Γ. Βαρουφάκης στο Indicator.gr: Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την πρώτη κατοικία είναι έγκλημα

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
16 Οκτ, 2020

Ο βουλευτής και Γραμματέας του  ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr  και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην απόφαση που πάρθηκε για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος και οι αιτίες ανόδου φασιστικών ιδεών, δυστυχώς δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν και γι αυτό ο αγώνας ενάντια σε τέτοιες ιδέες πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός. 

Παράλληλα, εξήγησε γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πέμπτο μνημόνιο, σημειώνοντας πως ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση είναι το ”ναι” σε όλα, σημειώνοντας  χαρακτηριστικά  πως οι επιλογές στην πραγματικότητα είναι: ”Είτε κάνουμε ρήξη με την Τρόικα, είτε το πέμπτο μνημόνιο είναι εξασφαλισμένο.”. Επίσης, στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι πρόκειται ”περί απατηλής αλλά και επικίνδυνης πλάνης” όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη,  ενώ υπάρχουν δύο λόγοι που θα αποδειχθεί μακροοικονομικά ασήμαντο. 

Επιπλέον, αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα σημείωσε πως αποτελεί μάλλον ‘‘απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης”, ενώ συγκεκριμένα για την πρώτη κατοικία, τόνισε πως αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα και ουσιαστικά μιλάμε για ”εκποίηση και ισοπέδωση της μικρομεσαίας τάξης εκ μέρους των αρπακτικών ταμείων”.

Τέλος, ερωτώμενος για την πορεία του ΜέΡΑ25 και για το ενδεχόμενο πολιτικών συμμαχιών στο μέλλον, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει γίνει ανοικτό κάλεσμα μιας παλλαϊκής συστράτευσης σε όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στη βάση ενός κοινού προγράμματος επτά κοινών στόχων, σημειώνοντας πως ως κοινοβουλευτικό κόμμα δεν έχουν σκοπό να συμμετέχουν σε καμία ” αντιλαϊκή οπερέτα”, αλλά να έχουν τους πολίτες μαζί, με στόχο ένα καλύτερο «αύριο». 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Αναφορικά με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, θα ήθελα ένα σχόλιο για το φασιστικό μόρφωμα που κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο και αν πιστεύετε πως ο κίνδυνος και οι αιτίες ανόδου έχουν σταματήσει να υπάρχουν.

Όχι, δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν. Ο ρατσισμός δεν πεθαίνει ποτέ. Το ερπετό έχει γεννήσει δυστυχώς πολλά αυγά τα οποία βρίσκονται σπαρμένα στα θεμέλια όλων των κοινωνιών, όχι μόνο της Ελλάδας, από τη δεκαετία του ‘30 και κάποια στιγμή εκκολάπτονται όταν προκύπτουν οι σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Οι συνθήκες αυτές, είναι μια τεράστια κατάρρευση, όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, κατάρρευση αξιοπρέπειας κι έλλειψη ελπίδας. Αυτό συνέβη και με το μνημόνιο του 2010. Έχεις μια χώρα η οποία χάνει το ¼ του ΑΕΠ της από τη μια στιγμή στην άλλη και βρίσκεται υπό κατάσταση κατοχής από την Τρόικα. Από την Τρόικα τώρα κι από τους ναζί τη δεκαετία του ‘40. Ο συνδυασμός της αναξιοπρέπειας και της έλλειψης ελπίδας είναι αυτός ο οποίος γεννά τις συνθήκες, οι οποίες εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Η θυσία του Παύλου Φύσσα κι άλλων, ευτυχώς δημιούργησε τα αντανακλαστικά στην κοινωνία που χρειάστηκαν για να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε, αλλά δυστυχώς οι ιδέες της Χρυσής Αυγής θριάμβευσαν και θριαμβεύουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αποδέχεται αυτό που γίνεται στη Μόρια, το νομοσχέδιο της ιθαγένειας, αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν μέσα στην αστυνομία σήμερα, αυτό που ζήσαμε κάποιοι από εμάς έξω από το Εφετείο. Η καταδίκη των αρχηγών της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό ορισμένοι από εμάς είχαμε πει, ότι θα γιορτάσουμε την καταδίκη τους και θα συνεχίσουμε πέντε λεπτά αργότερα τον αγώνα εναντίον των ιδεών τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας κάνατε λόγο για ”ανάδυση Ιδεών της ΧΑ μέσα από νομοσχέδια της ΝΔ” , αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περί Ιθαγένειας. Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την τοποθέτησή σας και εξηγήστε μας που αποδίδετε τον παραλληλισμό αυτόν; 

Να σας θυμίσω ότι η Χρυσή Αυγή επένδυσε στο μίσος προς τον ξένο. Στις διάφορες γειτονιές, που πήγαιναν και μοίραζαν φαγητά την ώρα που έρχονταν οι φτωχοί να πάρουν τροφές, προπηλάκιζαν τους ξένους, έσπαγαν τα γόνατα των μεταναστών και αυτών των φτωχών ανθρώπων. Έκαναν αυτόν τον διαχωρισμό, των Ελλήνων θυμάτων της χρεοδουλοπαροικίας  από τους ξένους. Και επένδυσαν σε αυτό, δηλαδή το μίσος για την Τρόικα να μεταφερθεί ουσιαστικά στον Πακιστανό. 

Αυτή η νοοτροπία δεν είναι ελληνική μόνο. Την είδαμε κι από τον Τραμπ, την είδαμε κι από τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία, την είδαμε κι από τον Μόντι στην Ινδία, από τον Σαλβίνι στην Ιταλία, ο οποίος ήταν κι ο πρώτος που έβαλε το λιμενικό να κάνει επαναπροωθήσεις των πνιγμένων. Κι αυτό το βλέπουμε τώρα να αντανακλάται στην κυβερνητική πολιτική.

Οι ρατσιστές, για παράδειγμα, στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, οταν είδαν ότι χάνουν τον αγώνα, στο να κρατούν τους ξένους έξω και να δημιουργούν ένα κλίμα εναντίον της πολιτογράφησης ξένων ως Αυστραλών, Αμερικάνων κλπ., το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να φτιάξουν νέα τείχη. Και τα νέα τείχη αυτά τα βλέπουμε στο σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια. Δηλαδή, πως βάζεις έναν φτωχό άνθρωπο να δώσει 700 ευρώ παράβολα, ο οποίος πληροί όλες τις συνθήκες για να γίνει Έλληνας πολίτης, στην Ελλάδα του σήμερα; Και βάζεις μάλιστα και ρήτρα, ότι πρέπει να αποδείξει ότι έχει εισόδημα πάνω από τον μέσο όρο του ανειδίκευτου εργάτη, κάτι που δεν έχει ούτε ο Έλληνας, πάρα πολλοί Έλληνες δεν το έχουν. Ουσιαστικά έτσι δημιουργείς έναν άλλον τρόπο για να τους πετάξεις έξω. Αυτή είναι η χρυσαυγίτικη νοοτροπία, η οποία σε άλλες χώρες έχει πάρει άλλη μορφή, αλλά ουσιαστικά πρόκειται γι’ αυτή τη νεοφασιστική, εθνικιστική διεθνή, στην οποία η Χρυσή Αυγή αποτελεί μέρος.

Αναφορικά με την πανδημία, Πως κρίνετε τις κινήσεις που έχουν γίνει από την  κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο και τι επιπλέον θα προτείνατε εσείς; 

Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Εμείς υποστηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα στο υγειονομικό πεδίο, αλλά καταθέσαμε προτάσεις, μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία των πολιτών από την οικονομική πανδημία. Η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέμε εμείς. Εμείς μιλάμε για κουρέματα, για ουσιαστικές ελαφρύνσεις, όχι για αναβολή πληρωμών, δηλαδή για δάνεια. Διότι,ουσιαστικά τα δάνεια για τον χρεοκοπημένο είναι μία κατάρα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος προβλέπει ανάκαμψη 7,5% για το επόμενο έτος, ενώ με χθεσινή του έκθεση το ΔΝΤ προβλέπει 4,1%, με ύφεση για φέτος 9,5%. Ποια είναι η δική σας θέση ως οικονομολόγος στις προβλέψεις της φετινής ύφεσης και ανάκαμψης για το 2021; 

Κοιτάξτε, θεωρώ ότι οι πολίτες και εσείς οι δημοσιογράφοι, πρέπει να κρίνετε ανάλογα με το παρελθόν και την ακρίβεια ή μη ακρίβεια των προβλέψεων των διαφόρων πολιτικών. Όταν στα μέσα Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής εγώ μιλούσα για τουλάχιστον 10% ύφεση, και η κυβέρνηση μιλούσε για 0% και μετά το πήγε στο 3% και ο κ. Στουρνάρας επέμενε ανοήτως μέχρι τον Ιούνιο στο 4%, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το ποιοι λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εγώ δε θεωρώ ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στην πρόβλεψή της, αλλά θεωρώ ότι οι προβλέψεις της, επίτηδες συνεχώς υστερούν της πραγματικότητας, ώστε να μην αναγκαστεί να απαντήσει στο ερώτημα ”και τι θα κάνετε γι αυτό”. 

Ως ΜΕΡΑ25 έχετε υποστηρίξει πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πέμπτο μνημόνιο. Που βασίζετε αυτή την πρόβλεψη;

Θεωρούμε ότι θα έρθει νέο «μνημόνιο» γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι λέει ναι σε όλα στην Τρόικα, ενώ εμείς λέμε ρήξη με την Τρόικα. Ή θα κάνεις ρήξη με τον ελληνικό λαό με ένα πέμπτο μνημόνιο, ή θα κάνεις ρήξη στο Eurogroup και ουσιαστικά θα πεις ότι: Εμείς καταργούμε τις προπληρωμές φόρου αυτή τη στιγμή, εμείς κάνουμε κουρέματα στις φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών που έχουν πληγεί, εμείς θα προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και των κόκκινων δανείων με τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων,αντί με τον “Ηρακλή” που ξεπουλάει στα αρπακτικά ταμεία”. Η θέση μας είναι ότι αυτό δε θα αποτελέσει καν ρήξη με το Eurogroup. Δηλαδή τι θα κάνουν; Θα μας απειλήσουν με εκπαραθύρωση από το ευρώ εν μέσω πανδημίας κάνοντας τα αυτονόητα; Οπότε είτε κάνουμε ρήξη με την Τρόικα, είτε το πέμπτο μνημόνιο είναι εξασφαλισμένο. 

Θα έχει αποτέλεσμα νομίζετε το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα μπορέσει ο πολίτης να αντιληφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια ότι αλλάζει κάτι προς το καλύτερο στη ζωή του;

Έχω στενοχωρήσει πολλούς που πίστεψαν πως με το Ταμείο Ανάκαμψης η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους έκανε το καθήκον της, ξέφυγε από την τιμωρητική διάθεση απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο, και πήρε – έστω και καθυστερημένα – τον δρόμο της αλληλεγγύης μέσω κοινού χρέους με το οποίο θα στηριχθούν αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα. Πρόκειται, τους προειδοποίησα, περί απατηλής αλλά και επικίνδυνης πλάνης.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ανέλυσα τους δύο λόγους που το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί μακροοικονομικά ασήμαντο: Πρώτον, τα χρήματα που θα έρθουν ως καθαρές ενισχύσεις (όχι δάνεια, τα οποία ούτε ένα πτωχευμένο κράτος ούτε μια υπό χρεοκοπία επιχείρηση δεν πρέπει να λάβει) δεν θα ξεπεράσουν κατά μέσον όρο τα €3δις ετησίως, ποσό πολύ μικρότερο από τα μέτρα λιτότητας (το 5ο Μνημόνιο, όπως το ονομάζει το ΜέΡΑ25) που θα απαιτηθούν για να κλείσει η ψαλίδα του κρατικού προϋπολογισμού. Δεύτερον, επειδή αυτά τα χρήματα δεν θα ρεύσουν ούτε στα δημόσια ταμεία αλλά ούτε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξουθενώθηκαν από την επιτάχυνση της ύφεσης.

Κατατέθηκε ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Εσείς θεωρείτε πως η κατεύθυνση είναι σωστή; 

Η δεύτερη ευκαιρία είναι εξαιρετική ιδέα, όμως πολύ φοβάμαι ότι είναι απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης και όσο διαβάζουμε τον πτωχευτικό κώδικα δεν βλέπουμε δεύτερη ευκαιρία…

Για την προστασία της α’ κατοικίας υπάρχουν μελανά σημεία; 

Για την πρώτη κατοικία, δεν υπάρχουν μελανά σημεία, υπάρχει έγκλημα. Δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουμε εκποίηση της πρώτης κατοικίας, έχουμε μια ισοπέδωση της μικρομεσαίας τάξης εκ μέρους των αρπακτικών ταμείων. 

Πώς βλέπετε την πορεία του κόμματός σας; Θα βλέπατε συμμαχίες ώστε να είστε ως και στη διακυβέρνηση της χώρας και με βάση ποιο πρόγραμμα ή πολιτικό πλαίσιο;

Το τελευταίο που χρειάζεται ο λαός μας και η χώρα μας είναι άλλη μια κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικών που βάζουν ως στόχο την υπουργοποίησή τους. Δεν ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 για να συμμετάσχουμε σε άλλη μια τέτοια αντιλαϊκή οπερέτα, ούτε βέβαια για να καταστρατηγήσουμε το ειλικρινές σύνθημα με το οποίο κατεβήκαμε στις εκλογές: «Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα». Αντίθετα, δημιουργήσαμε το ΜέΡΑ25, υπάρχουμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα, για να καλούμε τους πολίτες σε παλλαϊκή συστράτευση ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της Χρεοδουλοπαροικίας που έχτισαν λίγο-λίγο σειρά κυβερνήσεων, κάποιες εκ των οποίων με «προοδευτικό» πρόσημο.

Επί του πρακτέου, από τον περασμένο Απρίλιο προβήκαμε σε ανοικτό κάλεσμα μιας τέτοιας παλλαϊκής συστράτευσης σε όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις όχι γενικόλογα, αλλά στη βάση ενός κοινού προγράμματος επτά κοινών στόχων  – στόχων που, πρέπει να τονίσω, μπορούν να αποδεχθούν μόνο όσες και όσοι δεν κωλύονται να προβούν σε ρήξη με την τρόικα και την εγχώρια ολιγαρχία.

Δυστυχώς, κρίνοντας από την περίοδο που ξεκίνησε μετά την 6η Ιουλίου του 2015, είναι αδύνατον να διανοηθούμε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – μετά από μια πενταετία ρήξης με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ελλήνων – θα ήταν ανοικτή σε μια τέτοια συστράτευση.

Η πρότασή σας για την επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης με την εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων χωρών. Ωστόσο, μέχρι να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών Ελλάδα και Τουρκία, ή και άλλες χώρες, η ‘Αγκυρα κλιμακώνει τις στρατιωτικές πιέσεις, με την κυβέρνηση να επικρίνεται ότι δεν διέθετε σχέδιο αποτροπής. Στρατιωτική απάντηση ή διπλωματία είναι η δική σας απάντηση;   

Όποιος επαγγέλλεται τον πόλεμο είναι επικίνδυνος. Προφανώς και απαντάμε «διπλωματία» προσβλέποντας σε μια ειρηνική λύση μετά από διάλογο. Κοιτάξτε, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε όλοι (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Λίβανος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Κύπρος) να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι να τα βρούμε – αν όχι να συμφωνήσουμε τουλάχιστον να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας πριν πάμε, με κοινό συνυποσχετικό, στη Χάγη. Το ΜέΡΑ25, λοιπόν, λέει κάτι απλό: Αντί για διμερείς ΑΟΖ, π.χ. με Αίγυπτο, που απλά δίνουν στο Ερντογάν πάτημα να εντείνει κι άλλο τις εντάσεις, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αύριο το πρωί να καλέσει όλες αυτές τις χώρες σε Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Αθήνα. Από μόνη της αυτή η πρόσκληση θα βάλει φρένο στις προκλήσεις της Τουρκίας, είτε ο Ερντογάν την αποδεχθεί (καθώς πώς θα δικαιολογεί προκλήσεις την ώρα που αποδέχεται τον πολυμερή διάλογο) είτε την απορρίψει (καθώς έχοντας πει όχι σε μια τόσο λογική πρόσκληση θα μείνει έκθετος στην διεθνή κοινή γνώμη, αντίθετα με τώρα που η Αθήνα είναι αυτή που βάζει όρους για να προσέλθει σε διάλογο).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο