, Βγήκα μόνος μου επίτηδες για να μη δημιουργηθεί σύρραξη. Ένα συγκεκριμένος, ο αρχηγός της συμμορίας αυτής, ο οποίος ήταν 25, 26, 27 ετών με έσπρωχνε και με χτύπαγε και του έλεγα «έρχομαι έξω, προσπαθώ να σε τιμήσω, να σε ακούσω, να μου πεις ό, τι θέλεις και εσύ με χτυπάς;». Με έσπρωξε, βγαίνουμε έξω και τότε δέχθηκα τις γροθιές και όταν έπεσα στο πάτωμα δέχθηκα και τις κλωτσιές αλλά ήταν χειρουργικές, ήταν μόνο στη μύτη.
(Σε ερώτηση αν ειπώθηκε κάτι από τους δράστες και αν τους είδε)
Αυτό ειπώθηκε, για να μάθεις να ψηφίζεις μνημόνιο, αλλά ήταν πολύ άτσαλος ο τρόπος και δεν ακούστηκε ως πολιτικό.
Το πρόσωπό του είναι φωτογραφημένο και καταχωρημένο μέσα στην μνήμη μου.
(Σε ερώτηση γιατί κυκλοφορεί χωρίς αστυνομικούς με δεδομένο ότι είναι αρχηγός κόμματος)
Τώρα μάλλον θα αλλάξουν τα πράγματα, λόγω της απαίτησης της Δανάης, της συζύγου μου, που μου λέει ότι από εδώ και πέρα έχεις μαζί σου τους αστυνομικούς.
Νιώθω φυλακισμένος όταν πηγαίνω με αστυνομικούς κάπου, είναι καθαρά προσωπική επιλογή αυτή. Και θα προσπαθήσω να γλιτώσω από αυτό, θα προσπαθήσω να το σκάσω, θα προσπαθήσω, μέχρι να γίνουν οι εκλογές, να απεγκλωβιστώ από τον κλοιό των αστυνομικών.
(Στην επιμονή των ερωτήσεων για το λόγο που τον χτύπησαν)
Να προχωρήσουμε, γιατί είναι ιστορική η στιγμή που ζούμε. Έχουμε μία ιστορική καμπή.
Για τους νέους μετά τα Τέμπη
Η τραγωδία των Τεμπών έχει τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής τραγωδίας, ενός θρήνου αλλά και μιας μεγάλης ευκαιρίας·
Έχουμε χιλιάδες νέους ανθρώπους, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, να διαδηλώνουν. Δεν είναι κομματικά ορμώμενοι. Ευτυχώς τα κόμματα δεν τους καθοδηγούμε, και να θέλαμε δεν μπορούμε, και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο.
Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία για να ξαναδούμε το όλο ζήτημα, να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να οραματιστούν μία νέα Ελλάδα, μακριά από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, τον κρατισμό, την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτικομανία, το έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Μην ξεχνάμε ότι έχουμε χάσει γύρω στο 1 εκατομμύριο νέους και νέες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, από το 2010. Αυτοί που έχουν μείνει έχουν μπροστά τους ένα μέλλον το οποίο είναι σκυφτό, δεν εμπεριέχει επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, δεν εμπεριέχει την προοπτική για νέες δουλειές, δουλειές που να αμείβονται με έναν τρόπο ώστε να κάνουν οικογένεια, να στήσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους. Αυτό είναι το backround, αυτό είναι το παρασκήνιο, και μετά σου έρχεται μία τραγωδία σαν αυτή των Τεμπών που σκοτώνονται νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν και τότε δημιουργείται το κίνημα.
Το ερώτημα είναι αυτό το κίνημα θα ξεφουσκώσει ή θα μεταβληθεί σε μια νέα πολιτική δύναμη η οποία θα συμπαρασύρει όλους εμάς τους παλιούς και θα δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Αυτό θα ήθελα εγώ να δω.
Για την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αποστροφή από τους νέους
Εγώ δεν πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά μας θεωρούν όλους ίδιους. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν ανέχονται πια πολιτικά κόμματα που τους ζητούν ανάθεση, ανάθεση ευθύνης. Ψηφίστε μας και εμείς θα κάνουμε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι αυτά τα παιδιά εκεί έξω θεωρούν ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι ίδιο. Το πρόταγμα «είναι όλοι τους ίδιοι», είναι φασιστικό, είναι αντικοινοβουλευτικό, είναι μηδενιστικό. Τα παιδιά αυτά δεν είναι μηδενιστές, δεν είναι φασίστες, δεν λένε «κάτω η Βουλή». Τι λένε; Λένε, δεν θέλουμε κόμματα τα οποία μας ζητούν να τα εξουσιοδοτήσουμε και εκ μέρους μας να κάνουν μετά του κεφαλιού τους.
Για τις ευθύνες των κυβερνήσεων στα Τέμπη
Δεν είναι μόνο τι δεν έγινε, είναι και το τι έγινε. Από το 2010 ξεκινάει μία διαδικασία αποδόμησης του ΟΣΕ, πρώτα με τον νόμο του Ρέππα –ήταν μνημονιακή επιταγή. Ήταν απαρχαιωμένο το τρένο μας, από τη δεκαετία του ‘50 και του ’60 και μετά δεν υπήρξε αρκετή χρηματοδότηση στα τρένα, πήγαινε στους δρόμους.
Το 2010 σπάνε τον ΟΣΕ σε δύο κομμάτια, αυτό είναι το θατσερικό μοντέλο, όπως έγινε στη Βρετανία την περίοδο ’92-’97 που σπάσανε σε διαφορετικές εταιρείες τις ράγες, τα σύρματα, τις υποδομές από τη μία μεριά και τις αμαξοστοιχίες και τους συρμούς από την άλλη.
Έχουμε ένα σύστημα το οποίο πήγαινε με 50 χλμ. την ώρα με σχετική ασφάλεια μέχρι το 2010 αλλά δεν ήταν ένας σύγχρονος σιδηρόδρομος, και τι κάναμε; Το σπάμε σε δύο κομμάτια και με μνημονιακή επιταγή, και αυτό το ξέρω πολύ καλά γιατί ήμουν μέσα στις συζητήσεις αυτές, πήραν τις ράγες και τις υποδομές και τις δώσαμε σε μία πτωχευμένη ελληνική εταιρεία τον ΟΣΕ και πήραμε τους συρμούς και τους δώσαμε σε μία πτωχευμένη κρατική ιταλική εταιρεία, την FS η οποία δεν είχε δύο δεκάρες.
Θυμάμαι με τους τροϊκανούς, ένας ήταν ο δικός μου στόχος, ήταν η σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, και με ρωτούσαν «τι θα μας δώσεις αν κάνουμε την αναδιάρθρωση χρέους;». Ένα από τα πράγματα που ζητούσαν ήταν ο ΟΣΕ, «θέλουμε να δώσουμε τους συρμούς στην FS». Ο Τ. Κόστελο μου είπε ότι εμείς έχουμε ήδη συμφωνήσει να τον δώσουμε στην FS.
Προσπαθούσα να τους καταθέσω μία εναλλακτική πρόταση που θα εμπεριείχε μία επένδυση 10 δις σε μία υπερσύγχρονη ταχεία από την Πάτρα μέχρι τους Ευζώνους με συμπράξεις αλλά όταν του έλεγα αυτά συνειδητοποίησα ότι ο κ. Κόστελο βαριόταν. Γυρνάει και μου λέει, έχουμε αποφασίσει τα αεροδρόμιά σας θα πάνε στη Fraport, το λιμάνι θα πάει στην Cosco και τα τρένα στην FS. Και όταν αυτό το πράγμα δεν μπόρεσα να το ανατρέψω, παραιτήθηκα, συνθηκολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτό το πακετάκι από τον κ. Κόστελο και το νομοθέτησε και η ΝΔ χειροκροτούσε από κάτω, το ψήφισε.
Για την παραίτηση Καραμανλή
Όλα πρέπει να διερευνηθούν. Η λογοδοσία είναι κάτι το οποίο λείπει από αυτή τη χώρα και επιτέλους πρέπει να επιστρέψει, τουλάχιστον να εγκαθιδρυθεί.
Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από το λαό, από την κοινή γνώμη. Εμείς έχουμε ιερή υποχρέωση ο καθένας από εμάς, η καθεμιά από εμάς να τοποθετηθούμε πολιτικά.
Προφανώς, κάθε σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο θα έχει και ατυχήματα αλλά είναι σα να λες ότι δεν έχει σημασία να φοράει κάποιος ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο επειδή σκοτώνονται και αυτοί που φοράνε ζώνη ασφαλείας. Είναι ανοησία αυτό. Το ίδιο ισχύει με την ιδιωτικοποίηση και το σπάσιμο του ΟΣΕ.
Αλλά έτσι όπως σπας τον ΟΣΕ, όπως τον έσπασαν εδώ, από το 2010 έως το ’17-’18 επί ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχεις δρομολογήσει ένα τεράστιο ατύχημα, μία σειρά από ατυχήματα, δεν είχαμε μόνο ένα. Όταν φέρνεις αμαξοστοιχίες 35 ετών που στην Ελβετία απαγορεύεται να κυκλοφορούν και τις βάζεις πάνω στις ράγες που δεν είναι φτιαγμένες γι’ αυτές τις αμαξοστοιχίες, δείχνει μία συνολική κατάρρευση οποιουδήποτε συστήματος.
Για τις πολιτικές συνεργασίες
Το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 τον περασμένο Μάιο με δέσμευσε ότι δε θα υπάρξει ποτέ καμία συνεργασία, με οποιοδήποτε κόμμα, αν δεν έχει προϋπάρξει μία προεκλογική προγραμματική σύγκληση.
Ζητήσαμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ και από όποιον θέλει να μιλήσουμε.
Για τις αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
Είχαμε μεγάλο όφελος από την απουσία τους από το κόμμα.
(σε ερώτηση για την επιλογή τους στο κόμμα)
Ήμασταν ένα νέο κόμμα, είχαμε αδυναμίες. Σήμερα δεν είμαστε εκείνο το κόμμα.
Αν κάποιος από το κόμμα έβγαινε και κατήγγειλε αντιδημοκρατικές διαδικασίες θα είχα χάσει τον ύπνο μου, υπό έναν όρο, ότι δεν θα ισχύει αυτό ισχύει τώρα. Ποιο είναι; Είχαμε 32 συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής, μία φορά δεν σηκώθηκαν να καταθέσουν μία ένσταση. Όποιος απομακρύνεται χωρίς να έχει κάνει μία πολιτική τοποθέτηση μέσα στα όργανα του κόμματος ε προφανώς συμμετέχει σε ένα παραδοσιακό αλισβερίσι.
Γιατί χτύπησαν τον Βαρουφάκη (ερώτηση θεατή)
Αυτή η σπέκουλα δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή.
Για τη συνεργασία με τη ΛΑΕ
Δεν είναι μόνο η ΛΑΕ.
Για τον Αλ. Τσίπρα και ότι αλλαξοπίστησε
Ο ίδιος το είπε ότι είχε αυταπάτες.
(σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με έναν μνημονιακό πρωθυπουργό)
Αυτό συμβαίνει όταν βάζεις τις αρχές σου πάνω από τις προτιμήσεις σου. Εμείς έχουμε ως αρχή να τιμάμε την απλή αναλογική, την αγαπάμε την απλή αναλογική, την πιστεύουμε, θεωρούμε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας. Όταν υπάρχει απλή αναλογική πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε διάλογο ακόμα και με ανθρώπους που δεν τους πιστεύουμε, που μας έχουν πληγώσει, που τους θεωρούμε αναξιόπιστους. Υπάρχει ένας ολόκληρος λαός που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ θέλω να τιμήσω αυτόν τον λαό μιλώντας στον δικό τους ηγέτη για πράγματα που εκείνος τους λέει ότι είναι σημαντικά για το κόμμα τους. Αυτό είναι μία δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να ταμπουρωνόμαστε πίσω από μία εγωιστική αίσθηση ότι εμείς είμαστε και άλλος δεν είναι.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.