Γ. Βαρουφάκης για ναυπηγεία Ελευσίνας: Κουρεύετε τα χρέη των ολιγαρχών την ώρα που 4,5 εκ. συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Αυγ, 2022

Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο κ. Γεωργιάδης παραδίδει μαθήματα σχεδόν πανεπιστημιακού επιπέδου πώς η πτώχευση φέρνει ευκαιρίες ιδιωτικού πλουτισμού με κρατικοδίαιτες μεθόδους ενός πτωχευμένου κράτους. Και το κάνει σε μια φάση, σε μια στιγμή χρονική, ιστορική που η χρόνια ανθρωπιστική κρίση που ξεκίνησε από το 2010 συνωμοτεί ξανά εναντίον τουλάχιστον τεσσεράμισι εκατομμυρίων συνανθρώπων σε αυτή τη χώρα που δεν θα μπορέσουν να βγάλουν το φθινόπωρο, πόσο μάλιστα τον χειμώνα. Ποιο είναι το ζητούμενο; Έχουμε ένα ιδιωτικό πτωχευμένο ναυπηγείο, με σημαντική ιστορία που θα έπρεπε να είναι κραταιό, ένα πτωχευμένο ναυπηγείο ιδιωτικό –σημειώνω- το οποίο χρωστάει στους εργαζόμενους, χρωστάει στο κράτος, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χρωστάει στον ΕΦΚΑ και βέβαια στις τράπεζες. Και έρχεται ο Υπουργός και μας ζητάει ένα πράγμα ουσιαστικά με το νομοσχέδιό του, να τον εξουσιοδοτήσουμε να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στα δικαστήρια. Σαν να μας ζητάει η αλεπού να την εξουσιοδοτήσουμε να φυλάει τις κότες!

Το ερώτημα είναι απλό. Εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχετε του Ναυπηγείου της Ελευσίνας είναι χρηστό, ορθό, πρέπον, σωστό, γιατί δεν πάει απευθείας στο δικαστήριο αυτό το σχέδιο εξυγίανσης; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, γιατί οι αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας -στο οποίο βεβαίως το εν λόγω ναυπηγείο χρωστάει, ξέρετε πόσα χρωστάει- αρνούνται να υπογράψουν για τα τεράστια κουρέματα που θα τους καταστήσουν υπόλογους για θέματα απιστίας προς το Δημόσιο. Για αυτό δεν το πάτε στα δικαστήρια και ζητάτε εξουσιοδότηση.

Ζητάτε δηλαδή από εμάς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κοινοβουλευτική κάλυψη για να μην πάνε φυλακή οι κρατικοί λειτουργοί και οι Υπουργοί, εγκρίνοντας τεράστια κουρέματα χρεών στο Δημόσιο. Λοιπόν, σας έχω μια πρόταση εκ μέρους του ΜέΡΑ25, μια σοβαρή πρόταση. Εμείς θα υπερψηφίσουμε υπό έναν όρο, πρώτα θα φέρετε αντίστοιχα ποσοστιαία κουρέματα για τους μικρομεσαίους, για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία.

Φέρτε κουρέματα αντίστοιχα για τους μικρομεσαίους και για την κύρια κατοικία και εμείς θα υπερψηφίσουμε. Δεν θα το κάνετε. Και δεν θα το κάνετε γιατί τα χρέη των μικρομεσαίων τα έχετε ήδη τάξει σε αρπακτικά ταμεία με έδρα το Ντέλαγουερ. Σήμερα έρχεστε να αποδείξετε ότι δεν έχετε πρόβλημα με τα κουρέματα χρεών. Τα αγαπάτε τα κουρέματα χρεών, εφόσον βέβαια είναι υπέρ των πολύ λίγων και εις βάρος των πολλών. Αντίθετα τα κουρέματα υπέρ των πολλών, για εσάς είναι ανάθεμα, απαγορεύονται, πόσο μάλιστα για το κούρεμα του δημόσιου χρέους. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία βεβαίως.

Έχουμε έναν επενδυτή για τον οποίο στήνεται όλο αυτό το σκηνικό. Θα μου επιτρέψετε, έχοντας πλήρη γνώση των όρων που χρησιμοποιώ και είναι σκληρός ο όρος, θα τον αποκαλέσω ψευτοεπενδυτή. Γιατί τον λέω ψευτοεπενδυτή; Επειδή άλλη μια φορά –δεν είναι ο μόνος- ξεπουλάτε σε έναν, δήθεν, επενδυτή, που δεν θα βάλει ούτε 1 δολάριο ή 1 ευρώ από την τσέπη του, μια περιουσία του Δημοσίου, μια εταιρεία, τα Ναυπηγεία στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρέχοντάς του εξασφαλίσεις από δημόσιο χρήμα, από το οποίο θα κάνει επενδύσεις ή θα δανειστεί από τράπεζα βάζοντας ως ενέχυρο –τι;- τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Μηδέν επένδυση! Ο επενδυτής ο όποιος βάζει μηδέν χρήματα από την τσέπη του, δεν είναι επενδυτής, είναι κάποιος κύριος, ο οποίος είχε Άγιο, σε τελική ανάλυση, και ο Άγιος είσαστε εσείς!

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση αυτή. Το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την FRAPORT, όπου δεκατέσσερα σπουδαία αεροδρόμια, όπως της Σαντορίνης της Μυκόνου -αεροδρόμια που είναι σαν τη χήνα που γεννά χρυσά αυγά- τους τα δώσαμε με 1,2 δισεκατομμύρια, που θυμάστε ότι τα δανείστηκαν από τις ελληνικές τράπεζες που τους επανακεφαλαιοποίησε ο ελληνικός λαός με χρήματα από την Τρόικα. Δεν έβαλαν ούτε 1 ευρώ. Είναι σαν να έρθω στο σπίτι σας, κύριε Υπουργέ, και να σας πω ότι είναι ωραίο το σπιτάκι σας, μου αρέσει και θέλω να μου δώσετε λεφτά να το πάρω και θα βάλουμε ενέχυρο τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου!

Αυτό έκαναν με την FRAPORT. Αυτό κάνετε και εσείς, όμως, με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Χαρίζετε εταιρείες των πολιτών σε φίλους ολιγάρχες και χρεώνετε τον λαό για να κάνουν επενδύσεις, κρατώντας βέβαια όποια κέρδη, όποια υπεραξία βγει. Αυτά θα τα κρατήσει ο κύριος αυτός. Δεν θα μείνει στην Ελλάδα. Θα πάει στα Cayman Islands -το ξέρετε αυτό- ούτε εδώ θα πληρώσει φόρο, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εξαφανιστούν αυτά τα χρήματα.

Αυτό δεν λέγεται καν καπιταλισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ρεμούλα είναι, εις βάρος του Δημοσίου, των πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών. Διότι οι επιχειρηματίες εκεί έξω αυτή τη στιγμή οι έντιμοι πασχίζουν να λειτουργήσουν, να επενδύσουν χωρίς ρεμούλα, χωρίς χρήματα και εξασφαλίσεις του Δημοσίου. Και στρέφεστε εναντίον και αυτών των έντιμων επιχειρηματιών, όχι μόνο εναντίον των ίδιων των πολιτών.

Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περίπτωση μάς ζητάτε να σας δοξάσουμε για το άκρον άωτον του εξευτελισμού του κράτους μας. Λέτε ουσιαστικά στον λαό, στους πολίτες, στους φορολογούμενους, στους δικαστές το εξής φοβερό. Θα δώσουμε -λέει- τα Ναυπηγεία στον συγκεκριμένο κύριο για ένα κομμάτι ψωμί και μάλιστα σε μια εταιρεία η οποία έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, μια εταιρεία εργασιακή γαλέρα που δεν έχει ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο -όλοι εργολαβικοί είναι- μια εταιρεία που ασκεί νομικό τραμπουκισμού –slapp αγγλιστί- σε όποιον πολίτη τολμάει να της ασκήσει κριτική για το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα. Θα τον απαλλάξετε από χρέη τον συγκεκριμένο. Και το Δημόσιο θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστάει η εταιρεία πότε; Μόνο εφόσον το Δημόσιο του δώσει μπίζνες, δουλειές από το Πολεμικό Ναυτικό της τάξης των επτά δισεκατομμυρίων και δεκαεπτά εκατομμυρίων. Και αν δεν λάβει αυτές τις παραγγελίες από το πολιτικό Ναυτικό, διαγράφονται όλα τα χρέη. Μπράβο! Παντρέψατε τα μεγαλύτερα αίσχη του καπιταλισμού με τα μεγαλύτερα αίσχη του κρατισμού. Αυτό δεν είναι καν ιδιωτική οικονομία. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε.

Όπως είπα στην εισαγωγή μου, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, σήμερα κάνετε παράδοση πανεπιστημιακού επιπέδου μαθημάτων κρατικοδίαιτων πρακτικών ενός πτωχευμένου κράτους, τη στιγμή -και θα το πω άλλη μία φορά- που τεσσεράμισι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και Ελληνίδες δεν θα μπορούν να βγάλουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Εδώ μιλάμε για θέματα που ο κόσμος εκεί έξω δεν έχει την πολυτέλεια να ενδιαφερθεί.

Είναι σημαντικά τα ζητήματα για τα οποία μιλάμε εδώ, είτε είναι οι υποκλοπές είτε είναι τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, η «πράσινη» μετάβαση. Αλλά ο κόσμος εκεί έξω μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και παθαίνει εγκεφαλικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μου πείτε, αυξήθηκε το κόστος. Μην κρύβεστε πίσω από την αύξηση του κόστους των εισαγόμενων προϊόντων της ενέργειας. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Και πείτε μου αν έχω άδικο ή όχι. Πραγματικά πείτε μου ότι «Ξέρεις κάτι; Δεν ξέρεις τι λες», αλλά να μου το πείτε όμως.

Τι είναι αυτό το οποίο θέλω να σας πω και για το οποίο θέλω να μου ασκήσετε κριτική; Να ανέβει η τιμή της ενέργειας, των μεταφορικών, των πρώτων υλών και να αυξηθούν τα κόστη του σούπερ μάρκετ 10%; Δεν φταίει ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε κανένας σε αυτήν τη χώρα. Το ερώτημα είναι: Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ πόσο αυξάνονται; Γιατί σας λέω, αν αυξάνονται 10% τα κόστη και αυξάνονται 25% οι τιμές, τότε έχουμε αύξηση του ποσοστού κέρδους των σουπερμαρκετάδων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σας, με άλλα λόγια, έπρεπε να απολυθεί ή να απολυθείτε εσείς που δεν την απολύετε.

Το σούπερ μάρκετ αυτήν τη στιγμή είναι μία πηγή αισχροκέρδειας για τους σουπερμαρκετάδες. Ρωτήστε τον ΣΕΒ. Είμαστε η μόνη χώρα παρεμπιπτόντως που τα σούπερ μάρκετ ανήκουν στις βιομηχανίες. Αυτό δείχνει την κατάντια της βιομηχανίας μας. Αυτό είναι άλλο ζήτημα βέβαια, έτσι;

Ρωτήστε. Ποιο είναι το ποσοστό κέρδους; Αυξήθηκε ή μειώθηκε; Αν αυξήθηκε το ποσοστό κέρδους, έχετε πρόβλημα. Έχετε πρόβλημα απέναντι στους δικούς σας ψηφοφόρους, όχι στον μέσο Έλληνα πολίτη.

Άλλη μία φορά να μιλήσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί εδώ γίνεται μια απίστευτη παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού. Έχουμε πολλούς, και Βουλευτές και ειδικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι μιλάνε ξανά και ξανά για τη σημασία που έχει ο λιγνίτης παραδείγματος χάριν. Να επιστρέψουμε στον λιγνίτη, ήταν λάθος η απολιγνιτοποίηση, κάποιοι λένε. Άλλοι λένε για τις εξορύξεις. Αν είχαμε κάνει εξορύξεις και είχαμε το δικό μας πετρέλαιο, το δικό μας φυσικό αέριο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Κουραφέξαλα, κυρίες και κύριοι.

Παρακολουθήστε με σας παρακαλώ και πάλι ψάξτε το και πείτε μου πού έχω λάθος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανία έχει αυτήν τη στιγμή τη μισή της ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πάνω από το 50%. Βάλατε μέσα κιόλας ένα άλλο 15-17% από πυρηνική ενέργεια. Προσθέστε ότι το υπόλοιπο που είναι ένα 35% στη Βρετανία από φυσικό αέριο προκύπτει από φυσικό αέριο παραγωγής της Βόρειας Θάλασσας. Ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου δεν παίρνουν οι Βρετανοί από τον κ. Πούτιν ή από το Τέξας, ούτε ένα. Με άλλα λόγια, έχουν πλήρη αυτάρκεια και πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με εμάς, που είμαστε στο 55% για το φυσικό αέριο. Εκείνοι είναι στο 35%. Κι όμως, έχουν ακριβώς την ίδια αύξηση και μεγαλύτερη κιόλας από εμάς στη χονδρική και στη λιανική. Γιατί; Γιατί το πρόβλημα δεν είναι από πού έρχεται το φυσικό αέριο, το καύσιμο ή η ανανεώσιμη ενέργεια. Το ζητούμενο είναι σε ποιον ανήκει και αν χρησιμοποιούνται όροι της αγοράς. Γιατί αν χρησιμοποιούνται όροι της αγοράς, όπως για παράδειγμα το χρηματιστήριο ενέργειας που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε προφανώς πάντοτε θα έχεις οριακή τιμολόγηση. Είναι από τα βασικά μαθήματα που μαθαίνουν οι φοιτητές των οικονομικών, ότι σε μια αγορά η τιμή ισούται με το οριακό κόστος, όσο και να είναι το μέσο κόστος.

Πάρτε τώρα μια σχηματική, εντελώς υποθετική περίπτωση, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ διδακτική. Έστω ότι καταφέρναμε από τις 100 κιλοβατώρες που χρησιμοποιούμε, οι 99 να παράγονται δωρεάν, φωτοβολταϊκά, τα οποία η φύση από μόνη της αντικαθιστά. Δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία, έστω ότι υπήρχε. Οι 99 είναι δωρεάν και μία είναι από φυσικό αέριο. Εάν επιβάλεις κανόνες της αγοράς, προσομοίωση αγοράς, χρηματιστηρίου ενέργειας, τότε και οι 100 κιλοβατώρες θα πωλούνται στην τιμή της μίας κιλοβατώρας που παρήχθη από το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Γι’ αυτό εμείς λέμε κάτι ξεκάθαρο: Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Κατάργηση της ιδέας οποιασδήποτε προσομοιωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εμείς δεν λέμε να πωλείται το ρεύμα κάτω από την τιμή παραγωγής του, γιατί αυτό θα σήμαινε επιδότηση. Το κράτος μας είναι πτωχευμένο. Αυτά που κάνετε και δίνετε 2 δισεκατομμύρια τον μήνα επιδότηση, δεν τα έχετε. Μείον είναι το ταμείο. Ακόμα τα δανείζεστε. Έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Σωστά; Ρωτήσετε τον κ. Σταϊκούρα, θα σας το πει. Τα δανείζεστε ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την τρόικα. Δανείζεστε για να επιδοτείτε. Τι να επιδοτείτε; Να επιδοτείτε τους ολιγάρχες, τους συγκεκριμένους τέσσερις κυρίους, τους οποίους αναφέρουμε εδώ ξανά και ξανά, δεν θα πω τα ονόματά τους σήμερα, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος κλπ. Τους επιδοτείτε γιατί; Για τα υπερκέρδη τους. Αυτό είναι παράλογο για ένα πτωχευμένο κράτος.

Δώσατε δύο δισεκατομμύρια, που είναι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σε έναν μήνα. Θα μπορούσαμε να έχουμε το ένα τρίτο ή 40% της τιμής που έχουμε σήμερα της χονδρικής χωρίς κανένας από τους παραγωγούς να χάνει ούτε ένα ευρώ. Απλώς αυτό που κάνεις είναι το εξής. Λες: «Έλα εδώ εσύ, CVC. Έχεις πάρει τη ΔΕΗ, υδροηλεκτρικά έργα. Ποιο είναι το οριακό κόστος παραγωγής; Κιλοβατώρες μηδέν. Ποιο είναι το κόστος συντήρησης της τουρμπίνας του φράγματος; Τόσο. Ωραία. Θα πάρεις αυτό το κόστος ανά κιλοβατώρα συν ένα 5%. Πάρε ένα 5%.». Λίγο είναι 5% κέρδος; Πηγαίνετε στην πιάτσα και ρωτήστε οποιονδήποτε μικρομεσαίο. Θα σας πει: «Πάω κάθε βράδυ για ύπνο και ξυπνάω κάθε πρωί με το όραμα να έχω 5% κέρδος». Δώστε του 5% κέρδος, αλλά όχι παραπάνω. Αυτήν τη στιγμή τους δίνετε 200% και 300% περιθώρια κέρδους, στη CVC, που έχει αγοράσει ένα ταμείο –hedge fund είναι- τη ΔΕΗ μας.

Eίναι απίστευτο αυτό που γίνεται. Το συνειδητοποιείτε τι κάνετε; Υπάρχει αυτό το αφήγημα «Τι να κάνουμε; Απ’ έξω έρχεται ο πληθωρισμός στην ενέργεια και πρέπει να δίνουμε κι εμείς δισεκατομμύρια τα οποία δανειζόμαστε από την τρόικα στον κοσμάκη για να πληρώνει τους λογαριασμούς». Όχι, δεν πρέπει.

Δεν θα έπρεπε να επιδοτείται ούτε με ένα ευρώ κανένας ολιγάρχης. Μέσο κόστος, όχι οριακό, συν 5% κέρδος. Αυτή είναι η θέση του ΜέΡΑ25. Τα ξέρετε αυτά.

Άργησα να το διαβάσω λίγο, αλλά σήμερα ανέγνωσα από το site της Κομισιόν την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης, το nonpaper που καταθέσετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ξέρετε κάτι; Ήταν εξαιρετικό. Η ανάλυση είναι αυτή που σας λέω κι εγώ. Η δική σας η Κυβέρνηση στέλνει στην Κομισιόν την ανάλυση που σας έκανα μόλις εδώ. Αλλά δεν κάνετε κάτι. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει τώρα, έχετε δώσει δισεκατομμύρια ή έχετε αφήσει τους ολιγάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη εκατομμυρίων Ελλήνων που δεν έχουν να τα βγάλουν πέρα, να τους πάρουν δισεκατομμύρια και τους επιδοτείτε κι από πάνω.

Και ξέρετε κάτι; Η άγνοια, τι να κάνουμε, μία βλακεία, συγχωρούνται. Εσείς γνωρίζετε. Διαβάστε παρακαλώ, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, το nonpaper της ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πάρα πολύ καλό -εγώ πραγματικά χειροκροτούσα καθώς το διάβασα- για να δείτε ότι δεν υπάρχει άγνοια, υπάρχει ενοχή αυτής της Κυβέρνησης.

Δεν μου λέτε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς έχει πάει στο 4% και θα πάει στο 5-5,5%;

Δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι ήμασταν πτωχευμένοι όταν είχαμε 300 περίπου δισεκατομμύρια χρέος; Επί της Κυβερνήσεώς σας έχετε προσθέσει γύρω στα 55 με 75, εξαρτάται πώς το μετράς, αν μετράς και τις εγγυήσεις του ΗΡΑΚΛΗ ή όχι. Έχετε προσθέσει μεταξύ 55 και 75 δισεκατομμύρια στο χρέος, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές, όπως λέτε, παρά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -φανταστείτε να μην είχατε και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- έχουν ανέβει από το 0,7% στο 4% και θα πάνε ακόμα περισσότερο.

Μιλάτε εδώ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, κονταροχτυπιέστε για το ποιος θα κερδίσει τα εύσημα του ελληνικού λαού που μας βγάλατε από τα μνημόνια. Αν μας βγάλατε από τα μνημόνια, γιατί δεν πάτε το ΦΠΑ από το 24% στο 15% σε μια σπασμένη οικονομία;

Είναι δυνατόν η Γερμανία να έχει 19% και εμείς 24%; Εάν δεν έχετε ενισχυμένη –πώς το είπατε;- επιτροπεία, ενισχυμένη επιτήρηση –ενισχυμένη ανάκριση έλεγε η CIA αντί για βασανιστήρια- αν δεν έχετε αυτό το ενισχυμένο πράγμα τέλος πάντων, γιατί δεν πάτε τον ΦΠΑ στο 18%; Εμείς λέμε 15%. Εσείς πηγαίντε το στο 18%, λίγο κάτω από της Γερμανίας. Ποιος θα σας έλεγε κάτι; Εκτός αν δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, γιατί εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι: Δεν έχουμε βγει από κανένα μνημόνιο. Μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους, το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί, η Ελλάδα παραμένει υπό την επιτροπεία της τρόικας, συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι δεδομένο, είναι γνωστό και είναι ο βασικός λόγος που δεν πάτε τον ΦΠΑ κάτω από το 24%.

Οπότε αφήστε τα αυτά, ποιος μας έβγαλε τα μνημόνια. Κανένας σας δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.

Αυτήν τη στιγμή μαθαίνω ότι 300.000 νοικοκυριά βρίσκονται στους καταλόγους των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος με το σημείωμα της διακοπής της παροχής. Με την αύξηση που θα επέλθει μετά το φθινόπωρο, στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του χειμώνα, αυτός ο αριθμός θα πάει στο ένα εκατομμύριο. Ένα εκατομμύριο σπιτικά κινδυνεύουν με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι θα κάνετε; Εδώ δύο είναι τα τινά για εσάς, με το δικό σας το μυαλό, με τη δική σας πολιτική. Το ένα είναι να τους θυσιάσετε στη φτώχεια. Μπορεί. Η άλλη επιλογή είναι να δανειστείτε άλλα 50 δισεκατομμύρια περίπου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί τόσο είναι, 2 δισεκατομμύρια κάθε μήνα, οπότε θα μαζευτούν λεφτά.

Εμείς τι λέμε; Και το ένα και το άλλο είναι αδιέξοδα. Στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι: Μονομερής κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έτσι ώστε να μη χρειάζονται επιδοτήσεις, αλλά και κάθε προσομοίωση της αγοράς. Μονομερής μείωση του ΦΠΑ, να αναπνεύσουν οι μικρομεσαίοι. Μονομερής μείωση του φόρου των μικρών επιχειρήσεων στο 10%, των μεσαίων στο 20% και να πάει ο φόρος των μεγάλων επιχειρήσεων στο 30%.

Με άλλα λόγια, για να το πω απλά, τέλος στον σοσιαλισμό για τους ολιγάρχες, ένας εκ των οποίων σήμερα έχει την τιμητική του με το νομοσχέδιό σας. Τέλος του σοσιαλισμού για τους ολιγάρχες, την ώρα που οι πολλοί έχουν παραδοθεί σε μια νέα στυγνή λιτότητα πληθωρισμού τιμών και ταυτόχρονα αποτελμάτωσης μισθών. Γι’ αυτό υπάρχει το ΜέΡΑ25 εδώ, για να σας τα θυμίζει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο