Λάρισα, Πτολεμαΐδα, Άργος Ορεστικό, Κοζάνη: Το ΜέΡΑ25 στο δρόμο για το αγροτικό και το ενεργειακό

Συνεντεύξεις - videos
26 Φεβ, 2022

Το αγροτικό σε συνδυασμό με το ενεργειακό μας έκανε να βγούμε στους δρόμους σε μια περιοδεία, να δούμε τους αγρότες στη Λάρισα στο μπλόκο, να τους στηρίξουμε στον αγώνα τους για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους, για να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα τροφίμων σ’ αυτή τη χώρα. Να πάψει αυτή η διαδικασία εκμετάλλευσής τους από τα ολιγαρχικά συμφέροντα που νέμονται απ’ τη μία μεριά την ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη τις πρώτες ύλες, τα λιπάσματα για τους αγρότες.

Κατόπιν (πήγαμε) στην Πτολεμαϊδα όπου έχουμε μία τεράστια εν δυνάμει απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν να στήνουν ένα μεγάλο σύμπλεγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να φύγουμε από τον λιγνίτη, να πάμε σε κάτι άλλο. Εμείς έχουμε θέσει τη σημασία που θα είχε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε παραγωγή και διανομή υδρογόνου. Γιατί να μην το φτιάξουμε στην Πτολαμαϊδα που υπάρχει το δίκτυο του ηλεκτρισμού;

Προχωρήσαμε, πήγαμε και πάλι στους αγρότες, στο Άργος Ορεστικό, στην Κοζάνη, μιλήσαμε με ανθρώπους που στήνουν ενεργειακές κοινότητες που είναι το μέλλον της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, απ’ τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν. Αυτό θα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των νέων τεχνολογιών παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης κρίσης, μεγάλης ακρίβειας, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω του γεγονότος ότι έχουμε καρτέλ που νέμονται την ηλεκτρική ενέργεια, τα supermarket, την αγροτική παραγωγή. Αυτή όμως η κρίση μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για μια νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση σ’ αυτή τη χώρα.

Δυστυχώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στράφι, θα το μοιραστούν οι ίδιοι, η ίδια παρέα της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ και μπορεί και κάποιοι φίλοι τους. Το ΜέΡΑ25 είμαστε στο δρόμο ακριβώς γι αυτό, για να μην χάσουμε το νέο τραίνο, το τραίνο που φεύγει τώρα από το σταθμό της νέας πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Παλεύουμε υπέρ των πολλών έτσι ώστε να πάψουν οι λίγοι να τους εκμεταλλεύονται και να καταστρέφουν τις δυνατότητες των παιδιών των πολλών να μείνουν σ’ αυτή τη χώρα παραγωγικοί.

Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο