Γ. Βαρουφάκης: “Επ’ αόριστον διατήρηση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιαν, 2020

Πρόκειται για μια θλιβερή στιγμή η στιγμή αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο ευρωσκεπτικισμός στη Μεγάλη Βρετανία ξεκινάει από πολύ παλιά όπως θυμόμαστε και από τον Churchill το 1949 με το: «με την Ευρώπη» όχι «της Ευρώπης», αλλά και την εγγενή διαφορά Βρετανικού και Ηπειρωτικού Καπιταλισμού, ενός ανταγωνιστικού καπιταλισμού με τον καπιταλισμό των καρτέλ πάνω στον οποίο δομήθηκε η ΕΕ.

Στη συνέχεια κατά την περίοδο της κρίσης του ευρώ, 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών μετανάστευσαν στην Αγγλία όπου η Κεντρική της Τράπεζα για να αντιμετωπίσει την κρίση οδηγήθηκε στην ποσοτική χαλάρωση και την αύξηση της ποσότητας χρήματος -σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- παράλληλα όμως οι πολιτικές του Κάμερον έπνιξαν στη λιτότητα την πλειοψηφία του Βρετανικού λαού.

Ενώ ακόμα και τα όσα έζησε η χώρα μας το 2015 με την αυταρχική συμπεριφορά του κατεστημένου της ΕΕ απέναντι στην προσπάθεια ανάτασης του λαού μας, καθώς και τα όσα έγιναν στο δημοψήφισμα μας, εξόργισαν ακόμα περισσότερο τους προοδευτικούς Βρετανούς πολίτες απέναντι σε αυτή την ΕΕ.

Γι αυτούς τους λόγους το Brexit -σε αντίθεση με το Grexit- απέκτησε κινηματικά χαρακτηριστικά και γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα από την κοινωνία στη Βρετανία. Ωστόσο το Brexit είναι κακό για την πλειοψηφία των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών. Ως εκ τούτου πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος του Brexit για τους πολίτες.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 που συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του πανευρωπαϊκού μας DiEM25 προτείναμε για το Brexit το “Norway+” μοντέλο, δηλαδή την διατήρηση της τελωνειακής και της ενιαίας αγοράς.

Κόντρα στο πιο εντυπωσιακό αυτογκολ των συστημικών ευρωλάγνων στη Βρετανία και στις Βρυξέλλες που επιθυμούσαν ένα καταστροφικό 2ο δημοψήφισμα καθώς ο Βρετανικός λαός προτίμησε τον κίνδυνο από την φοβικότητα και δεν ανέχθηκε την ακύρωση ενός δημοψηφίσματος, και την υποβάθμιση της δημοκρατίας του.

Στόχος μας πρέπει να είναι η επιστροφή της Βρετανίας σε μια εκδημοκρατισμένη όμως πια και ορθολογική ΕΕ.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, παρατηρούμε ότι πρόκειται για νομικό κείμενο Τυποποιημένο, που θυμίζει μετάφραση με google translate, το οποίο κλήθηκαν να επικυρώσουν τα 27 κοινοβούλια. Ένα κείμενο που διαπνέεται από την σκληρή γραμμή των Βρυξελλών εναντίον της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση – μια αλαζονική στάση και γραμμή που ενίσχυσε την τάση των Βρετανών να αποχωρήσουν.

Ως ΜέΡΑ25 ψηφίζουμε: “Ναι επί της αρχής”, επειδή συμφωνούμε και επαυξάνουμε στην διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης των Βρετανών πολιτών μετά το τέλος του μήνα, οπότε το ΗΒ αποχωρεί επίσημα από την ΕΕ, καθώς και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που έχουν έως τώρα ως πολίτες της ΕΕ – εργασίας, επιχειρηματικής δραστηριότητα, ασφαλιστικά, υγειονομικής περίθαλψης, αδειών οδήγησης κλπ.

Η διαφωνία μας με τα άρθρα έγκειται στο γεγονός ότι το κάθε ένα από αυτά επεκτείνουν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών αλλά μόνο έως το τέλος του χρόνου, προεξοφλώντας δηλαδή τη μη συμφωνία ΕΕ-ΗΒ. Εμείς προτείνουμε να μην υπάρχει ημερομηνία λήξης στην παράταση-διατήρηση των δικαιωμάτων τους.

Πέραν της προσήλωσης του ΜέΡΑ25-DiEM25 στην διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης και την απέχθειά μας για σύνορα και «μάντρωμα» ανθρώπων, ιδίως εκείνων που σήμερα κινούνται ανάμεσά μας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν οι έλληνες πολίτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες που ζουν στη Βρετανία.

Μία κίνηση σαν αυτή που προτείνουμε, της επ’ αόριστον δηλαδή διατήρησης των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, θα ήταν μία εξαιρετική κίνηση καλής θέλησης προς το Λονδίνο σε περίπτωση που, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε ειδικό καθεστώς για τους έλληνες που ζουν στη Βρετανία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο