Γ. Βαρουφάκης στον Real FM: Σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και να μιλάμε ειλικρινά

Συνεντεύξεις - videos
14 Ιαν, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου για ελληνοτουρκικές σχέσεις, πανδημία, ακρίβεια, ΦΠΑ, κατώτατο μισθό και οικονομία

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η Άγκυρα από το 1950 μέχρι σήμερα, δεν είναι μόνο θέμα του Ερντογάν αυτό, προτιμά τους διμερείς διαλόγους. Γιατί είναι ένας τρόπος να φορτώσει στο τραπέζι της συζήτησης τα πάντα έτσι ώστε να μη γίνει τίποτα και να εμφανίσει την ελληνική πλευρά ως την πλευρά που δε θέλει επίλυση των διαφορών. Είναι παραδοσιακή τακτική αυτή.

Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ΕΕ, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, υπάρχει Βερολίνο ουσιαστικά.

Μας συμφέρει να είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας επιτηρητής της  συζήτησης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας; Όχι.

Οι δικοί μου υπολογισμοί είναι γερμανικές επενδύσεις της τάξης των 350 δις ευρώ στην Τουρκία. Θα βάλουν ποτέ εμπόδια στην τουρκική οικονομία εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει τέτοια τεράστια επένδυση;

Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι μια διμερής διαπραγμάτευση και προκρίνουμε την πολυμερή συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έτσι ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να μιλήσει για το ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει, που είναι η χάραξη των θαλασσίων συνόρων.

Πανδημία

Υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στο lockdown, στον εμβολιασμό αλλά από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαμε ότι αυτός είναι ένας νταλκάς που δε θα φύγει εύκολα από πάνω μας και για να ηττηθεί χρειάζεται από τη μία πλευρά η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η δημιουργία ενός δικτύου, πάρα πολλών, εκατοντάδων κέντρων μαζικών δωρεάν τεστ.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να αραιώσουν οι τάξεις των σχολείων.

Χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση και επειδή είχα και πρόσφατη εμπειρία με πολύ κοντινό μου συνάδελφο που πέρασε πολύ δύσκολες μέρες σε κλινική covid στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρατηρούμε μία αποκτήνωση των ανθρώπων μέσα στο σύστημα υγείας, τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού. Υπό τραγικές συνθήκες λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι.

Να προσληφθούν κάποιοι κοινωνικοί λειτουργοί για να μπορούν οι ασθενείς να μιλάνε με αυτούς.

Όσο αφορά στη συνολικότερη αντιμετώπιση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, είχα κάνει μία προσπάθεια τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βουλή και του έλεγα να μη σκέφτεται νεοφιλελεύθερα για το θέμα του εμβολιασμού. Ως κόμμα είμαστε 1000% υπέρ της προσπάθειας να εμβολιαστούμε όλοι αλλά είχα πει στον Πρωθυπουργό «Μη σκέφτεσαι στη βάση της αγοράς. Δεν είναι ότι αν αυξήσεις το κόστος στον μη εμβολιασμένο με τα 100 ευρώ θα έχεις καλό αποτέλεσμα» και του είχα πει «Μη σκεφτείτε να βάλετε ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους γιατί ναι μεν κάποιοι θα εμβολιαστούν για να μην το πληρώσουν αλλά θα τσιμεντώσετε την αντίδραση των σκεπτικιστών». Αυτή τη στιγμή έχουμε υποχρέωση να τους πάρουμε με το μέρος μας για να γίνει ένα πραγματικό άλμα, το οποίο δεν έχει γίνει στο ποσοστό των εμβολιασμένων.

Ακρίβεια – μείωση ΦΠΑ

Ελπίζω ότι δε θα μπούμε σε μία νέα δεκαετία του ’70, δε θα έχουμε μία δυναμική υπερπληθωρισμού. Αλλά ακόμη και να μην υπάρξει μία τέτοια δυναμική, υπάρχει η νέα λιτότητα, γιατί περί αυτού πρόκειται όταν είσαι εργαζόμενος και ζεις με 600 – 700 – 800 ευρώ το μήνα και ξαφνικά έχεις μία αύξηση στους λογαριασμούς σου και στις τιμές του super market 25%, και όχι 1,2% όπως σκανδαλωδώς επιμένει ότι είχαμε αύξηση το 2021 η ΕΛΣΤΑΤ, την οποία καταγγέλλω. Την καταγγέλλω για διαστρέβλωση των πραγματικών δεικτών του πληθωρισμού.

Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα σαν την Ελλάδα να έχουμε ΦΠΑ 24%, είναι γελοιότης. Δημιουργεί και μεγάλες τάσεις φοροδιαφυγής. Θα έπρεπε ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15%, σε μια «σπασμένη» χώρα σαν την Ελλάδα. Θα βοηθούσε μακροπρόθεσμα και τα λογιστικά του κράτους. Γιατί δεν παίρνεις πιο πολλούς φόρους όταν έχεις εξοργιστικά υψηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Δεν είναι απλά ότι αυξήθηκε το κόστος της παραγωγής ενέργειας. Αυτό που βλέπουμε είναι παράλληλα μία τεράστια αύξηση των τιμών  της ηλεκτρικής ενέργειας των λογαριασμών της ΔΕΗ και τεράστια αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όχι μόνο αυξάνεται το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι πρώτες ύλες αλλά αυξάνεται και η απόσταση της τιμής και τους κόστους.  Αυτή είναι η σκανδαλώδης πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία εμείς την έχουμε καταπιεί αμάσητη, από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πω για να είμαι και δίκαιος και όχι μόνο τώρα. Την πολιτική της τιμολόγησης σύμφωνα με το ενεργειακό κόστος. Πες ότι έχεις τρις κιλοβατώρες, η μία παράγεται  με κόστος 10 λεπτά από υδροηλεκτρικά έργα, η δεύτερη με κόστος 20 λεπτά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Τρίτη 40 λεπτά από φυσικό αέριο. Και οι τρεις πωλούνται με την ακριβότερη τιμή, την τιμή του φυσικού αερίου, τα 40 λεπτά. Τα ποσοστά κέρδους αυτών που έχουν στα χέρια τους τις πιο φθηνές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται την ώρα που ο κόσμος γονατίζει από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Άμεση κατάργηση αυτού του ψευτοχρηματιστηρίου της ενέργειας, αυτό λέει το ΜέΡΑ25.

Κατώτατος μισθός

Σας άκουσα χθες με τον Πρωθυπουργό, που ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό το Μάϊο. Είναι αστείο αυτό. Από το 2020 μέχρι σήμερα οι άνθρωποι που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό, που ζουν με τον κατώτατο μισθό, έχουν έναν πληθωρισμό τεράστιο, καμία σχέση με τον επίσημο πληθωρισμό, καμία σχέση με τον πληθωρισμό τον δικό σου και τον δικό μου, γιατί εμείς είμαστε προνομιούχοι, δεν υπάρχει «μέσος πληθωρισμός», κάποιος που ζεί στο Πέραμα και ζει στο νοίκι και πρέπει να πληρώσει το φαρμακείο, έχει ψηλότερο πληθωρισμό. Και το 6% να το έδινε σήμερα, όχι τον Μάη, θα είχαμε μία υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης του 20%. Αυτό το 20% προκύπτει από το ότι έχουμε μία μέση αύξηση τιμών του καλαθιού των αγαθών και των υπηρεσιών που αγοράζει κάποιος που ζει με τον κατώτατο μισθό του 28%, οπότε αν υπολογίσεις ότι υπήρξε μία αύξηση ακόμη και 8% στον ονομαστικό τους κατώτατο μισθό έχουν μία απώλεια 20%.

Και αυτό που προτείνουμε εμείς ως ΜέΡΑ25 αυτός ο κατώτατος μισθός αυτομάτως μήνα-μήνα να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό του μήνα. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και βεβαίως και των επιδομάτων.

Οικονομία

Σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και να μιλάμε ειλικρινά. Αυτή τη στιγμή το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα είναι στα επίπεδα του 2015, την ώρα που το χρέος μας έχει εκτοξευθεί –δημόσιο και ιδιωτικό- στα 600%, 598%, για να είμαι ακριβής, του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι όλα πάνε τέλεια, περίφημα παρά το γεγονός ότι το εισόδημά μας είναι ακόμη στα τάρταρα και έχουμε δύο τραγικές εξελίξεις. Το ένα είναι το μη βιώσιμο χρέος και το δεύτερο –κοιτάω τώρα τα στατιστικά στοιχεία της eurostat και βλέπω ότι το ισοζύγιο πληρωμών, εμπορίου και υπηρεσιών, έχει πάει, για το 2020 που έχουμε τα στοιχεία, στο -7%. Το ένα καλό της κρίσης παρά την τραγωδία είναι ότι είχαμε εξαλείψει το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο, τώρα έχουμε μείον 7% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, ως χώρα, ως λαός, ως Έλληνες και Ελληνίδες δανειζόμαστε δανειζόμαστε για να εισάγουμε και αυτό δεν το συζητάει κανένας. Πήγαμε δηλαδή πίσω στις παθογένειες του 2000, του 2005, του 2006 και το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως επιτυχία είναι ότι δανειζόμαστε φθηνά. Μα το πρόβλημα του 2005 ήταν ότι δανειζόμασταν φθηνά σε βαθμό που μας κρέμασε ένα χρέος μη βιώσιμο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο