Γ. Βαρουφάκης στον Alpha 96,5: Ο Πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει μία κανονικότητα την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει

Συνεντεύξεις - videos
14 Ιαν, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Alpha 96,5 της Θεσσαλονίκης και στους Άγγελο Γαβρή και Λυδία Κοκκινά για την ακρίβεια, τον κατώτατο μισθό, το άνοιγμα των σχολείων, τις διώξεις δημοσιογράφων, το Παίδων Πεντέλης και τις επιτάξεις

Ακρίβεια και κατώτατος μισθός

Αν δείτε τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και έστησε το αφήγημα του. Τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ; Η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι τη χρονιά που μας πέρασε, δηλαδή εντός του 2021 ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1,2 %. Και εγώ θέλω να θέσω το εξής ερώτημα στους ανθρώπους που μας ακούνε: Εσείς πιστεύετε ότι μέσα στο 2021 οι τιμές αυξήθηκαν 1,2%; Γιατί στα δικά μου τα μάτια ακούγοντας τους ανθρώπους στο super market, αυτούς που θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι, η  μέση επιβάρυνση της ακρίβειας ήταν πάνω από 25%. Όταν έχεις την επίσημα Στατιστική Αρχή να σου λέει ότι ήταν 1,2%, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν πληγεί 10-11 χρόνια από τη μεγάλη ύφεση και τώρα έρχεται μία νέα μορφή λιτότητας η οποία χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό για να ροκανίσει την αγοραστική τους αξία.

Το προφανές που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι μία αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι δε θα κάνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο αλλά τον Μάιο. Και ποιος είσαι εσύ κ. Μητσοτάκη, ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός, που θα αποφασίσεις πότε θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού; Γιατί να μην έχουμε μία αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μήνα με τον μήνα; Τον Δεκέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν 5%. Γιατί να μη αυξηθεί ο μισθός 5%, αυτομάτως; Το ίδιο και με τα επιδόματα. Αυτό δεν ήθελε να το συζητήσει χθες ο κ. Πρωθυπουργός, ήθελε να κάνει ένα σόου, να παρουσιάσει μία κανονικότητα την οποία όμως ο κόσμος δεν τη νιώθει.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε πει τρία βασικά πράγματα για το θέμα της ακρίβειας:

  • Κατώτατος μισθός
  • Κοινωνικά επιδόματα, γιατί ανθρώπους που το ίδιο το κράτος θεωρεί ότι είναι ευάλωτοι, είτε επειδή είναι ανάπηροι είτε επειδή έχουν κάποια συγκεκριμένη ασθένεια είτε επειδή είναι πολύτεκνοι, πρέπει να γίνεται η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και γι’ αυτούς.
  • Ενέργεια. Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει με λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι είναι αστείοι πλέον, αν δεν ήταν τραγικοί θα ήταν για γέλια. Συνειδητοποιούν ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών που νέμονται το χώρο; Εδώ μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της τιμής και του κόστους για να έχουν κέρδη οι κύριοι αυτοί. Πώς γίνεται αυτό; Ο λόγος που γίνεται είναι ότι έχουμε ένα χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ –να λέμε και την αλήθεια- και το οποίο συνεχίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη. Το οποίο είναι ένα συνδυασμός κακίας και παράνοιας. Εμείς το φωνάζουμε από την αρχή: καταργείστε αυτό το ψευτοχρηματιστήριο της ενέργειας.

Και να πάμε και στο τελευταίο. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα, με τη «σπασμένη» οικονομία να έχουμε 24% ΦΠΑ. Είναι γελοίο να έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να πάει στο 15%, χθες.

 Άνοιγμα σχολείων

Ο κ. Συρίγος ψεύδεται. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα στον έλεγχο των μαθητών και των καθηγητών, μακράν.

Το ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο του 2020, μόλις έγινε το πρώτο lockdown, είχαμε πει ότι πρέπει να στηθεί ένα Δίκτυο Μαζικών Δωρεάν Τεστ που μετά μπορεί να γίνουν κέντρα εμβολιασμού. Και τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς, τα super market ήταν κέντρο αυτού του σκεπτικού μας.

Αν είχαμε στήσει αυτό το δίκτυο σε κάθε γειτονιά θα μπορούσε να μείνει μετά την πανδημία, όταν φύγει με το καλό, προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως η Πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν έχουμε. Το λέγαμε από την αρχή. Και ταυτόχρονα για τα σχολεία λέγαμε και κάτι άλλο: δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας αυτό που είχε αποφασίσει από πριν, ότι θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών –θα τον πάει στους 27- ανά τάξη. Εμείς είχαμε πει τώρα με την πανδημία «έχετε μία ευκαιρία να επιτάξετε νέους χώρους, να πάμε στα 15 παιδιά ανά τάξη».

Η κυβέρνηση δεν μου δίνει την εντύπωση μιας κυβέρνησης που σκέφτεται σοβαρά, πηγαίνουν από το ένα φιάσκο στο άλλο. Αυτή η ιστορία με τα 100 ευρώ, δυστυχώς τους τα είχα πει το Σεπτέμβριο. Είχα κάνει το λάθος να προσπαθήσω να πείσω την κυβέρνηση ότι μια τέτοια σκέψη του να αντιμετωπίσεις τους συνανθρώπους μας τιμωρητικά, βάζοντάς τους πρόστιμο, το μόνο πράγμα που κάνει είναι να μειώνει μακροπρόθεσμα το ποσοστό των εμβολιασμένων, και πήγαν και το κάνανε. Έχουμε μία κυβέρνηση που κάνει τα πάντα από τη μία μεριά να δημιουργήσει μία πάρα πολύ καλή εικόνα και από την άλλη μεριά να υπονομεύσει την ίδια της την προσπάθεια για τον εμβολιασμό, την ίδια της προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα.

 Διώξεις δημοσιογράφων

Πριν από δύο χρόνια είχα καταγγείλει στη Βουλή την κυβέρνηση και είχα μιλήσει με σκληρούς όρους στον Πρωθυπουργό, για Ορμπανοποίηση της χώρας. Και μάλιστα είχα πει Ορμπανοποίηση η οποία τείνει στην Ερντογανοποίηση, συνθήκες σαν αυτές που δημιούργησε στο χώρο του Τύπου, στο χώρο της ελευθεροτυπίας, στο χώρο του δημόσιου διαλόγου ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Τουρκία. Τότε είχαν θεωρηθεί πολύ σκληρά εκείνα τα λόγια. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσει αυτά που λέγαμε τότε.

Ξεκινήσαμε με μια λίστα Πέτσα η οποία στόχο είχε να εξαγοράσει τη σιωπή καναλιών και δημοσιογράφων, προχώρησαν μετά σε δίωξη ακόμη και δικής μας Βουλεύτριας για πράγματα που είπε από το βήμα της Βουλής και μία λογοκρισία η οποία «σπάει» κόκκαλα σε κανάλια, στην ΕΡΤ, τα ακούμε καθημερινά από φιλότιμους δημοσιογράφους που έρχονται και μας τα λένε και ζητούν να κάνουμε κάτι να βοηθήσουμε την ελευθεροτυπία και τη δημοσιογραφία και τώρα έχουμε το κλου. Έχουμε δικαστική δίωξη δημοσιογράφων, αναφέρατε την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη. Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου τι γράφουν οι δημοσιογράφοι, ποια ιδεολογία εξυπηρετούν, αν υποστηρίζουν το ΜέΡΑ25, αν δαιμονοποιούν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ας κάνουν ό, τι θέλουν. Θέλω να ζω σε μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να γράφουν ό, τι θέλουν, ό, τι εκείνοι και εκείνες κρίνουν χωρίς να διώκονται, χωρίς αυτές τις συνθήκες οι οποίες, το γνωρίζετε πολύ καλά, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε ό, τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Με αυτά τα οποία κάνουν τώρα νομίζω ότι θα φτάσουμε τον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης.

Ξέρετε αυτά έχουν και σημασία γεωπολιτική, έχουν και σημασία στα εθνικά μας ζητήματα γιατί τα καλύτερα ερείσματα που μπορεί να έχει μία χώρα είναι τα ερείσματα στο χώρο της διεθνούς κοινής γνώμης όσον αφορά στην αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για το πόσο ελεύθερη είναι μια χώρα, πόσο δημοκρατική είναι, πόσο μπορεί να «αναπνεύσει» ο πολίτης, πόσο μπορεί να γράψει ένας δημοσιογράφος/μία δημοσιογράφος πράγματα χωρίς να διώκεται.

 Παίδων Πεντέλης και επιτάξεις

Η περίπτωση του Παίδων Πεντέλης είναι εμβληματική. Θεωρούμε ότι δεν είναι απλά ένα νοσοκομείο που απλά κάτι γίνεται. Καταλήξαμε ότι πρόκειται για ένα πειραματισμό. Η κυβέρνηση νομίζω προσπαθεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις στην ακόμα ποιο βάρβαρη υποχώρηση όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για το θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εμείς θα είμαστε σαν τα γεράκια πάνω από την κυβέρνηση στο Παίδων Πεντέλης, θα πάω κι εγώ την επόμενη εβδομάδα εκεί, γιατί δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το χρησιμοποιήσουν ως τον πειραματικό χώρο ώστε να γίνει ένα εργαστήριο λιτότητας, μιζέριας και υπονόμευσης βασικών κοινωνικών αξιών.

Όσον αφορά στο θέμα των επιτάξεων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να επιτάξει με στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ό, τι επιτάξεις κάνει είναι παρεμπιπτόντως και είναι πάντα προς όφελος κάποιων μεγαλοκαρχαριών και εναντίον  των γιατρών που θέλουν να βοηθήσουν ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο