Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε τη Δευτέρα 29/1 καλεσμένος στην εκπομπή “Restart” του Attica TV.
Συζήτησε με την Ευαγγελίνα Βόσνου και τον Αλέξανδρο Κλώσσα, για τις εξελίξεις στα Πανεπιστήμια, την ακρίβεια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα εξοπλιστικά αλλά και για τις διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώνεται το 2ο διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 και τον σχεδιασμό για τις Ευρωεκλογές.
Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
-Πάμε στο τραπέζι, όπου μας περιμένει πολιτικός κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, καλώς ήρθατε, αλλά πάνω απ’ όλα πανεπιστημιακός, γιατί έτσι τον γνωρίσαμε τον κύριο Βαρουφάκη
. ΓΒ-Καλησπέρα σας
-Έτσι ήρθε στη ζωή μας, καλησπέρα, τι κάνετε
ΓΒ-Ευχαριστώ για την πρόσκληση
Ελπίζω να είστε καλά. Να ξεκινήσουμε από τα κατατόπια που τα ξέρετε σίγουρα καλύτερα απ’ όλα
ΓΒ-Να ξεκινήσουμε
Και είναι τα πανεπιστήμια
ΓΒ-Γιατί είναι μεγάλη πληγή αυτό που ακούω ως πανεπιστημιακός
Επειδή έχετε μεγάλη εμπειρία από πανεπιστήμια στο εξωτερικό και σαν συνεργαζόμενος και σαν καθηγητής και σαν ομιλητής και σαν συμμετέχων σε διάφορες εκδηλώσεις. Τι κακό έχει να προσπαθήσουμε να φέρουμε καλά πανεπιστήμια στη χώρα που να είναι μη κρατικά;
ΓΒ-Δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά ποτέ. Το να δημιουργηθεί μια συνεργασία μεταξύ ενός ελληνικού πανεπιστημίου και του Χάρβαρντ μπορεί να γίνει. Αλλά το Χάρβαρντ γιατί να έρθει στην Ελλάδα; Έχει κανέναν λόγο;
Ν’ ανοίξει παράρτημα.
ΓΒ-Κοιτάξτε, υπάρχει μια απίστευτη παραπληροφόρηση. Μου λένε όλοι, καλά εσύ γιατί δίδασκες σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αγγλία.
Δεν έχω διδάξει ποτέ μου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στη ζωή μου. Στη ζωή μου ποτέ. Campridge, East Anglia,Essex, Sidney University στην Αυστραλία, στο UT που ήμουν στην Αμερική, ήταν όλα δημόσια. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια της προκοπής, με εξαίρεση τα Ivy Leagues της ΗΠΑ, Harvard, Stanford, Princeton, Columbia. Αυτά. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένα. Κανένα.
-Υπάρχουν δίδακτρα όμως.
ΓΒ- Άλλο αυτό. Είναι δημόσια πανεπιστήμια και ξέρετε, οι γονείς μου όταν πηγαίνανε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, πληρώναν δίδακτα. Μετά ήρθε η κυβέρνηση του κέντρου και κατήργησε τα δίδακτρα. Δηλαδή, δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα πανεπιστημιακό δημόσιο ή ιδιωτικό. Και ξέρετε, είναι απλά τα πράγματα. Ξέρετε, εσείς κανένα ιδιώτη που θα ερχόταν να πληρώσει έναν σοβαρό μισθό, κάποιον σαν εμένα, για να διδάσκω 6 ώρες τη βδομάδα; Γιατί αν μου βάλει να διδάσκω 25 ώρες τη βδομάδα, αν βάλει οποιονδήποτε να διδάσκει 25 ώρες τη βδομάδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πανεπιστημιακός. Γιατί ο πανεπιστημιακός δεν διδάσκει μόνο. Πρέπει να παράγει γνώση. Πρέπει να διαβάζει, να γράφει. Αλλιώς δεν θα είναι ανταγωνιστικό το πανεπιστήμιο με αυτά τα οποία θεωρούνται καλά πανεπιστήμια. Και ξέρετε το Harvard, για παράδειγμα, πώς είναι ιδιωτικό; Θέλω να σας… έχει σημασία να σημειωθεί αυτό. Ξέρετε τι δίδακτρα χρεώνουν. Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ είναι το λιγότερο. Το χρόνο, χωρίς διατροφές και τέτοια. Μιλάμε για απίστευτα ποσά. Παρόλα αυτά…
-. Και αυτό και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον δανεισμό των φοιτητών που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο.
ΓΒ -1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το χρέος το φοιτητικό. Αλλά παρά αυτά τα δίδακτρα, το Harvard καλύπτει μόνο το 40% των εξόδων του από τα δίδακτρα. Υπάρχει, θα μου ήταν δημιουργηθεί ένα, όχι Harvard, ένα έστω και ανεκτά καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Καμία. Και να σας θέσω για ένα ρητορικό ερώτημα. Πιστεύετε εσείς ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του θα στέλνουν ποτέ τα παιδιά τους σε ένα από αυτά τα παλιοκολέγια τα οποία θα χρήσουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
– Άρα τα κολέγια θα γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ; Δηλαδή αυτά τα πανεπιστήμια του ενός ορόφου που λέμε θα είναι κάπως έτσι αυτή η ιστορία;
ΓΒ- Αυτά ήδη υπάρχουν. Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι της κυβέρνησης και του ακραίου κέντρου, όπως το ονομάζω γενικότερα, για ιδιωτικοποίηση εκ των νσω των δημοσίων πανεπιστημίων. Δεν έχει καμία σχέση με πραγματικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και το βλέπουμε αυτό. Σας άκουσα πριν που λέγατε κάτι για τις εξετάσεις, τώρα που γίνεται οι καταλήψεις.
-Στα δημόσια.
ΓΒ- Πρέπει να σας πω, θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό, γιατί εδώ πραγματικά πονάω. Πρόκειται για καλαμπούρι η ιστορία για διαδικτυακές εξετάσεις. Ξέρετε, εγώ έχω ορκιστεί στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους, ως καθηγητής στο Καποδιστριακό, να πιστοποιώ τη γνώση των φοιτητών.
Εάν με βάλετε να κάνω διαδικτυακές εξετάσεις, δεν μπορώ να διαπιστώσω τη γνώση των φοιτητών, γιατί δεν ξέρω ποιος γράφει τα κείμενα που θα μου έρθουν μέσα από τον υπολογιστή. Έτσι. Ξέρετε τι γίνεται.
-Ξέρω. Το είδαμε στη πανδημία. Ναι, λέγαμε ότι πόσοι πήρανε…
ΓΒ-Φεύγει ένα email με τα θέματα στους φροντιστές, οι φροντιστές στέλνουν τις απαντήσεις και μετά σου έρχεται cut and paste.Αυτό είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του Πανεπιστημίου.
– Αλλά από την άλλη σου λέει ότι έχω δικαίωμα -παράνομο, αλλά δικαίωμα να υπάρχουν καταλήψεις, δικαίωμα και αυτό που είναι για παράδειγμα επί πτυχίω να μην πει ότι θα καθυστερήσω την ζωή μου για ένα εξάμηνο, θέλω να δώσω εξετάσεις και να πάρω το πτυχίο για να προχωρήσω.
ΓΒ-Τότε να μοιράσουμε τα πτυχία και να τελειώνουμε. Να κάνουμε μια δημοπρασία, ποιος θέλει να δώσει τα πιο πολλά… Ξέρετε, είναι πολύ απλό. Ως καθηγητής, άλλη μια φορά, έχω ορκιστεί στο Σύνταγμα της χώρας ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καταλήψεις, μη καταλήψεις, πανδημία, λοιμός, καταποντισμός, εάν σου πω ότι έγραψες 8,4, έχεις γράψει 8,4. Το αν θα πρέπει να γίνουν καταλήψεις , αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία όμως να σκεφτούμε γιατί γίνονται καταλήψεις ή τα πανεπιστήμια που χάνουν εξάμηνα…
Ναι αλλά πείτε μου ένα πανεπιστήμιο από αυτά που έχετε επισκεφτεί ή διδάξει όπου γίνονταν καταλήψεις.
ΓΒ-Αυτός στο οποίο ήμουν φοιτητής, είχαμε κάνει μια κατάληψη τρεισήμισι μήνες, είχαμε χάσει ένα εξάμηνο, στο πανεπιστήμιο του Essex.
-Και τι καταφέρατε, βγάλατε Βαρουφάκηδεςς μετά τις καταλήψεις. Αυτό θα λέει κάποιος.
ΓΒ-Στο πανεπιστήμιο του Essex βγάλαμε και υπουργούς της κυβέρνησης της Θάτσερ όμως
.-Ακόμα χειρότερα! Δε με πείσατε,, ακόμα χειρότερα. Είναι μια συζήτηση αυτή, τα ξένα πανεπιστήμια είναι καθαρά, είναι περιποιημένα, δεν κάνουν καταλήψεις, δεν είναι σε αυτήν την κατάσταση που είναι εδώ.
ΓΒ- Θέλω να σας πω το εξής. Αν θέλετε να έρθετε, να σας πάμε και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να σας δείξουμε δύο διαφορετικών όψεις του ίδιου νομίσματος. Στις σχολές, στα κτίρια που τα έχουμε φροντίσει ως πολιτεία, ως πρυτανικές αρχές, ως κοσμητεία. Θέλω να δείτε με τι σεβασμό φέρονται τα παιδιά σε αυτά τα κτίρια. Τα κτίρια τα οποία είναι απαρατημένα, είναι αυτά τα οποία δείχνουν στα κανάλια των διαφορών ολιγαρχών που θέλουν να αλώσουν ιδεολογικά και το χώρο των δημόσιων πανεπιστημίων που είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίο δεν τον έχουν αλώσει απολύτως και πλήρως.
-Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο με τα μη κρατικά θα κρατήσει τα παιδιά μας, όπως λέει, στη χώρα να σπουδάσουν εδώ, να μην χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, όπως γίνεται συχνά και με σχόλες όπως είναι η Ιατρική,που βλέπουμε συνέχεια στα βόρεια να πηγαίνουν.
ΓΒ- Κοιτάξτε, αυτό θα ήταν ευχής έργου να γίνει. Να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ. Αυτό ξέρεις τι θέλει; Θέλει χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας. Όχι να πάρουμε παλιοκολέγια της συμφοράς, τα οποία δήθεν θα παράγουν γιατρούς. Εσείς τα στέλνατε Συγγενή σας, άνθρωπό σας, σε έναν γιατρό ο οποίος έχει βγει από ένα κολέγιο κοψοτιμής;
-Δεν το ξέρουμε δυστυχώς ποιος έχει τελειώσει.
ΓΒ-Έχουμε εξαιρετικές ιατρικές σχολές. Θέλουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς; Γιατί δε χρηματοδοτούμε τις ιατρικές σχολές;
-Το πρόβλημα είναι να τις παράγουμε και φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν μένουν εδώ. Πηγαίνουν…
ΓΒ- Οι μισοί φεύγουνε. Εδώ και 15 χρόνια λόγω μνημονιακής διαδικασίας.
– Πάμε λίγο στην κούρσα των εξοπλιστικών που ξαφνικά έχουμε βρεθεί να γεμίζουμε με αεροσκάφη, με φρεγάτες, με… Υπήρχε μια δεκαετής περίοδος, το ξέρετε και εσείς ως υπουργός οικονομικών έστω και για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που δεν μπορούσαμε να δώσουμε λεφτά στις ένοπλες δυνάμεις και αυτό δημιούργησε προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις.
ΓΒ- Είναι αλήθεια. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν γινόταν συντήρηση αυτού του υλικού που είχαμε. Και αυτό ήταν το πρώτο μέλημα, η συντήρηση.
-Άρα δεν έχει δίκιο η κυβέρνηση που λέει ότι πρέπει να ανανεώσω τον στόλο των αεροσκαφών, τον στόλο των πλοίων, να φέρω καινούρια όπλα στον στρατό.
ΓΒ- Ναι, κοιτάξτε. Είναι εκπληκτικό αυτό το αλισβερίσι που γίνεται τώρα. Είναι πολλά τα λεφτά. Είναι ένας θρίαμβος της μίζας. Και δεν έχει τίποτα να κάνει με την θωράκιση της χώρας. Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Πρώτον, η πολεμική μας αεροπορία, το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει, είναι το πρόβλημα της συντήρησης.
Ξέρετε, τα μισά Ραφάλ που αγοράσαμε τώρα πρόσφατα δεν πετάνε, γιατί υπάρχει πρόβλημα συντήρησης. Ρωτήστε ανθρώπους που ξέρουν, οι μηχανικοί της πολεμικής αεροπορίας, που είναι και εξαιρετικοί, είτε λιγοστεύουν γιατί δεν γίνονται διορισμοί, ή κάποιοι φεύγουν λόγω των πολύ κακών συνθηκών δουλειάς. Έχουν να συντηρήσουν τα αρχαία F4, F5, τα Phantom, τα Mirage, τα 2000, τα F16, πήραν τα Rafal και τώρα θα πάνε και F35. Η κάθε κατηγορία αεροπλάνου αυτή θέλει προσωπικό που να ασχολείται μόνο με αυτή. Δεν μπορείς να …μια μέρα φτιάχνεις το Toyota και την άλλη ημέρα το Volkswagen. Το οποίο τι σημαίνει. Σημαίνει ότι με κάθε νέα κατηγορία αεροπλάνου που παίρνουν, δεδομένου ότι δεν έχουν νέους μηχανικούς και φεύγουν και αυτοί που έχουν, παροπλιζονται όλα τα άλλα. Δηλαδή θα πάρουμε τα F-35, τα μισά δεν θα δουλεύουν, θα πάψουν να δουλεύουν τα Rafale, τα F-16 θα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και όλα αυτά για τα λεφτά. Κοιτάξτε λίγο στην Τουρκία. Όταν παίρνουν ένα τύπο αεροπλάνου, καταρχάς το κατασκευάζουν εκεί. Έχουν πολεμική βιομηχανία. Εδώ, αυτό που λέγαμε…
-Δεν είμαστε η ίδια οικονομία όμως, δεν έχουμε τέτοιο μέγεθος, δεν έχουμε τέτοια λεφτά, δεν έχουμε μηχάνημα να κόβει χρήμα όπως κάνει ο Ερντογάν που κόβει όποτε θέλει χρήμα και αγοράζει.
ΓΒ-Ακριβώς. Γιατί δεν είμαστε όμως. Γιατί εδώ, τα πάντα δίνονται στις μίζες. Αντί να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια. Καταρχάς να θέσουν στους προμηθευτές. Κάποτε γινόταν. Υπήρχαν αντισταθμιστικά ωφέλη κάποτε. Εδώ ακόμα στην Ελλάδα, μην πάμε στην Τουρκία ή στην Γαλλία, η ελληνική αεροπορική βιομηχανία έπαιρνε συμβόλαια, έκανε δουλειές. Αυτό έχει κοπεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα.Για τις μίζες.
-Να πάμε λίγο στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση λέει ότι ό,τι μπορώ να κάνω, το κάνω. Κάνω ελέγχους, βάζω μέτρα, παίρνω μέτρα, βάζω πρόστιμα, η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, το βλέπουμε, ο πληθωρισμός τρέχει παντού. Κάνω ό,τι μπορώ, τέλος πάντων.
ΓΒ- Κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό. Κάποια επικοινωνιακά κουνηματάκια τα κάνει, αλλά μόνο αυτό. Κοιτάξτε, αν ήθελε πραγματικά να ασχοληθεί με την ακρίβεια, θα πρέπει να κάνει τα εξής τρία πράγματα. Πρώτον, να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αγρον αγοράζει, δεν υπάρχει. Είναι σαν να μην την έχουμε, γιατί την έχουμε και την πληρώνουμε.
-Και τότε για να υπάρξει κάτι κάναμε για να μην υπάρξει.
ΓΒ-Όχι, δεν την καταργήσανε επίτηδες. Είναι σαν τη μαφία, η οποία καταργεί την αστυνομία για να μην την κυνηγάει. Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κακά τα ψέματα. Δεν μπορώ πλέον να μασάω τα λόγια μου. Γιατί είναι ξεκάθαρα… είναι μια διαδικασία παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Έχεις την αγροτιά μας… το χωράφι τους είναι κάτω από το νερό ακόμα στο Θεσσαλικό κάμπο. Δεν έχουν πάρει καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Όταν καταφέρουν να παράγουν, πάνε στο σούπερ μάρκετ και η χονδρική που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν, είναι απειροελάχιστη. Η χονδρική παραμένει σχεδόν σταθερή, λίγο ανεβαίνουν, οι λιανικές ανεβαίνουν 40%. Και αντί να έρθει η κυβέρνηση να βάλει λουκέτο στα σούπερ μάρκετ, δήθεν βάζει κάποιο πρόστιμο σε κάποια πολυεθνική, με την οποία έχει κάνει κάποια συμφωνία, τους λέει κάντε λίγο τα στραβά μάτια, θα σας βάλω ένα προστιματάκι αλλά θα τα ρεφάρετε μέσα στα σούπερ μάρκετ.
-Η απάντηση είναι ότι εμείς είμαστε μικρή αγορά, οπότε όσα προϊόντα έρχονται εδώ, έρχονται υπερτιμημένα γιατί δεν είμαστε η Γερμανία, όπου θα έρθει ο έμπορος και θα σου πει να σου κάνω και μείωση 20% της τιμής.
ΓΒ- Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Και να σας πω πώς φαίνεται ότι είναι τεράστιο ψέμα. Κοιτάξτε τα ποσοστά κέρδους στο σούπερ μάρκετ. Αυξάνονται. Αν αυτό που λέτε ήταν αλήθεια, αυτό που λέει η κυβέρνηση δηλαδή, δεν είστε απλά, το μεταφέρετε, τότε δεν θα αυξανόντουσαν τα ποσοστά κέρδους, γιατί έχεις ένα σούπερ μάρκετ. Εάν τα εισαγόμενα αυξάνουν 15-20%, και εσύ τα αυξάνεις και εσύ 20%, ωραία, δεν αυξάνεται το ποσοστό κέρδους. Για να αυξάνεται το ποσοστό κέρδους τι σημαίνει; Ότι το supermarket αυξάνει τη τιμή στο ταμείο που πληρώνει ο καταναλωτής, πολύ πιο γρήγορα από ότι αυξάνει το κόστος αγοράς αυτών στη χονδρική. Εκείνη είναι η επιτροπή ανταγωνισμού που έπρεπε να κλείσει τα supermarket.
-Όλα αυτά συμβαίνουν και τα περιγράφουμε και τα βλέπουμε και τα λέει και ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις και πλέον είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά στοιχεία να μην είναι υπέρ της κυβέρνησης. Τι δεν μπορεί να κάνει η αριστερά για να ξανάρθει να απαντήσει στα ερωτήματα του κόσμου; Γιατί το ΜΕΡΑ25 παλεύει να μπει στην Βουλή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, γιατί η Νέα Αριστερά είναι από εκεί, γιατί δεν υπάρχει ένα μεγάλο αριστερό κίνημα όπως υπήρξε το 2013, το 2014, το 2015 που απάντησε στα ερωτήματα;
ΓΒ- Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Εμείς της Αριστεράς, όπως πάντοτε οι εκπρόσωποι των ασθενέστερων λαϊκών τάξεων, μία φορά στα 30 χρόνια έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο, να κάνουμε τον κόσμο να ξεφοβηθεί. Να ψηφίσει κάτι πέραν του γνωστού αλισβερισιού μεταξύ κέντροαριστεράς και κέντροδεξιάς. Αυτό το παιχνίδι είτε είναι στην Αμερική μεταξύ των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων, είτε εδώ ήταν μεταξύ του Πασόκ και της Νέας Δημοκρατίας. Μία φορά στα τόσα. Αν καταφέρεις ως Αριστερά να πάρεις την λαϊκή εντολή μία φορά στα 30 χρόνια πρέπει να την χρησιμοποιήσεις. Εμείς την πήραμε την εντολή το 2015 και την εξευτελίσαμε. Την πήραμε δύο φορές το Γενάρη του 2015 και την πήραμε μετά ξανά με το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και ο λαός τώρα τιμωρεί όλους μας. Τιμωρεί όλους μας. Και αυτούς που δεν ψηφίσαμε μνημόνιο και αυτούς που ψηφίσαμε μνημόνιο το λέω και το ξαναλέω, ένας ταξιτζής εμένα μου το ‘ μάθε αυτό το μάθημα όταν μου λέει,καλά μας τα λέγατε μπορεί, να έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά δεν σας συγχωρώ- και εννοούσε και στο Τσίπρα και σε μένα, σε όλους μας το 2015, ότι μου δώσατε ελπίδες με βάλατε να ψηφίσω όχι και μετά… και μετά μου βγήκε ναι και αυτό είναι ένα κόστος, το οποίο το οποίο το σηκώνει στις πλάτες της όλη η Αριστερά. Από την εξωκοινοβουλευτική έως την απολύτως συμβιβασμένη.
-Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής τα τελευταία 50 χρόνια παραμένουν πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνιστές εκείνης της δύσκολης περιόδου σιγά σιγά πήγαινουν όλοι στους σπίτι τους. Ο κ. Τσίπρας έφυγε, εσείς έχετε φύγει, οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώτου εξαμήνου και μετά φεύγουν σιγά σιγά. Τι δεν έχει πάει καλά;
ΓΒ- Κοιτάξτε, όταν αναφέρεστε σε πρωταγωνιστέ,ς εννοείτε τους εκπροσώπους της Ολιγαρχίας.
-Όχι, εσείς είστε εκπρόσωποι της Ολιγαρχίας;
ΓΒ- Όχι, οι πρωταγωνιστές, αυτοί που ήταν και μένουν, είναι οι εκπρόσωποι της Ολιγαρχίας. Είναι τα γνωστά ονόματα. Και μάλιστα εδώ στην Ελλάδα είναι και τα παιδιά των παιδιών των εγγονιών κτλ. Απλά όταν έχεις μια μικρή κοινωνία μεταπρατική με μια ολιγαρχία που απαριθμεί δεν απαριθμεί δέκα οικογένειες, αυτοί αναπαράγουν τον εαυτό τους είτε είναι στον επιχειρηματικό κόσμο είτε είναι στον πολιτικό κόσμο με συγκοινωνούντα δοχεία αυτούς τους δύο χώρους. Εμείς σηκωθήκαμε από τις καρέκλες μας, βγήκαμε από τα πανεπιστήμια μας, για ένα λόγο, το 2015. Να βγάλουμε από τη φυλακή του χρέους αυτό το λαό. Δυστυχώς αυτός ο λαός είναι όλο και πιο βαθιά στη φυλακή του χρέους, αυτό που λέμε εμείς στο ΜέΡΑ25, χρεοδουλοπαροικία.
– Κλείνουμε.
-Πραγματοποιήσατε το διαβουλευτικό σας συνέδριο, πρωτοφανείς διαδικασίες για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα. Πείτε μας γρήγορα δυο λόγια για αυτά που συζητήθηκαν και τους πέντε τομείς που αναφέρθηκαν.
ΓΒ- Κοιτάξτε, το ενδιαφέρον είναι ότι και νομίζω είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό ότι διαχωρίσαμε τις ψηφοφορίες. Ξέρετε, όταν γίνεται ένα συνέδριο όλοι ασχολούνται με το ποιος θα βγει στην κεντρική επιτροπή, ποιος θα γίνει γραμματέας, ποιος… Εμείς το βγάλαμε αυτό απ’ έξω. Κάναμε το συνέδριο τον Δεκέμβρη, είχαμε πραγματικά ανοιχτή διαδικασία και τώρα, 1,5 μήνα μετά, ολοκληρώνουμε με διαδικτυακές ψηφοφορίες αυτό. Όσον αφορά τις θέσεις μας, τώρα θα ψηφιστούν τα 10, 14, 15 σημεία που θέτουμε στη διάθεση όλης της υπόλοιπης Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου, σαν μια βάση διαλόγου.
Αλλά παράλληλα, προχωράμε με ανοιχτές διαδικασίες για το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και της παράταξης γενικότερα. Θα αφήσουμε περίπου τις μισές θέσεις ανοιχτές για συνεργαζόμενες οργανώσεις, ανένταχτους προοδευτικούς, των κινημάτων κλπ. Οι θέσεις οι δικές μας των μελών του ΜΕΡΑ25 θα πληρωθούν μέσα από καθαρά συμμετοχικές διαδικασίες, μέσα από ψηφοφορία. Δεν θα προτείνω εγώ κάποιον, δεν είναι θέμα πολιτικής γραμματείας και κεντρικής επιτροπής. Είναι μια διαδικασία που, ευχαριστώ που το είπατε, νομίζω ότι είναι μια τομή στα ζητήματα εσωτερικής δημοκρατίας.
– Ευχαριστούμε πολύ.
ΓΒ- Εγώ σας ευχαριστώ.
-Μέχρι τις ευρωεκλογές έχουμε πολλές ευκαιρίες να τα ξαναπούμε.
ΓΒ-Με μεγάλη μου χαρά.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.