Γ. Βαρουφάκης στην 16η Συνεδρίαση της ΚΕ του ΜέΡΑ25: Το ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος με απόσυρση των στρατευμάτων και ουδετερότητα της Ουκρανίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Φεβ, 2022

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 με θέμα το κείμενο βάσης του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος “Σχέδιο Θέσεων Στρατηγικής, Τακτικής, Οράματος και Ιδεολογίας” – Εισήγηση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου.

Στην έναρξη της 16ης Συνεδρίασης της ΚΕ του ΜέΡΑ25 λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία κυριάρχησε η συζήτηση για την πόλεμο στην περιοχή, με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει σχετική παρέμβαση προς το σώμα.

“Επιστρέφουμε στην σύγκρουση των ιμπεριαλισμών της εποχής, οι λαοί όμως δεν πρέπει να επιλέξουν το μέρος κανενός ιμπεριαλισμού. 

Έχουμε μια βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, για την οποία φέρει την ευθύνη στο ακέραιο ο ίδιος, παράλληλα όμως η Ουάσιγκτον φέρει την ευθύνη για την δημιουργία των συνθηκών που επέτρεψαν στον Πούτιν να εισβάλει. 

Το ζητούμενο σήμερα όμως είναι ένα, να σταματήσει ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία, ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να συμφωνηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας -δεν υπάρχει ΕΕ- η ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Σε πολεμοκάπηλους τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητούν αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, οι ΗΠΑ δεν θα κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι, ιδίως τώρα που “απέδρασαν” από το Αφγανιστάν, κακήν κακώς. 

Ενώ όσον αφορά τις “κυρώσεις”, μόνο αφελείς πιστεύουν ότι θα πτοηθεί ο Πούτιν με τις κυρώσεις φάρσα, με ελάχιστο κόστος.

Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι η ιδανική λύση για τους Ουκρανούς δημοκράτες, απέναντι και σε έναν Ζελένσκι που στηρίχθηκε στην ακροδεξιά και τους ναζί και γι’ αυτό εμείς καλούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι έμποροι όπλων, τα καρτέλ της ενέργειας, το στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα κάνουν χρυσές δουλειές την ώρα που οι λαοί υποφέρουν από τον πόλεμο και την ακρίβεια.

Το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης των εργαζομένων είναι κοινό. 

Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ, αυτή χαρακτηρίζεται από δειλία και υποκρισία μιας ΕΕ που έχει επιλέξει να μετατραπεί σε ουρά του ΝΑΤΟ, αθετώντας ακόμα και την ιδρυτική της υπόσχεση για Ειρήνη.

Έχουμε πολεμοχαρείς φωνές σε όλη την ΕΕ και μία ακόμα κρίση που βγάζει την Ευρώπη περισσότερο λαβωμένη. 

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας, το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από αυτή την ιστορία είναι πως ΝΑΤΟ και ΕΕ χαϊδεύουν τα αυτιά των κυβερνώντων με όμορφα λόγια και πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στήριξης -τη στιγμή που μας πουλάνε και όπλα με το αζημίωτο φυσικά- την κρίσιμη στιγμή όμως, δεν πρέπει κανείς να περιμένει κανείς περισσότερα” ανέφερε μεταξύ άλλων εισαγωγικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο