Ευάγγελος Βενέτης, διεθνολόγος: Για άλλη μια φορά η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι είναι ο «μεγάλος ασθενής» του 21ου αι. από γεωπολιτική άποψη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Φεβ, 2022

Την αναιμική στάση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισημαίνει σε παρέμβασή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης:

Η διεθνής κοινή γνώμη στέκει έκπληκτη μπροστά στην αδράνεια και την ανεπάρκεια των διεθνών οργανισμών να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όλες οι κρίσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 15ετία δείχνουν ότι η νέα τάξη πραγμάτων, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ήταν ένας χάρτινος πύργος, ο οποίος κατέρρευσε χωρίς αντίσταση και αντίδραση.

Με την επέμβαση στην Ουκρανία, η Ρωσία επιστρέφει στην πρότερη κατάσταση του 2007, όταν στο Κίεβο υπήρχε η φιλορωσική κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. Παράλληλα όμως η Μόσχα στέλνει ένα μήνυμα παγκόσμιας συγκυριαρχίας στον κόσμο και στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ουσιαστικά με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η νέα τάξη πραγμάτων που δομήθηκε μετά της πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αποτελεί πια παρελθόν. Ουσιαστικά πλέον έχουμε εισέλθει σε ένα δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος θα σηκώσει ένα καινούριο Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη μοιάζει με το «μεγάλο ασθενή» του 21ου αι. από γεωπολιτική και επιχειρησιακή άποψη, κατ’ αναλογία με τον όρο που είχε αποδοθεί στο παρακμάζον Οθωμανικό Σουλτανάτο από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις κατά το 19 αι. Αυτό φαίνεται από την έλλειψη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής, αποτέλεσμα της πολιτικής ετερογένειας που υπάρχει στην ΕΕ από ιδρύσεώς της.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο