Δεν άργησαν να φανούν και στην πράξη οι «ευεργετικές» ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, με την ψηφιακή πλατφόρμα efood να χρησιμοποιεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα, ώστε να συνθλίψει ακόμη περισσότερο τα ελάχιστα πλέον εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων, Γιάννης Κουζής, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς ότι το κλίμα εργασιακής επισφάλειας, που έχει γενικευτεί σε όλους τους κλάδους, είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των εργαζομένων σε υπηρεσίες delivery:
Με αφορμή τα γεγονότα στην efood, αναδεικνύεται ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την κατηγορία εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Και αν έχει τα δικές του ιδιαιτερότητες ο κλάδος του delivery, συνδέεται ασφαλώς με τη γενικευμένη κατάσταση εργασιακής επισφάλειας που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική αγορά εργασίας. Έτσι, δεν έχουμε μόνο την επέκταση σε πολύ μεγάλο βαθμό της χαμηλά αμειβόμενης και ευέλικτης εργασίας δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, αλλά η επισφάλεια αφορά και εργαζομένους με το τυπικό καθεστώς εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αφού είναι δεδομένη η ευκολία της απόλυσης, με τον τρόπο που ρυθμίστηκε την περίοδο των μνημονίων.
Απλά, η efood αξιοποίησε με τον «καλύτερο» τρόπο μια καινούρια ρύθμιση που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπου εξειδικεύει τους όρους που μπορούν να δουλεύουν εργαζόμενοι, είτε με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, είτε με καθεστώς αυτοαπασχολούμενου. Ας μη γελιόμαστε, η δυνατότητα υπήρχε και πριν το νόμο Χατζηδάκη και λειτουργούσε μέσα από γενικές διατάξεις, όμως τώρα έρχεται αυτός ο συγκεκριμένος νόμος και θέτει το ειδικό πλαίσιο, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την εφαρμογή αυτής της πρακτικής.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα των ταχέων μεταφορών ή διανομών δεν βρίσκονται σε ένα καθεστώς απλής επισφάλειας, αλλά αν παρατηρήσει κανείς τους όρους που διέπουν τις συνθήκες εργασίας τους, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ούτε μία πτυχή εργασιακής επισφάλειας που δεν αναδεικνύεται. Όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την εργασιακή επισφάλεια μπορούμε να τις συναντήσουμε σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες delivery.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.