Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής που στεγάζουν μαθητές σε κοντέινερ που καταπατούν χώρους πρασίνου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιούλ, 2021

Σύμφωνα με καταγγελίες της Επιτροπής Κατοίκων Κυψέλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδίαζε κρυφά, με αδιαφάνεια και χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί όπως οφείλει με τους περίοικους, να τοποθετήσει τσίγκινα κοντέινερ στο καταπράσινο χώρο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης στην Κυψέλη, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των προσκόπων, σε ένα χώρο δηλαδή που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι ο μόνος αδόμητος πράσινος χώρος για τη γειτονιά ανάμεσα σε πυκνές πολυκατοικίες.

Ο Δήμος Αθηναίων εκκένωσε τον χώρο και έστειλε μπουλντόζα το Σάββατο 17 Ιουλίου, με στόχο την αποψίλωση μεγάλου μέρους των δέντρων του πάρκου, για να τοποθετηθούν 6 κοντέινερ που προορίζονται να στεγάσουν 138 παιδιά του 6ου Κοινοτικού Διαμερίσματος για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, σε ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης που διασχίζει την περιοχή και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τέτοιο σκοπό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα με σχετική επιστολή του για αντίστοιχες αρκετές πλέον περιπτώσεις, σημειώνει πέρα από την ακαταλληλότητα και την προχειρότητα της στέγασης σε τέτοιες μονάδες, ότι οι προσωρινές κατασκευές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις μόνιμες κτιριακές υποδομές. Εκτός αυτού, δεν είναι δόκιμο ο κτιριακός προγραμματισμός για τα σχολεία να επηρεάζεται και να διαμορφώνεται από την εξεύρεση βραχέων λύσεων, υπό την χρονική πίεση άμεσης δημιουργίας επιπλέον χώρων.

Εδώ βέβαια αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η διαχρονική ευθύνη των μνημονιακών Κυβερνήσεων, τόσο για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο για τον τρόπο νομοθέτησης τους. Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση -κάτι το οποίο βεβαίως κατ’ αρχήν δεν είναι κακό-, χωρίς όμως να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, διότι τα κοντέινερ δεν είναι λύση στέγασης ούτε μαθητών και πολύ περισσότερο νηπίων.

Η παντελής απουσία μέριμνας της πολιτείας και των δημοτικών αρχών για την προσχολική αγωγή, δεν καλύπτεται κόβοντας τα δέντρα σε υπέρμετρα επιβαρυμένες αστικές περιοχές. Η παντελής απουσία διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής δεν αντιμετωπίζεται με ΜΑΤ και καταστολή από αυτήν που καλά γνωρίζει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ακόμα και για να επιβάλει αποτυχημένες πολιτικές του δημάρχου ανιψιού του.

Χρειάζεται χρηματοδότηση και πραγματική κάλυψη των αναγκών για υποδομές στην προσχολική αγωγή. Όχι δήθεν λύσεις-μπαλώματα με την αποψίλωση πράσινων χώρων, με ακατάλληλες υποδομές και αντί για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία χημικά και καταστολή.

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή έδωσαν το παρών οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και Κλέων Γρηγοριάδης. Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε να ανασταλεί άμεσα κάθε εργασία κατεδάφισης, τοποθέτησης κοντέϊνερ και αποψίλωσης στο εν λόγω σημείο. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπακογιάννη. Και στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Κυψέλης και των κατοίκων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας όπου μεθοδεύονται τέτοιου είδους αθλιότητες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο