Ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη ΜέΡΑ25 για τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2019

Το δικαίωμα στη διαδήλωση αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών. Άκαιρη φαίνεται ωστόσο η επιλογή των διοργανωτών του σημερινού συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό να διαδηλώσουν την εναντίωση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών έξω από την πόρτα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την ίδια στιγμή που μέσα στο κτήριο βρίσκονταν μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων γηραιός επιζών του Ολοκαυτώματος, που θρηνούσαν τη μνήμη των με φριχτό τρόπο δολοφονηθέντων μελών της κοινότητας στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ατυχής η επιλογή των διαδηλωτών, που θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλο τόπο και χρόνο να διαδηλώσουν εναντίον του παριστάμενου στην εκδήλωση Μνήμης ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, αφήνοντας έτσι τη Θεσσαλονίκη να θρηνήσει εν ειρήνη τους νεκρούς της, εκκινούμενοι από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, σεβασμό στους παρευρισκομένους, που βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό αστυνομικό κλοιό και σωρεία χημικών αλλά και καθώς γνώριζαν, όπως όλοι μας, από τον Τύπο, πως μόλις δύο ημέρες πριν είχε βεβηλωθεί για πολλοστή φορά το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ.

Άγνωστοι εώς αυτήν τη στιγμή φασίστες βεβήλωσαν στις 26 Ιανουαρίου το μνημείο που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη για να θυμίζει το εβραϊκό νεκροταφείο που βρισκόταν στην τοποθεσία προτού χτιστεί εκεί το ΑΠΘ. Το μνημείο αυτό έχει γίνει πολλαπλώς, όπως και το Μνημείο στη Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος επί της Βενιζέλου, στόχος βανδαλισμών, ενώ οι φασιστικές συμμορίες είχαν αποπειραθεί την ημέρα πριν τους βανδαλισμούς να εισβάλλουν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο» και στη φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των περσινών επιθέσεων στην κατάληψη Libertatia, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και σε ομοφυλόφιλους που συμμετείχαν, ως είχαν κάθε δικαίωμα, στο Thessaloniki Pride.

Η συστηματική αδράνεια της Αστυνομίας απέναντι στα παραπάνω θλιβερά και επικίνδυνα περιστατικά καταδεικνύει περίτρανα ότι η συνέχεια στην Προστασία του Πολίτη που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά σηματοδοτεί την παροχή ασυλίας σε αντισημίτες βάνδαλους και σε ακροδεξιές συμμορίες, και ας αποκαλύπτει η δίκη της Χρυσής Αυγής μέρα με τη μέρα τους δεσμούς των νεοναζί με την Αστυνομία και τους κρατικούς μηχανισμούς.

Η , ανακόλουθα με την αδράνεια, απότομη όξυνση της καταστολής σήμερα στη διαδήλωση έξω από το Μέγαρο Μουσικής, αν και θα μπορούσε εκ πρώτης όψεως να εκληφθεί ως, έστω και όψιμη, προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι ανησυχεί για την απόλυτη αποθράσυνση των αντισημιτικών επιθέσεων στο δημόσιο χώρο επί της δεύτερης θητείας της, κρίνεται τελικά ως μάλλον απίθανο να αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας της για τους παρευρισκόμενους, αφού έχει αποτύχει επανειλημμένα μέσα σε μία χρονιά (2018-2019) να προστατεύσει τα πραγματικά λιγοστά μνημεία στη χώρα μας για την Εβραϊκή Κοινότητα. Ως πιο πιθανό κρίνεται να αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας της για τη σωματική ακεραιότητα του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο στόχευε το εξαγριωμένο με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πλήθος.

Ελπίζουμε με κάθε τρόπο να διαψευστούμε, αλλά η μη ανακωχή των συλλαλητηρίων που μαίνονταν δυνατά έξω από το χώρο όπου τηρούνταν εκείνη την ώρα σιγή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αποτελεί κακό οιωνό έλλειψης σεβασμού στη Μνήμη των Θυμάτων από μερίδα κόσμου και μας προϊδεάζει για νέες αντισημιτικές επιθέσεις πριν τις 15 Μαρτίου, επέτειο της Μαύρης Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 όταν το πρώτο τρένο ξεκίνησε για το Άουσβιτς.

Τομέας Προστασίας του Πολίτη ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο