Επανακατάθεση τροπολογίας από την ΚΟ του ΜέΡΑ25 για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιούλ, 2021

Το ΜέΡΑ25 επανακατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο νομοσχέδιο για την παιδεία που έχει φέρει η κ. Κεραμέως προς συζήτηση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πριν από λίγους μήνες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίστηκε και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής εφαρμόζεται ήδη στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που ήταν φέτος υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι κίνδυνοι και οι παγίδες που κρύβονται πίσω από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ποικίλουν και αγγίζουν ένα ευρύ και πολυεπίπεδο φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Καταρχήν, η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιφέρει σωρεία αλλαγών και προβληματικών νέων συνθηκών στους ήδη ταλαιπωρημένους από τις συνέπειες της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας υποψήφιους μαθητές. Μεγάλο πλήθος των μαθητών θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ χιλιάδες ακόμα τα επόμενα χρόνια θα αποφύγουν την προσπάθεια συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι αποτρεπτική για τη συνέχιση των σπουδών τους.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης ή και διακοπής της λειτουργίας τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημίων, καθώς ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών θα μειωθεί δραματικά. Οι φοιτητές επιλέγουν τις πανεπιστημιακές σχολές όχι μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια γεωγραφικά, ειδικά σε εποχή κρίσεων (οικονομικών, κοινωνικών, υγειονομικών). Εύλογο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να ευνοούνται τα κεντρικά πανεπιστήμια και να συρρικνώνονται τα περιφερειακά.

Αντιθέτως, καθόλου αποτρεπτική με τις νέες συνθήκες δε μοιάζει να είναι η – σχεδόν επιβαλλόμενη άνωθεν – στροφή των υποψηφίων στα ιδιωτικά κολλέγια, τα οποία έναντι διδάκτρων, δε θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να δεχθούν υποψήφιους χωρίς να εξετάζουν την επίδοσή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Κεραμέως, αποφάσισαν να φέρουν προς ψήφιση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους. Εν μέσω σκληρού lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση επέλεξε να αιφνιδιάσει χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους και να δείξει, ακόμα μια φορά, με προκλητικό τρόπο, τον άκρατο ταξικό προσανατολισμό της πολιτικής της και την καταστροφική ροπή της προς την κακώς εννοούμενη αριστεία.

Όμως, θα πρέπει κανείς να μην ξεχνά ότι η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο λίγων και τυχερών, αλλά δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και κατοίκων της χώρας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Γι’ αυτό απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η παράλογη, άδικη, ταξική και τοξική ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο