Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κυβέρνηση άγεται και φέρεται προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων

Συνεντεύξεις - videos
07 Μάι, 2021

Άλλο ένα επεισόδιο εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής εξελίσσεται αυτή τη φορά πέρα από τα υγειονομικά και εργασιακά θέματα και έχει να κάνει με την ίδια την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας. Σε παρέμβασή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», ο γενικός γραμματέας του πανελλήνιου σωματείου εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταγγέλλει τη μεθόδευση να περάσει πλήρως υπό ιδιωτικό έλεγχο η σημαντική αυτή ελληνική εταιρεία:

Στα ΕΛΠΕ συντελείται αυτή τη στιγμή ένα έγκλημα οικονομικό, πολιτικό, αλλά και εθνικό. Τα ΕΛΠΕ δεν είναι απλά μια εταιρεία ενέργειας. Είναι ένας ενεργειακός πυλώνας της χώρας και η μοναδική εταιρεία του κλάδου μέσω της οποίας το ελληνικό Δημόσιο ασκεί έλεγχο στα ενεργειακά της χώρας. Με τα όποια αποθέματα διαθέτει η εταιρεία διασφαλίζεται ότι η χώρα δεν θα ξεμείνει από καύσιμα σε περίοδο κρίσης. Παράλληλα, συμβάλλει στο να μην εξαρτάται η Ελλάδα από τις βουλές και τις πολιτικές αποφάσεις άλλων κρατών και συμφερόντων.

Σε γενικές γραμμές, η χώρα μας παράγει ελάχιστα πράγματα, όμως ανάμεσα τους είναι και τα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως αυτά που παράγονται στα διυλιστήρια και τις πετροχημικές μονάδες των ΕΛΠΕ.

Συνολικά δηλαδή μιλάμε όχι απλά για μια εταιρεία, αλλά για ένα ουσιαστικό εργαλείο οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν θυγατρικές και στο εξωτερικό, αλλά και εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους. Για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ένας τεράστιος παραγωγικός οργανισμός, τον οποίο πλέον τον χαρίζουν στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για τις 20 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων όπου θα αποφασιστεί η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, το οποίο σήμερα προβλέπει έλεγχο του Δημοσίου και συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας. Όλα αυτά θέλουν να τα ακυρώσουν, βάσει ενός μνημονιακού νόμου, αλλά και ενός νόμου που πέρασε το 2020, με τη δικαιολογία της συμμόρφωσης προς τις επιταγές της ΕΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση άγεται και φέρεται προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς να έχει συγκροτημένη πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουν ήδη προαναγγείλει σε πρώτη φάση δύο 24ωρες απεργίες για τις 14 και 20 Μαΐου, με σκοπό να περάσουν ένα μήνυμα στην εταιρεία, την κυβέρνηση και την κοινωνία ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν έτσι απλά. Παράλληλα, γίνονται και νομικές ενέργειες ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αυτού του εγκλήματος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο