Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Η πραγματική τερατογένεση είναι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στη βάση ενισχυμένης αναλογικής

Συνεντεύξεις - videos
30 Μαρ, 2023

Γιατί πρέπει κάποιος να ψηφίσει ΜέΡΑ25

Μπήκαμε στη Βουλή γιατί η συναίνεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βασιζόταν στον μύθευμα ότι το 2018 βγήκαμε από τα μνημόνια και η Ελλάδα πλέον αυτόνομα κινείται σε μια πορεία ανάκαμψης με τα δύο μεγάλα κόμματα να διαγκωνίζονται ποιο θα ήταν καλύτερο στη διαχείριση, ότι αυτό ήταν το αφήγημα της ήττας της Ελλάδας, ήταν η απαρχή μιας πολύ σκληρής περιόδου που η χώρα αυτή δεν ήταν βιώσιμη, ούτε ο ιδιωτικός τομέας ούτε ο δημόσιος.

Το ΜέΡΑ25 το φτιάξαμε άνθρωποι που δεν είχαμε όρεξη να είμαστε ούτε στη Βουλή ούτε σε οφίκια, το κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει άλλη φωνή η οποία να εκφράζει αυτήν την αγωνία, ότι έχουμε ένα συνδυασμό ιδιωτικού χρέους και δημόσιου που αποτελούν βαρίδια σε αυτόν τον τόπο και αυτά τα βαρίδια οδηγούν τους νέους μας στο εξωτερικό ή στο να ζουν σκυφτά, χωρίς όνειρα, σε αυτήν τη χώρα. Νομίζω ότι 3,5 χρόνια έχουμε αποδείξει τώρα στη Βουλή ότι άξιζε να είμαστε. Έχουμε κάνει δυσανάλογα μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο, έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου πάρα πολύ συγκροτημένες, διαφωνείς ή συμφωνείς για παράδειγμα, αντί για την αγορά του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια τι θα έπρεπε να υπάρχει. Μια πολύ συγκροτημένη, δουλεμένη τεχνοκρατικά πρόταση, για εμάς με ιδιαίτερα προοδευτικό πρόσημο. Έχουμε μιλήσει για το φορολογικό, έχουμε καταθέσει προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά, για την εξωτερική πολιτική.

Νομίζω ότι η προηγούμενη Βουλή θα ήταν πολύ φτωχή χωρίς το ΜέΡΑ25 και η επόμενη θα ήταν στην κατεύθυνση μίας μη βιώσιμης πορείας αν δεν ενισχυθεί ένα κόμμα και μια φωνή σαν του ΜέΡΑ25.

Για την απλή αναλογική και μία συζήτηση για σχηματισμό Κυβέρνησης μετά τις εκλογές

Ό, τι και να θεωρείτε για το ΜέΡΑ25 νομίζω ότι πρέπει να παραδεχθείτε και εσείς και, βασικά, οι τηλεθεατές μας ό, τι πιστεύουμε το λέμε και ό, τι λέμε το πιστεύουμε οπότε ο λόγος μας είναι δεσμευτικός. Πάντα ήτανε, από το 2015 πριν δημιουργηθεί το ΜέΡΑ25 μέχρι και σήμερα. Επιτρέψτε μου να σας πω επειδή ακριβώς αγαπάμε, πιστεύουμε και τιμούμε την απλή αναλογική, έχουμε πάρει αυτή τη θέση γιατί σε εννιά μέρες δεν γίνεται κυβερνητικό πρόγραμμα.

(Δημοσιογράφος: Το ‘15 ο Τσίπρας με τον Καμμένο τα βρήκανε αμέσως, δηλαδή σε ένα βράδυ τηλεφωνήθηκαν και έκαναν κυβέρνηση. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν χρειάστηκε να γίνουν συζητήσεις επί συζητήσεων)

Δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτό, παρά το γεγονός ότι εγώ υπηρέτησα σε εκείνη την κυβέρνηση.

Καλό θα είναι να έχουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση, όχι προς αποφυγήν. Αν και πιστεύω ότι και σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε προσυμφωνία, αλλά μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα, έχουμε προβλήματα και στα οποία ξέρετε υπάρχει και μία επιφανειακή συμπόρευση για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, και το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ναι, αλλά όταν έχεις φτιάξει μία δευτερογενή αγορά που αγοράζονται και πουλιούνται με την ταχύτητα του φωτός, κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν ως εχέγγυα πρώτη κατοικία, εδώ πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με αυτή την αγορά, πώς θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όταν τα δάνεια που την περιέχουν αγοράζονται και πωλούνται.

Μιλάμε για 80 δισεκατομμύρια σε μια οικονομία των 200 δισεκατομμυρίων, και ξέρετε αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση με τον «Ηρακλή», όλα αυτά τα σπίτια που πουλιούνται παράγουν υπεραξίες που θα βγουν στα Cayman Islands, γιατί τα funds δεν έρχονται εδώ για να τα κρατήσουν στην ελληνική μακροοικονομία.

Δεν θα μείνουν καν εδώ για να πεις ότι έγινε μια αναδιανομή από τους φτωχούς στους πλούσιους, πάνε στα Cayman Islands. Χρηματιστήριο Ενέργειας, τι θα κάνουμε με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, και πολύ σωστά, ανοίγοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με ένα κράτος το οποίο ταυτόχρονα δανείζεται από ξένους επενδυτές για να επιδοτεί πέντε ολιγάρχες, οι οποίοι παίζουν σε αυτό το Χρηματιστήριο. Αυτά δεν πρέπει να τα βρούμε από πριν;

Για το αν έχει καλέσει σε συζήτηση τον κ. Ανδρουλάκη ή τον κ. Τσίπρα

Ενάμιση χρόνο δηλώνουμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, μάλιστα το συνέδριό μας έβγαλε απόφαση, καλούμε όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί, εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ να λέμε με σένα δεν μιλάω γιατί είσαι ανάχωμα της δεξιάς ή του κεφαλαίου. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό εμείς είμαστε ανοιχτοί και μάλιστα έχω πει ότι εμείς δεν είμαστε μικρομέγαλοι, δεν περιμένουμε να έρθουν σε μας, θα έρθουμε στα γραφεία σας, καλέστε μας να έρθουμε να συζητήσουμε. Η απάντηση ποια ήταν; Ήταν ξεκάθαρη, δεν μάσησαν τα λόγια τους, ο κ. Τσίπρας είπε: ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών. Με άλλα λόγια, ελάτε όταν το πολύ πολύ να μοιράσουμε υπουργικά αυτοκίνητα.

Για την τοποθέτηση Ανδρουλάκη που απέκλεισε τη συνεργασία με το ΜέΡΑ25

Κοιτάξτε, έκανε πάρα πολύ καλά και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ανακουφίστηκα κι εγώ. Με ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν τη χώρα στα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας το 2010 με εκείνο το χυδαίο μνημόνιο του Καστελόριζου κι εμείς δεν θέλουμε να συνεργαστούμε.

Ο μόνος δρόμος είναι να σχηματίσετε κυβέρνηση ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία;

Μην πάμε τώρα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε και μετριοπαθείς και πρέπει να είμαστε και να τιμούμε τις αρχές μας. Όταν λες αγαπώ και τιμώ την απλή αναλογική πρέπει να ξεπερνάς και το εγώ σου και τις πικρίες παρελθόντος. Εγώ θα καθόμουνα με τους πάντες γύρω από ένα τραπέζι και με τον κύριο Ανδρουλάκη θα καθόμουν. Ξέρετε κάτι με οποιονδήποτε θα καθόμουν να συζητήσω για παράδειγμα το τι θα έπρεπε να κάνουμε για το ΦΠΑ. Μπορεί αυτή η χώρα να σηκώσει 24% ΦΠΑ; Εγώ θεωρώ ότι όταν η Βουλγαρία έχει 12% και είναι μια πετριά από τη Θεσσαλονίκη, βάζεις 24% σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αν θέλεις να τη γονατίσεις. Λοιπόν, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε. Και ξέρετε μην αρχίσουν τώρα κάποιοι από το ΚΚΕ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λένε, α ο Βαρουφάκης θέλει να τα βρει. Όχι δεν θέλω να τα βρω με κανέναν. Θέλω να κάνω ένα διάλογο. Όσοι αγαπάμε την απλή αναλογική πρέπει να καταπιούμε τους εγωισμούς μας και να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, τουλάχιστον να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας, με λεπτομέρειες, όμως, όχι γενικά.
Πρέπει να την τιμήσεις καθήμενος γύρω από ένα τραπέζι προεκλογικά, να κάνεις αυτό που λέμε. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε είσαι ανοιχτός, και αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα στην κατηγορία η οποία νομίζω ότι είναι εύλογη, ότι απλά ψήφισες κ. Τσίπρα την απλή αναλογική ως ένα ανάχωμα στο Μητσοτάκη να του δημιουργήσεις πρόβλημα όπως του έχεις δημιουργήσει και τώρα θα κάνει δύο εκλογές. Αυτό δεν είναι αγάπη και εκτίμηση στην απλή αναλογική είναι ο εξευτελισμός της απλής αναλογικής. Ο λόγος που ο κόσμος εκεί έξω δεν παίρνει σοβαρά την απλή αναλογική και την ανάγκη για προεκλογική σύγκλιση και συμφωνία είναι γιατί βλέπει, ακόμα και αυτοί που συμφωνούν με την απλή αναλογική ότι ακόμα και εκείνοι που την ψήφισαν, όπως το ΣΥΡΙΖΑ, δεν την εννοούσαν.

Για την αναφορά Μητσοτάκη περί πολιτικής τερατογένεσης, για μια κυβέρνηση ηττημένων με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως τερατογένεση. Να πάμε σε αυτές τις εκλογές με ήπιους τόνους και με την ισχύ των ιδεών μας και των προτάσεών μας. Αλλά μιας και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τερατογένεση, εγώ θεωρώ ότι έχουμε δύο τέρατα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Ένα είναι αυτό που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί ο Μητσοτάκης τι υποστηρίζει την ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή με άλλα λόγια το δικαίωμά του με 65% του λαού εναντίον του να έχει πλειοψηφία αυτοδύναμη στη Βουλή. Αυτό είναι μία μορφή τερατογένεσης και είναι μια παραβίαση των αρχών της Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας. Όλα τα πλειοψηφικά είναι καλπονοθευτικά.

Υπάρχει και το άλλο τέρας, στο οποίο έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκη, το να θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει μια κυβέρνηση, σε αυτό το διήμερο μεταξύ Κυριακής των εκλογών και της επόμενης Τετάρτης το απόγευμα χωρίς κυβερνητικό πρόγραμμα, χωρίς να έχουμε πει στον κόσμο για τα πέντε βασικά πράγματα που ταλανίζουν την κοινωνία, τι θα κάνουμε. Έχουμε αυτά τα δύο τέρατα. Γι αυτό το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να πάει ούτε με το τέρας του κ. Μητσοτάκη, ούτε με το τέρας του κ. Τσίπρα.

Σε μια συμμαχική κυβέρνηση πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος;

Όχι. Δεν το πιστεύω. Θα μπορούσε να είναι και ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Η νομιμοποίηση έρχεται από τη Βουλή. Έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, εγώ πιστεύω στο κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν πιστεύω στο προεδρικό σύστημα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχει νομιμοποίηση στη Βουλή και η Βουλή να έχει νομιμοποίηση από την απλή αναλογική. Αλλά από εκεί και πέρα σημασία έχει τι θα κάνει η κυβέρνηση. Γιατί εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα, έχω πρόβλημα με τις πολιτικές. Το είπε και ο κ. Τσίπρας πρόσφατα αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε, καλά ο κ. Ανδρουλάκης έχει πρόβλημα μόνο με το πρόσωπο του πρωθυπουργού αν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης; Δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας; Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα σε αυτό, αλλά του το επιστρέφω το ερώτημα, εκείνος δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικές μιας προοδευτικής διακυβέρνησης; Αν ενδιαφέρεται γιατί δεν έρχεται να συζητήσουμε για το ποιες θα είναι αυτές;

Για τις εκλογές το καλοκαίρι και τους νέους

Αν δείτε και δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία έχει καταστροφικές επιδόσεις στους νέους οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν. Και ξέρετε κάτι, κάποιες φορές ίσως να είναι αναγκαίο να γίνουν εκλογές το καλοκαίρι. Δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά θα ήθελα ο πρωθυπουργός να διαψεύσει αυτό που λέω, ότι δηλαδή τον κατηγορώ ότι έτσι κι αλλιώς θα τις έκανε τις δεύτερες τον Ιούλιο για να μην ψηφίσουν οι νέοι, θα μπορέσει πολύ εύκολα να με διαψεύσει. Καταθέτουμε μόνιμα μια τροπολογία στη Βουλή στην οποία ό, τι ισχύει για τους αστυνομικούς, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και για τους φαντάρους να ισχύει και για τους νέους που δουλεύουν σε ξενοδοχεία. Να μπορούν δηλαδή να δηλώσουν μια βδομάδα πριν που θα ψηφίσουν. Ο κ. Πιερρακάκης έχει φτιάξει εξαιρετικές πλατφόρμες -συγχαρητήρια στον κ. Πιερρακάκη- να φτιάξει και μία γι’ αυτό, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας ή σπουδών τους. Δεν θα το κάνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί φοβάται την ψήφο αυτών των 500.000 – 600.000 νέων, τη νέα γενιά που έχει ξεσηκωθεί, ιδίως μετά τα Τέμπη, εναντίον του. Θέλει να τους στερήσει το δικαίωμα στην ψήφο.

Για την επίσκεψη Τσίπρα στον κ. Στουρνάρα. Δεν πρέπει να διατηρεί κανείς κανονικές σχέσεις με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος;
Άλλο να διατηρεί σχέσεις και άλλο να πάρεις ολόκληρη την κουστωδία σου και με παράτες να πας τρεις ώρες στην Τράπεζα της Ελλάδος, βάζοντας μάλιστα εκεί τον κ. Χουλιαράκη, του οποίου μάλιστα ο ρόλος το 2015, ως τοποτηρητής της τρόικας εντός της κυβέρνησής μας και εντός του Υπουργείου του δικού μου είναι γνωστός, τον έχω αναδείξει να είναι στην προεδρία και να έχεις από τη μια μεριά την ομάδα του, τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είναι επίορκος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το bank Run που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2014, και αυτά τα λέγαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι κάτι που τα λέω μόνος μου και να έχεις όλους τους δικούς σου τέως υπουργούς, μελλοντικούς υπουργούς…

Αυτό είναι μια πολιτική επιλογή. Δεν έχει καμία σχέση με θεσμικές σχέσεις που πρέπει να έχουμε όλοι μεταξύ όλων. Και ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτό, όταν ο κ. Τσίπρας επιβάλλει ουσιαστικά στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν το δικαίωμα του κ. Λάτση, αφού του έχουν δώσει το Ελληνικό, να το οικοπεδοποιεί αντί να το αναπτύσσει, να παίρνει δηλαδή τζάμπα δημόσια γη, να την κάνει κομματάκια και να την πουλάει ως οικόπεδα και έχεις τον αρχηγό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να δίνει εντολή στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν αυτό. Ε αν δεν είναι αυτό διαπιστευτήρια στην ολιγαρχία δεν ξέρω τι είναι.

Ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος του κράτους στην οικονομική ζωή;

Εξαρτάται πώς ορίζουμε το κράτος. Στην Ελλάδα ο δυισμός μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα μας αποσπά την προσοχή από το ζητούμενο.
Έχουμε έναν απαίσιο κρατικό τομέα, ένα κρατικό τομέα που τον είδαμε και πρόσφατα, τον βλέπουμε όπου πάμε κι όπου σταθούμε, ιδίως οι νέοι άνθρωποι, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κι έναν ιδιωτικό τομέα που είναι τα μαύρα του τα χάλια. Έχεις ολιγάρχες, έχουμε διαπλοκή, έχουμε διαφθορά. Δεν είναι δηλαδή το καλό κράτος και ο κακός ιδιώτης ή ο καλός ιδιώτης και το κακό κράτος. Για εμάς το ΜέΡΑ25, ας πάρουμε τα τρένα για να μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να πάμε και σε άλλους τομείς αν θέλετε ακόμα και στη δικαιοσύνη. Το βασικό ποιο είναι; Ούτε ο υπουργός, ούτε ολιγάρχες, ούτε το κράτος, ούτε η FS η πτωχευμένη ιταλική εταιρεία που ήρθε. Εμείς θα θέλαμε να είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος να κάνει κουμάντο εκ μέρους του ελληνικού λαού, ένα ενιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να φέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του δημόσιου οργανισμού, να παράγουν ως δημόσιο αγαθό τις μεταφορές.

Μιλάμε για κοινωνικό έλεγχο, για κοινωνική ιδιοκτησία, ούτε κρατική ούτε ιδιωτική και πώς αυτό θα λειτουργούσε στην πράξη. Πάρτε το ερώτημα σε ποιον λογοδοτούν; Εγώ δεν θέλω να λογοδοτούν στον υπουργό, αλλά δεν θέλω να λογοδοτούν και σε κάποιον μέτοχο ο οποίος ανήκει στην BlackRock. Θα ήθελα να λογοδοτούν σε ένα διαβουλευτικό συμβούλιο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από κληρωτούς πολίτες, οι οποίοι μπορεί να είναι και επιλεγμένοι ειδικά μέσα από επαγγέλματα σχετικά με τον φορέα και κάποιους εκλεγμένους…Να πάμε λίγο στη δικαιοσύνη πολύ σύντομα. Εγώ δεν θέλω ο πρωθυπουργός να διορίζει τον πρόεδρο του ΣτΕ ή τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά δεν θέλω και ο μηχανισμός των δικαστών απλά να αναπαράγεται. Θα ήθελα να υπάρχει για παράδειγμα ένα τέτοιο διαβουλευτικό συμβούλιο το οποίο να αποτελείται από κληρωτούς δικαστές όλων των βαθμίδων, από τις κατώτατες μέχρι τις ανώτατες και εκείνοι να είναι υπεύθυνοι για τις προαγωγές σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης.

Για την επενδυτική βαθμίδα που θα πετύχει η Ελλάδα

Η απόφαση αν θα το πετύχει ή όχι είναι καθαρά πολιτική. Δεν έχει να κάνει με τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά. Η Ελλάδα είναι βαθιά πτωχευμένη. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικό ομόλογο αν δεν του κλείνει το μάτι η κα Λαγκάρντ ότι τον καλύπτει. Άρα, δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα. Από τη στιγμή που η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι βιώσιμο, φαίνεται ότι είναι βιώσιμο, μετακυλύεται ελέω της καλής βούλησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπαίνει θέμα επενδυτικής βαθμίδας. Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το πόσο μη βιώσιμο είναι το χρέος. Γιατί τι ουσιαστικά θα γίνει; Ξέρετε τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα; Ότι θα μπορούμε να δανειζόμαστε λίγο πιο εύκολα από τους ιδιώτες.
Είναι μια βασική αρχή, αν θέλετε, και μιας φιλελεύθερης άποψης, ότι ο πτωχευμένος δεν πρέπει να δανείζεται. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να δανειζόμαστε, αυτή η κυβέρνηση έχει φορτώσει άλλα 48 δισεκατομμύρια..

Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Προφανώς δεν είναι βιώσιμο είναι. Έχουμε 400 δις χρέος δημόσιο, 370 δισεκατομμύρια ιδιωτικό χρέος σε μια χώρα με 200 δις ΑΕΠ.
Δεν έχουμε ανάπτυξη. Μιλήστε σε μικρομεσαίους εκεί έξω, έχουν ανάπτυξη; Δεν έχουν ανάπτυξη. Η μόνη ανάπτυξη που υπάρχει ξέρετε ποια είναι και οι μόνες επενδύσεις; Έρχονται ξένοι και αγοράζουν τα πάντα. Ναι, αλλά αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Όταν έρχεται ένας Ουκρανός, ένας Κινέζος, ένας Νιγηριανός δεν έχει σημασία από που και να έρχεται και αγοράζεις μια πολυκατοικία στο Κουκάκι και την κάνει airbnb, αυτό δεν επένδυση. Τα χρήματα του airbnb δεν μπαίνουν στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός τουρίστας που πάει στο Κουκάκι στέλνει τα χρήματά του στο γερμανικό λογαριασμό του ξένου που ήρθε με golden visa και πήρε την πολυκατοικία. Αυτό λέγεται λεηλασία και λέγεται ερημοποίηση του Κουκακίου. Δίνω ένα παράδειγμα. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι υποανάπτυξη. Γι’ αυτό υπάρχουμε στο ΜέΡΑ25 για να τα λέμε αυτά.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Τζορτζ Όσμπορν, που ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας όταν ήμουν κι εγώ και τον γνωρίζω καλά και τον γνωρίζω και από πριν, αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Έχει ένα τεράστιο πρόβλημα ο ίδιος, το στίγμα της κλοπής από τον Έλγιν και από τις γενιές που ακολούθησαν, των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται όμηροι σε εκείνη την απαίσια αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ίδιος ξέρει ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, 60% του βρετανικού λαού θέλουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει μεγάλη ανάγκη, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο λίρες από χορηγίες για ρετουσάρει το Βρετανικό Μουσείο και θέλει μια συμφωνία με την Ελλάδα για να ξεπλύνει αυτή την ντροπή του Έλγιν. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για εμάς να βρούμε μια συμφωνία. Να έρθουν όλα τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό θέλουμε.

Ο Όσμπορν διαπραγματεύεται να δώσει τα το ένα τέταρτο στο Μουσείο της Ακρόπολης, να κρατήσει ομήρους τα υπόλοιπα έτσι ώστε να αναγκαστούμε να του επιστρέψουμε αυτά που είναι να γίνει μια εναλλαγή με την πλειοψηφία των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο συν να τους στείλουμε κι άλλους ομήρους γλυπτά για να μπορεί να πείθει το βαθύ κατεστημένο της Βρετανίας ότι ουσιαστικά έχει εχέγγυα από τους Έλληνες και ότι δεν πρόκειται τα γλυπτά του Παρθενώνα όλα μαζί να επιστρέψουν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για τα ελληνοτουρκικά και για την αποκλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος

Ας είμαστε ρεαλιστές. Μακάρι να κρατήσει αυτή η ύφεση στις σχέσεις μας για πάντα. Δεν το βλέπω να ισχύει αυτό. Προσεύχομαι να είναι έτσι, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να βασιστούμε σε μια τέτοια ευχή. Είπατε κάτι για διαπραγματεύσεις, το ΜέΡΑ25 τριάμισι χρόνια τώρα στη Βουλή προειδοποιούμε την κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει σημασία ποια είναι η κυβέρνηση σήμερα και την επομένη, ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των διμερών διαπραγματεύσεων. Γιατί κάθε φορά που η Ελλάδα κάνει διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, η Άγκυρα, αυτή είναι η τακτική της, φορτώνει το τραπέζι της συζήτησης με μια σειρά από θέματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο