Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2019

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου τονίζοντας πως θεωρεί τον αγροτικό τομέα σημαντικό παράγοντα στήριξης της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της διατροφικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με συγκριτικό πλεονέκτημα την μικρή κλίμακα, που αφορά κύρια τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η όξυνση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης λιτότητας, όπως αυτή εκφράστηκε με τις πολιτικές του μνημονίου και τώρα συνεχίζεται με την πολιτική της επιτροπείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στα πλαίσια αυτά το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να διασφαλιστούν τα αγροτικά εισοδήματα των μικρομεσαίων παραγωγών με θεσμοθέτηση:

  • Χαμηλού ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και τα τρόφιμα, καθώς και της πρόσβασης σε φθηνού κόστους ενέργεια για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στα επίπεδα των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. ώστε να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.
  • Διαδικασιών ενίσχυσης της πρόσβασης των αγροτικών προϊόντων στις εφοδιαστικές αλυσίδες με άμεση εξόφληση των παραγωγών και γνωστές εκ των προτέρων τιμές παραγωγού.
  • Ετήσιο αφορολόγητο και ακατάσχετο των αγροτικών εισοδημάτων τουλάχιστον στις 12.000 ευρώ, παράλληλα με θέσπιση χαμηλών συντελεστών φορολόγησης για τα υψηλότερα αγροτικά εισοδήματα.
  • Επενδυτικών κεφαλαίων ειδικού σκοπού, στα πλαίσια μετατροπής του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φθηνά αγροτικά δάνεια ελλείψει Αγροτικής Τράπεζας.
  • Άμεσων και δίκαιων πληρωμών δικαιούχων ενισχύσεων, αναπτυξιακών προγραμμάτων και αποζημιώσεων, με στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια.
  • Διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αγροτικές υπηρεσίες που εμπλέκονται κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, με απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Επιτάχυνσης των δημοσίων επενδύσεων σε αγροτικές υποδομές άρδευσης, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, εξηλεκτρισμού με έμφαση στις ΑΠΕ, πρόσβασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κ.λ.π.
  •  Αξιοπρεπών συντάξεων και πρόσβασης όλου του αγροτικού πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας
  • Δεν χάνουμε την ευκαιρία να δηλώσουμε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής, που θα στηρίξει και θα προωθήσει την βιολογική γεωργία.
  • Όπως επίσης την ανάγκη εκπόνησης πολιτικών, που θα αντιμετωπίσουν, στο μέτρο, που μας αναλογεί ως χώρα, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, το οποίο επιδρά αρνητικά στην αγροτική παραγωγή και όχι μόνο.

Τομέας Αγροτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο