Τομέας Δικαιωμάτων: Νεκρός στον Ελαιώνα – Η αντιμεταναστευτική πολιτική των Μητσοτάκη & Μηταράκη σκοτώνει!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Αυγ, 2022

Ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει το εθνικιστικό παραλήρημα για «εχθρούς της πατρίδας, λαθροεισβολείς, Τούρκους πράκτορες», σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε την είδηση για νεκρό στην Προσφυγική Δομή του Ελαιώνα.

Είναι η ίδια Δομή Προσφύγων που εδώ και μήνες ο Δήμαρχος Αθηνών και πρωθυπουργικός ανιψιός, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον Υπουργό των Pushback, Νότη Μηταράκη, έχουν αποφασίσει να κλείσουν, αδιαφορώντας για το μέλλον των εκατοντάδων ατόμων που φιλοξενούνται εκεί και έχουν χτίσει μια καθημερινότητα, έναν κόσμο. Είναι η ίδια Δομή που πριν λίγες ημέρες είχε καθημερινές επισκέψεις των ΜΑΤ, με επιθέσεις από δυνάμεις καταστολής εναντίον μικρών παιδιών και γυναικών.

Σήμερα σε αυτή τη Δομή Προσφύγων πέθανε ένας άνθρωπος. Το όνομα του ήταν Waris Ali, ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια, είχε 3 παιδιά και ήταν ακόμη ένα θύμα αντιμεταναστευτικής πολιτικής από το κράτος, που δεν του επέτρεψε μια ζωή ολόκληρη, με δικαιώματα, ευκαιρίες, όνειρα.

Στη Δομή Προσφύγων του Ελαιώνα που φιλοξενούνται 700 περίπου άτομα, από τα τέλη Ιουνίου, δεν υπάρχει καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφού οι συμβάσεις των Κοινωνικών Λειτουργών έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Σε αυτή τη Δομή Προσφύγων χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα, και παρότι έγινε κλήση για ασθενοφόρο, μόλις ο άτυχος άνδρας έπαθε ανακοπή καρδιάς, αυτό ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση (περίπου 4 ωρών) χωρίς αναμμένο φάρο και με σβηστή τη σειρήνα, που σημαίνει πως δεν βιαζόταν και ίσως υπήρχε εντολή να αγνοηθεί η συγκεκριμένη κλήση μέσα από το Καμπ για ιατρική ανάγκη.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 καταθέτουμε έκκληση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μηταράκη, να δοθεί παράταση χρόνου στους ανθρώπους που διαμένουν στη Δομή Προσφύγων του Ελαιώνα, χωρίς ασφυκτική πίεση για μεταφορά, με εκβιαστικές λογικές και απειλές. Ζητάμε να μεριμνήσει το κράτος να υπάρξει ιατρική φροντίδα σε σταθερή βάση μέσα στη Δομή και να επιστρέψουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που παρείχαν τεράστια υποστήριξη στους πρόσφυγες που μένουν εκεί.

Να σταματήσει τώρα αμέσως η εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Να σεβαστεί η χώρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Στις πόσες κρατικές δολοφονίες προσφύγων θα υπάρξει λογοδοσία των υπευθύνων;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο