Φωτεινή Μπακαδήμα: Γυναικοκτονία – Υπαρκτό φαινόμενο που δεν μπορεί να αγνοηθεί

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
05 Ιούλ, 2021

Ελένη Τοπαλούδη, Κατερίνα Μελάκη, Ανθή Λινάρδου, Κική Κούσογλου, Γιούλι Σκάλι, Τάνια Χαριτοπούλου, Ζωή Γαρμανή, Καρολάιν Κράουτς: θύματα γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Δυστυχώς, η λίστα των θυμάτων είναι μεγαλύτερη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλου, το 2019 οκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, σε σύνολο 19 ανθρωποκτονιών γυναικών, με το ποσοστό γυναικοκτονιών από μέλος της οικογένειας του θύματος να φτάνει το 42,1%, τη στιγμή που άλλες μελέτες καταγράφουν 41 γυναικοκτονίες την περίοδο 2018 έως τον Μάρτιο του 2020.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να αναφέρουμε τα πράγματα με το όνομά τους, ενθυμούμενοι πάντοτε πως η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών, ξεπερνώντας ακόμα και τον καρκίνο, αλλά και τα τροχαία, όπως καταδεικνύουν στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Χωρίς αμφιβολία, η πρόσφατη δολοφονία της νεαρής μητέρας Κάρολαϊν Κράουτς συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια του συζύγου της, ο οποίος φρόντισε να παραπλανήσει αρχές και πολίτες για σχεδόν 40 ημέρες έως ότου ομολογήσει το ειδεχθές έγκλημά του.

Έφερε, όμως, στο προσκήνιο την επιτακτική, πλέον, ανάγκη χρήσης του όρου «γυναικοκτονία», ενός όρους που έχει αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πλέον ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών.

Η άρνηση χρήσης σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, την άρνηση αναγνώρισης ενός υπαρκτού κοινωνικού φαινομένου. Αν συνεχίζουμε, στρουθοκαμηλίζοντας, να το αγνοούμε, η κατάσταση θα χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.

Μάλιστα, είχαμε πριν λίγες μέρες, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, το βιασμό μιας 50χρονης γυναίκας στα Πετράλωνα, το βιασμό μιας εγκύου στον Άγιο Παντελεήμονα και τη σύλληψη ενός ιερέα στο Αγρίνιο για το βιασμό δυο ανήλικων κοριτσιών.

Όλα αυτά τα δείγματα δείχνουν με γλαφυρό τρόπο πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι έμφυλες διακρίσεις, τα ζητήματα ισότητας φύλου, η κακοποίηση, η έμφυλη βία και το bullying είναι πεδία που πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά να ενισχύσουμε.

Οφείλουμε συντεταγμένα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση αλλαγής και ενίσχυσης τόσο του νομοθετικού πλαισίου όσο και του δικτύου στήριξης των θυμάτων.

Δυστυχώς, η ΝΔ με τις νομοθετικές τις πρωτοβουλίες δεν έχει συμβάλει στη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης καθώς, ακόμη κι όταν προσπάθησε να καταπολεμήσει τη βία εντός των χώρων εργασίας, με χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα το 5ο άρθρο του νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, είδαμε να μεταθέτει στον εργοδότη την αρμοδιότητα διερεύνησης πιθανών καταγγελιών για παρενόχληση ή βία, παρόλα αυτά, χωρίς καμία μέριμνα και πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που θύτης είναι ο ίδιος ο εργοδότης.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, φορείς και κόμματα φωνάζαμε πως δεν είναι σαφές το πλαίσιο, γεγονός που άνοιγε το δρόμο σε περιπτώσεις κακοποιητών συζύγων οι οποίοι θα κατορθώνουν να παίρνουν τη συνεπιμέλεια των παιδιών τους.

Στην υπόθεση της Κάρολαϊν, πολλοί νομικοί, πριν την έκδοση της πρόσφατης απόφασης, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου κρίνοντας ότι ο νόμος Τσιάρα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ο καθ’ ομολογία δράστης να κατορθώσει να διατηρήσει τη γονική μέριμνα της κόρης τους, με ό,τι μπορεί η διατήρηση αυτή να επέφερε.

Θα πρέπει, επιτέλους, να λειτουργήσουμε συντεταγμένα, αναγνωρίζοντας την έμφυλη βία και τη γυναικοκτονία όπως και τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας που γεννούν και τρέφουν τέτοια καταδικαστέα φαινόμενα και περιστατικά, θέτοντας τις πρακτικές βάσεις αντιμετώπισής τους. Μέχρι να γίνει αυτό οποιαδήποτε συζήτηση θα παραμένει θεωρητική, με επικοινωνιακή χροιά και χαρακτήρα.

Φωτεινή Μπακαδήμα, Βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας ΚΟ ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην Kontra News στις 4/7/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο