Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη στο ANTIVIRUS για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Αναδημοσιεύσεις
06 Μάι, 2023

Συνέντευξη του επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη στο Antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο

***

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα βαθιά πατριαρχική αλλά και ανατριχιαστικά υποκριτική. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας υφίστανται καθημερινά τεράστια γκάμα απειλών. Από την απειλή σωματικής βίας μέχρι τα τσουνάμια λεκτικής βίας και απαξιωτικών εκφράσεων, μορφασμών, λέξεων. Την ίδια ώρα που φλερτάρουν μία τρανς γυναίκα, είναι έτοιμοι να την βρίσουν, να την χτυπήσουν. Την ίδια ώρα που προσποιούνται πως τα παιδιά είναι ιερά, φέρονται χυδαία σ’ ένα παιδί που ψάχνεται όσον αφορά την σεξουαλικότητά της/του/των. Η φίλη, και συνοδοιπόρος μας, Πάολα Ρεβενιώτη μου περιέγραψε την κατάσταση με αφοπλιστική ειλικρίνεια κι οξυδέρκεια: «Δεν είναι απλά σεξιστές και μάτσο. Τσογλάνια είναι!»

Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων κομμάτων σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Η Μητσοτάκειος Νέα Δημοκρατία έχει, κατ’ όνομα, ενστερνιστεί τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας την ίδια ώρα που έχει ενώσει την μοίρα της, ψυχή τε και σώματι, με την νεοφασίζουσα, ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας – που λίγο διαφέρει, όσον αφορά, το μίσος της για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από εκείνο της «Ελληνικής Λύσης» ή της «Χρυσής Αυγής». Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ μας απογοητεύει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ που (σε αυτό το θέμα) φαίνεται να δείχνει ειλικρινή ευαισθησία.

Η τελευταία έκθεση της ILGA Europe αναγνώρισε τη ρητορική μίσους, ως ένα μεγάλο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ευρώπη. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας;

Όπως σε κάθε περίπτωση συστημικών, διαχρονικών διακρίσεων (π.χ. σεξισμός, ρατσισμός) είναι καθήκον μας να μην αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη για να αντιπαρατεθούμε σε λόγια και πράξεις που πλήττουν την αξιοπρέπεια ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολειό, στο νοσοκομείο, στα ΜΜΕ, στις φυλακές, στο στρατό, στα ίδια μας τα κόμματα. Παράλληλα, έχουμε υποχρέωση να σπάμε τα ταμπού αναδεικνύοντας μέλη της κοινότητας ως υποδείγματα προς μίμηση τόσο για τα μέλη της κοινότητας όσο και γενικότερα – αυτός είναι και ο λόγος που, π.χ., η υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας της Πάολας είναι τόσο σημαντική για εμάς στο ΜέΡΑ25.

Σκοπεύετε να υποστηρίξετε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ακόμα και αν προέρχονται από πολιτικούς σας αντιπάλους;

Το ΜέΡΑ25 είμαστε στη Βουλή για να μεταφέρουμε, ακηδεμόνευτη, τη φωνή και τα αιτήματα των κινημάτων. Ό,τι αίτημα ή νομοθέτημα μας έρθει από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ για προώθηση στη Βουλή, εμείς θα το προωθήσουμε και θα το στηρίξουμε. Μακάρι να το στηρίξουν κι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Κι ακόμα καλύτερα να το εισάγουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας.

Πηγή: avmag.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο