Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη
στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη Νόρα Ράλλη
***
Έχετε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός. Ωστόσο μπήκατε σε μία νευραλγική θέση στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά συνεχίσατε δημιουργώντας το δικό σας κόμμα. Τι έχετε κρατήσει και τι αφήσει από αυτήν, την μέχρι ώρας πορεία σας, στην πολιτική και πώς συμβαδίζει ο «ερασιτεχνισμός» με την πολιτική ευθύνη;
Κατέβηκα στον εκλογικό στίβο πρώτη φορά στα 54 μου, οπότε δεν είναι απλά κάτι που «δηλώνω» αλλά μια πραγματικότητα. Όμως έχετε δίκιο ότι, αντίθετα με επικριτές που νομίζουν πως με μειώνουν αποκαλώντας με «ερασιτέχνη» της πολιτικής, δεν με αγγίζει μια τέτοια κριτική. Κι αυτό επειδή η Αριστερά παραδοσιακά απέρριπτε την ιδέα του επαγγελματία πολιτικού, τον οποίο συνέδεε – ορθώς – με την διαδικασία αναπαραγωγής του αστικού κράτους που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή της εξουσίας του κεφαλαίου και, γενικότερα, της ολιγαρχίας. Οπότε, για την Αριστερά, ο μόνος τρόπος να είσαι πολιτικά υπεύθυνος ως πολιτικός (δηλαδή ως πολίτης που ζητάς την ψήφο των συμπολιτών σου για να προβείς σε ρήξη με την άρχουσα τάξη) είναι να είσαι… ερασιτέχνης. Πράγματι, μόνο η Δεξιά έχει λόγο να ταυτίζει την πολιτική ευθύνη με τον επαγγελματισμό του πολιτικού. Από αυτή την άποψη έκανα ότι μπορούσα, μετά την είσοδό μου στον εκλογικό στίβο, να μην μετατραπώ ποτέ σε επαγγελματία πολιτικό.
Επειδή αναφερθήκατε στην ίδρυση του ΜέΡΑ25 και στα διδάγματα των τελευταίων οκτώ ετών, επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι, το 2015, δέχθηκα την τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών επειδή τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες συμφώνησαν με το σχέδιο που τους κατέθεσα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την φυλακή χρέους και, πιο συγκεκριμένα, τη συνολική στρατηγική άμυνας απέναντι στην ξεκάθαρη βούληση της ΕΚΤ να εξαναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει το 3ο Μνημόνιο.
Όταν πλέον οι δρόμοι μας χώρισαν, το βράδυ του Δημοψηφίσματος, παρέμεινα ενεργός πολιτικά αλλά, όπως θα θυμάστε, δεν έσπευσα να δημιουργήσω κόμμα. Περίμενα,δίνοντας ευκαιρίες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς να τιμήσουν εκείνο το μεγαλειώδες ΟΧΙ, έναν σταθμό στην Παγκόσμια Ιστορία της Αριστεράς. Το βήμα για την ίδρυση του ΜέΡΑ25 το κάναμε μόνο όταν ήταν πλέον εμφανές, στις αρχές του 2018, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαινε ολοταχώς προς την μονιμοποίηση της φυλακής χρέους και το 4ο Μνημόνιο, το οποίο μάλιστα θα ονόμαζε με Οργουελιανό τρόπο «Μεταμνημόνιο».
Τέλος, με ρωτήσατε τι έχω κρατήσει, και τι έχω αφήσει, από αυτή την πορεία: Κράτησα την εκτίμηση εκείνων που το βράδυ της 3ης Ιουλίου στο Σύνταγμα μας εκλιπαρούσαν να μην ενδώσουμε. Κι άφησα πίσω μου κάθε προσωπική πικρία.
Πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, με το πρόγραμμα που έχει και στελέχη που όσες διαφωνίες κι αν έχετε μαζί τους, αναδείχτηκαν τα περισσότερα σε δύσκολους κοινωνικούς αγώνες, και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές και ακροδεξιά στελέχη είναι το ίδιο, όπως έχετε δηλώσει; Σας ενδιαφέρει τελικά ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις 21 Μαΐου; (σας ρωτώ και ως πολιτικό αρχηγό και ως πολίτη)
Και βέβαια δεν πιστεύω ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι. Και παρακαλώ να ανακαλέσετε ότι δήλωσα ποτέ κάτι τέτοιο. Το αντίθετο ισχύει: Τόσο στη Βουλή όσο και εκτός δηλώνω ότι είναι, ιδεολογικά, ανθρωπολογικά, ακόμα και αισθητικά, «άλλοι κόσμοι». Με τους τ. συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ μας συνδέουν διαβάσματα, ακούσματα, ταινίες, αγώνες. Για αυτό το λόγο ήταν ίσως περισσότερο επίπονο να τους βλέπουμε να εφαρμόζουν τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, απ’ ότι κυβερνήσεις της Δεξιάς. Για αυτό μας στενοχώρησε τόσο να τους βλέπουμε να στηρίζουν την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού, να συμφωνούν με τον απάνθρωπο Φράχτη του Έβρου, να σφιχταγκαλιάζονται με τον Νετανιάχου.
Με ρωτάτε αν με ενδιαφέρει «τελικά ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις 21 Μαΐου». Διακαώς! Ακριβώς επειδή το ΜέΡΑ25 καιγόμασταν κυριολεκτικά να προκύψει μια κυβέρνηση που θα ανατρέψει την «Μητσοτάκης ΑΕ», αλλά και την ολιγαρχία που κρύβεται πίσω της, παραμερίσαμε τις πικρίες μας και από τον Μάη του 2022 καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματικό διάλογο με στόχο να σφυρηλατήσουμε, από κοινού, χωρίς κόκκινες γραμμές και προϋποθέσεις, τα δύο προαπαιτούμενα μιας προοδευτικής συγκυβέρνησης που θα συγκρουστεί με την ολιγαρχία: ένα ελάχιστο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, και μια ευκαιρία ο κόσμος μας να δημιουργήσει στη βάση το λαϊκό μέτωπο που θα κληθεί να στηρίξει μια προοδευτική διακυβέρνηση.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το κάλεσμα-πρότασή μας παραπέμποντάς μας για μετά τις εκλογές. Επί της ουσίας, μας είπαν: Ελάτε να πάρετε κάποιο υπουργείο σε μια συγκυβέρνηση χωρίς κοινό πρόγραμμα και χωρίς προετοιμασμένο λαϊκό μέτωπο. Ήταν μια καθεστωτική επιλογή που, δυστυχώς, επιταχύνει την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από όλα εκείνα που τον διαχωρίζουν από τα κόμματα της ολιγαρχίας. Μια επιλογή που το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» δεν θα νομιμοποιήσουμε.
Κεντρικό σας σύνθημα είναι η λέξη “Ρήξη”. Ταυτόχρονα έχετε δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα σας των 100 πρώτων ημερών. Για να πείσετε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, για προεκλογικούς λόγους, αλλά ρεαλιστική δυνατότητα, είναι το πρόγραμμά σας συγκεκριμένο και κυρίως ρεαλιστικό και κοστολογημένο; (ο κ. Μητσοτάκης συνεχώς μιλάει για το πόσο μηδενικού ρεαλισμού είναι τα αριστερά κόμματα.
Πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα από το «Πρόγραμμα 100 Ημερών» του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» είναι δύσκολο να υπάρξει. Κανένα κόμμα δεν αναφέρεται με τέτοια σαφήνεια π.χ. στους συντελεστές ΦΠΑ, στην ολοκληρωτική κατάργηση των προπληρωμών φόρων, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (ώστε να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής πάνω από 5%), στην κατάργηση του «Ηρακλή» και την αντικατάστασή του από τον «Οδυσσέα» στη βάση Σχεδίου Νόμου που ήδη καταθέσαμε το 2020 στη Βουλή κλπ.
Όσον αφορά το κατά πόσο είναι «ρεαλιστικό», επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή στο κλασικό τέχνασμα της άρχουσας τάξης να χαρακτηρίζει ως «ρεαλιστικό» μόνο ό, τι δεν συγκρούεται με τα συμφέροντά της. Στην πραγματικότητα, η μόνη ρεαλιστική πολιτική, ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αναπνεύσουν, είναι η κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, η δραστική μείωση του ΦΠΑ, και όλα εκείνα που προβλέπει το «Πρόγραμμα 100 Ημερών» του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη».
Τέλος, όσον αφορά τα περί κοστολογημένων προγραμμάτων, θα αρκεστώ στη ρήση του μεγάλου Αμερικανού οικονομολόγου John Kenneth Galbraith πως τέτοιου είδους «κοστολογήσεις» γίνονται για να φαντάζουν ως επιστημονοφανείς οι… αστρολόγοι.
Τελευταία επανήλθατε στα του 2015, μιλώντας για το “σχέδιο Δήμητρα”. Λέτε πως «δεν σχεδιάζουμε να βγούμε από το ευρώ» αλλά «αν χρειαστεί ποτέ να βγούμε από το ευρώ, το σύστημα θα είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τις τράπεζες». Μπορεί δηλαδή κανείς να μιλάει σοβαρά για ρήξη εντός ΕΕ; Εντός ευρώ; Η εμπειρία σας από το 2015 συνηγορεί σε κάτι τέτοιο;
Στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα δείχνει ότι δεν επανήλθαμε «τελευταία» σε τίποτα. Το σύστημα «Δήμητρα» ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019, κατατέθηκε ως Πρόταση Νόμου τον Δεκέμβρη του 2020 στη Βουλή, αναλύθηκε διεξοδικά σε ημερίδα στο Γκάζι τον Απρίλιο του 2022 και, βέβαια, αποτέλεσε μέρος των «Θέσεων» που υπερψηφίστηκαν από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Αυτό που συνέβη πρόσφατα είναι ότι τα τρολς της Νέας Δημοκρατίας το ανέδειξαν με στόχο, όχι εμάς, αλλά την επιβολή στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει το ΜέΡΑ25 και, εμμέσως, να υπογράψει δήλωση μετανοίας για εκείνο που κάποτε, μαζί, λέγαμε: «Όχι Τα Πάντα για το Ευρώ».
Επί της ουσίας, το σύστημα «Δήμητρα» είναι ένα εργαλείο που θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης (ιδίως οι ελλειμματικές) επειδή καθιστά ευκολότερη την επιβίωση εντός του ευρώ. Το ότι έχει το πλεονέκτημα πως, ο μη γένοιτο, μειώνει το κόστος μια τραπεζικής κρίσης ή ακόμα και της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, αυτό είναι σίγουρα κάτι το θετικό – εκτός, βέβαια, για την τρόικα και την ολιγαρχία που επιβάλουν ευκολότερα τις μισανθρωπικές τους πολιτικές υπό τον μπαμπούλα των απειλών που χρησιμοποίησαν το 2015.
Πηγή: efsyn.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.