Γιάνης Βαρουφάκης: «Η εξατομίκευση της εργασίας οδηγεί όχι μόνο στην ήττα της μισθωτής εργασίας, αλλά και στην υπανάπτυξη της χώρας»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μάι, 2021

Δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά:

Η υπανάπτυξη, η ρευστοποίηση των μικρομεσαίων και βεβαίως της εργασίας και η ολιγαρχία πάνε χέρι-χέρι.

Κεκτημένα δεν υπάρχουν. Οι αγώνες των συνδικαλιστικών φορέων παγκοσμίως, του εργατικού κινήματος που ξεκίνησαν από τους δρόμους του Σικάγο κέρδισαν κάποια πράγματα, αλλά τα πάντα είναι στον αέρα. Κάθε μεγάλη κρίση του καπιταλισμού τα «τινάζει» στον αέρα, όλα τα κεκτημένα.

Δουλειά χωρίς δουλεία, εργασία χωρίς εκμετάλλευση απαιτούν συνεχή συλλογικότητα. Η εξατομίκευση της εργασίας οδηγεί όχι μόνο στην ήττα της μισθωτής εργασίας, αλλά και στην υπανάπτυξη της χώρας που εξατομικεύει και ρευστοποιεί την εργασία.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας. Θέλουμε νέο συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτισμός μας πάσχει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει εναλλακτική στον κοινοβουλευτισμό και στη Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και με τον συνδικαλισμό. Προχωράμε.

Δεν υπάρχει προστασία της εργασίας, ούτε του 8ωρου, ούτε του μισθού, μαύρα χρήματα παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το τραπέζι, τα ξέρουμε αυτά.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να επισημοποιήσει αυτή την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά. Στόχος μας πρέπει να είναι για να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη με μισθούς πείνας δεν γίνεται. Ακόμα και στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Κίνα οι μισθοί είναι σε συνεχή αύξηση, γι’ αυτό πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη. Εδώ πάμε στην αντίθετη μεριά. Και πηγαίνουμε όχι στο μοντέλο του Μπαγκλαντές σήμερα, αλλά στο μοντέλο του Μπαγκλαντές της δεκαετίας του ’70. Αυτό είναι ο θρίαμβος της υπανάπτυξης χέρι-χέρι με τη ρευστοποίηση της εργασίας.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο