Χαιρετισμός της Δ. Θεοδωροπούλου, μέλος της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μαρ, 2023

Ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το ΜέΡΑ25 έδωσε το παρών το Σάββατο 11/03/23, εκπροσωπούμενο από το μέλος της ΚΕ Δώρα Θεοδωροπούλου.

Η κυρία Θεοδωροπούλου αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Γραμματέα για την πρόσκληση αλλά και για τις ευχές για ταχεία ανάρρωσή του που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Ιωάννης Μοσχολιός, απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Το βασικότερο κριτήριο μιας κοινωνίας που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένη είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στα μέλη της, κυρίως εκείνα που έχουν ανάγκη από υποστήριξη και αρωγή για την διαβίωσή τους αλλά και την ισότιμη ένταξή τους σε αυτήν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με αναπηρίες και αντιμετωπίζουν διαρκή εμπόδια, χωρίς να διαθέτουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα.

Σε μια εποχή που καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με τον πιο ωμό, εγκληματικό τρόπο και ο πολίτης και η ευζωία του συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν αποκλειστικά τα κέρδη της ολιγαρχίας, το ΜέΡΑ25 στέκεται με σεβασμό και ακρόαση στα προβλήματα των ΑμεΑ (Άτομων με Αναπηρία και όχι «με ειδικές ανάγκες») φέρνοντας στη Βουλή πολλές φορές τα ζητήματα των αναγκών τους και περιλαμβάνοντας με υπερηφάνεια άτομα ΑμεΑ στα μέλη, στους Τομείς και στα ψηφοδέλτιά του.

Το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό μας την περασμένη άνοιξη, κατέγραψε θέσεις για τους θεσμούς και τους καίριους τομείς της πολιτικής για τα ΑμεΑ. Σε αυτές τονίζουμε την ανάγκη για ανίχνευση και καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη χώρα, σε συνδυασμό με ορισμένες πολιτικές προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Οι προτάσεις αυτές θέλουμε να συμπεριλαμβάνουν τόσο τη χρόνια αναπηρία όσο και τις δομές επανένταξης και αποκατάστασης. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη τραγική σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη, που ξεκάθαρα αποτελεί εγκληματικό προϊόν κρατικών χειρισμών και ολιγωρίας, επανήλθαμε στη Βουλή με ερωτήσεις στο θέμα των αναγκών αποκατάστασης τραυματιών και πολυτραυματιών, καθώς και στήριξης για το ανυπολόγιστο τραύμα. Σήμερα, μετά από δεκαετίες με φαγοπότι ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, η προσβασιμότητα σε όλο της το φάσμα συνεχίζει να βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο.

Για το ΜέΡΑ25 βασικό ζητούμενο είναι η ανθρώπινη φροντίδα, αλλά και η δημιουργία δημόσιων εύκολα προσβάσιμων και ευέλικτων υποδομών, καθώς και η ενεργή συμμετοχή σε κάθε θεσμό της Δημοκρατίας. Το δικαίωμα της καθολικής προσβασιμότητας στο φυσικό, δομημένο, ψηφιακό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πλήρη, ισότιμη και αποτελεσματική συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και είναι ένα αναφαίρετο δικαιώμα που οφείλουμε να προασπίσουμε.

Το ΜέΡΑ25 έχει στηρίξει με κοινοβουλευτικές πράξεις και έχει πολλές φορές βρεθεί με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για επαρκή ενημέρωση και ενεργή στήριξη. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας των ατελών παρεμβάσεων που έχουν γίνει είναι απαγορευτική για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει να μιλάμε για άτομα με αναπηρίες ή για ανάπηρες υποδομές και προνοιακές πολιτικές που στοχευμένα αποκλείουν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας!

Ως ΑμεΑ ή φροντιστές και περιβάλλον ΑμεΑ οφείλετε στους εαυτούς σας να ασκήσετε το δημοκρατικό σας δικαίωμα να απευθύνεστε σε πολιτικά κόμματα, που φέρνουν την αναπηρία στο προσκήνιο, και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Περιμένουμε από την Ομοσπονδία σας, από κάθε Σύλλογο και από κάθε άτομο ΑμεΑ, να μας κρατάει ενήμερους για τα ζωντανά προβλήματα των ΑμεΑ και να μας βοηθήσει να συντάσσουμε προγράμματα με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και πολιτική ευθύνη για τα Άτομα με Αναπηρία.

Με απέραντο σεβασμό στον αγώνα σας αλλά και στην αγωνία σας για τους δικούς σας ανθρώπους και για το μέλλον τους το ΜέΡΑ25 παραμένει δίπλα σας και πάντα στη διάθεσή σας!

Καλές εργασίες και αποτελέσματα στο συνέδριό σας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο