Γ. Βαρουφάκης: Με τις τιμές να αυξάνονται στα τρόφιμα, η Κυβέρνηση χτυπάει τον μόνο ανταγωνισμό που εμποδίζει τα σούπερμαρκετ να οργιάζουν σε ανατιμήσεις, τις λαϊκές αγορές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Νοέ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρέος, φτώχεια, πανδημία βέβαια και τελευταία αυξανόμενη ακρίβεια. Αυτός είναι ο κυκλώνας μέσα στον οποίο περιδινίζεται η πλειοψηφία των συμπολιτών μας του λαού εκεί έξω. Εσείς, η Κυβέρνηση, όπως κάνατε με τον κορωνοϊό, έτσι κάνετε και με την ακρίβεια. Κρύβεστε πίσω από την πραγματικότητα ότι πρόκειται για εξωγενές φαινόμενο. Απ’ έξω ήρθε ο covid 19, η αλήθεια είναι ότι τώρα, τον τελευταίο καιρό, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας του κόστους μεταφοράς έρχονται απ’ έξω. Ναι, εξωγενής ήταν ο covid, εξωγενής είναι και η ακρίβεια που έρχεται μέσα από τις αγορές της ενέργειας, μόνο που εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αντί να λειτουργείτε ως ένα αμορτισέρ το οποίο αποσβένει τους κραδασμούς που έρχονται απ’ έξω, τα πλήγματα, τα χτυπήματα, λειτουργείτε ως επιταχυντές και πολλαπλασιαστές αυτών των χτυπημάτων είτε είναι η πανδημία είτε είναι η ακρίβεια.

Με την πανδημία συστηματικά αρνείστε εδώ και δύο χρόνια να ενισχύσετε σοβαρά το ρημαγμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα που ανοίγετε τις κάνουλες,  υπερχρεώνοντας το ήδη υπερχρεωμένο κράτος, υπέρ των αρπαχτικών ταμείων, των μεσαζόντων εμπόρων όπλων, των μέσων μαζικής εξαπάτησης, των λοιπών κύκλων σας.

Όσο για την ακρίβεια, λέτε ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος. Δεν θα διαφωνήσω ότι τον τελευταίο καιρό όντως έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό, εδώ και κάποιους μήνες.

Εσείς, όμως, καταφέρατε ακόμα και στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν είχαμε αποπληθωρισμό -κοιτάξτε τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ όπου κατά μέσον όρο μειωνόταν ο τιμάριθμος- ακόμα και τότε, θυμάστε την άνοιξη του 2020, οι τιμές στα σουπερμάρκετ ανέβαιναν 15% με 25%. Δηλαδή ο φτωχός είχε θετικότατο υπερπληθωρισμό όταν οι τιμές συνολικά μειωνόντουσαν.

Αυτή ήταν μία πραγματικότητα στην οποία συνεισφέρατε. Πώς συνεισφέρατε; Να σας θυμίσω ότι μόλις έπληξε ο κορονοϊός τη χώρα η αλήθεια είναι ότι κατέρρευσαν τα συστήματα μεταφοράς, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την παραγωγή στις πόλεις. Τι κάνατε εσείς; Κλείσατε τις λαϊκές αγορές για δύο βδομάδες και επιβάλατε μειωμένη λειτουργία τους κατά 50% όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Την ίδια ώρα στα σουπερμάρκετ ουσιαστικά ήταν πατείς με, πατώ σε.

Εμείς σας είχαμε πει τότε από αυτό το Βήμα ότι το κράτος πρέπει να γίνει ο αγοραστής ύστατης ευκαιρίας. Όπως η Κεντρική Τράπεζα είναι ο δανειστής ύστατης ευκαιρίας, έτσι θα έπρεπε να είναι το κράτος σε αυτήν την περίπτωση. Φέρτε αυτά τα αγαθά που σαπίζουν, που τα πέταγαν οι παραγωγοί και διοχετεύστε τα μέσα απ’ τις λαϊκές αγορές, όχι από τα σουπερμάρκετ. Δεν το κάνατε. Και γι’ αυτό είχαμε -θα το πω άλλη μια φορά- υπερπληθωρισμό για τους φτωχούς στα θέματα βασικής ανάγκης, την περίοδο που είχαμε αποπληθωρισμό συνολικά στην οικονομία, στην μακροοικονομία μας. Συγχαρητήρια. Γι’ αυτό πρέπει να κερδίσετε το μεγάλο βραβείο της ανοησίας. Είστε η μοναδική Κυβέρνηση!

Και τώρα ήρθε η ακρίβεια η εισαγόμενη, μετά από αυτό. Και τι κάνετε; Τι κάνετε τώρα που έρχεται πραγματικά εισαγόμενος πληθωρισμός; Δεν είμαστε σε περίοδο αποπληθωρισμού συνολικά του διεθνούς καπιταλισμού, είμαστε σε μία περίοδο που τσιμπάει ο πληθωρισμός. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για το οποίο πραγματικά σας θαυμάζω για το θράσος σας. Βάζετε τη γιαγιά που θέλει να πουλήσει δύο σακούλες ραδίκια να πρέπει να μπει από το προηγούμενο βράδυ στην πλατφόρμα την ηλεκτρονική, να δηλώσει μέχρι τις 20.00΄ γιατί αν δεν το κάνει και πάει την επόμενη μέρα να πουλήσει τις δύο σακούλες ραδίκια, θα της βάλετε πρόστιμο 500 ευρώ. Καλά, πάτε καλά; Αν πιάσετε αυτήν τη γιαγιά να πουλάει δύο σακούλες ραδίκια χωρίς απόδειξη σε μια χρονιά μέσα, θα της βάλετε πρόστιμο 500 ευρώ και θα της πάρετε την άδεια. Δεν λέμε, είμαστε υπέρ του να παταχθεί απολύτως η φοροδιαφυγή, αλλά εδώ ασκείτε αυτήν την υπερεξουσία και την υπεραυστηρότητα. Αν μάλιστα η ίδια γιαγιά –άκουσον, άκουσον- δεν καταφέρει να πουλήσει μέσα στη χρονιά τα ραδίκια που έχει υποσχεθεί μέσα από την πλατφόρμα σας ότι θα πουλήσει, της παίρνετε την άδεια, δεν της την ανανεώνετε!

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εσείς δεν είστε απλά μια Ανώνυμη Εταιρεία, η Μητσοτάκης ΑΕ, όπως λέμε. Η Μητσοτάκης ΑΕ, που είστε, λειτουργεί ως εχθρός του ανταγωνισμού. Πίνετε νερό στο όνομα του ανταγωνισμού, αλλά οι κύκλοι που σας κινούν τα νήματα μισούν τον ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Σήμερα με τούτο το νομοσχέδιο, τα δίνετε όλα στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ, κατακρεουργώντας τον μόνο τους πραγματικό ανταγωνιστή, τις λαϊκές αγορές. Είστε ατζέντηδες αρπακτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών. Και αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό από μόνο του αν δεν κάνατε τα πάντα για να μεγεθύνετε αντί να αποσβένετε τους κραδασμούς που έρχονται απέξω, είτε μιλάμε για κορονοϊούς είτε μιλάμε για την ακρίβεια.

Έχοντας αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο τον επιταχυντών, μεγεθυντών των πληγμάτων κατά της πλειοψηφίας του λαού εκεί έξω, δεν διστάζετε είτε να χτυπάτε όπου να ‘ναι είτε να παρακολουθείτε ως κοινό το «χτύπημα» των λαϊκών τάξεων και χτυπήματα γενικά. Εδώ έχουμε τα ΜΑΤ σας να δέρνουν ακόμα και Βουλευτές, χωρίς μια συγγνώμη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πόσο μάλιστα του Βουλευτή ή της Βουλεύτριας. Χωρίς ένα διάβημα του Προέδρου της Βουλής υπέρ της νεότερης Βουλεύτριας στη Βουλή μας. Με τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο χθες αντί να δηλώσει συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στη Βουλεύτριά μας, να τολμάει να την εγκαλεί κιόλας.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα σύστημα Κυβέρνησης μισής ΑΕ, μισής μιντιακό σύστημα; Ένα μιντιακό σύστημα, ένα σύστημα εταιρικό –γιατί αυτό έχετε στήσει- που κάνει τα πάντα για να μην ακουστεί στην ευρεία κοινή γνώμη το όνομα του Δημήτρη Δαγκλή, του λιμενεργάτη που άφησε την πνοή του στις εγκαταστάσεις της COSCO, να ξεχαστεί το όνομα του Δημήτρη Ασημάκη, του ντελιβερά της WOLT που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο μεροκάματο, πάνω στην άσφαλτο. Να μην μάθει κανείς εκεί στα βόρεια προάστια για τον αγώνα του δημάρχου και των κατοίκων της Δραπετσώνας, μιας περιοχής που δηλητηριάζεται καθημερινά από τα καζάνια του κ. Μελισσανίδη, να μην ακουστεί ο αγώνας του δημάρχου και των κατοίκων έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί και άλλο η περιοχή με νέο σκουπιδότοπο στο Σχιστό.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Αυξάνεται η τιμή της ενέργειας. Τι κάνετε εσείς, η Μητσοτάκης ΑΕ; Πουλάει τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρείες που στόχο έχουν να αυξήσουν τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Παλεύουν οι μικρομεσαίοι να αποφύγουν την έξωση και τον πλειστηριασμό, με τον οποίον τους απειλεί τους μικρομεσαίους το αρπακτικό ταμείο που αγόρασε κοψοτιμής στο 3% της ονομαστικής του αξίας το δάνειό τους και τι κάνει η Μητσοτάκης ΑΕ; Βάζει τον πτωχευμένο λαό να πάρει μια υποθήκη με την τρόικα, άλλα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, για να εγγυηθεί τα κέρδη των αρπακτικών ταμείων που όταν θα του πουλήσουν το σπίτι θα βγάλουν τα κέρδη στα Cayman Islands.

Αυξάνουν τα τρόφιμα; Τι κάνετε εσείς της Μητσοτάκης ΑΕ; Χτυπάτε τον μόνο ανταγωνισμό που εμποδίζει τα σουπερμάρκετ να οργιάζουν σε ανατιμήσεις, τις λαϊκές αγορές. Αλλά έτσι είναι. Έχοντας οικοδομήσει αντιλαϊκές αγορές παντού, αντιλαϊκή αγορά για τα κόκκινα δάνεια, αντιλαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, αντιλαϊκή αγορά για τον τζόγο, τώρα αφού χτίσατε όλον αυτόν τον κυκεώνα των αντιλαϊκών αγορών χτυπάτε τις λαϊκές αγορές.

Ε, λοιπόν, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι παρά λαϊκή συστράτευση για να σας ρίξουμε και να ρίξουμε όχι μόνο εσάς ως Κυβέρνηση, αλλά την ολιγαρχία που κινεί τα νήματά σας.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο