Ενδοοικογενειακή βία: Υπέρ του θύτη οι αλλαγές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Δεκ, 2023

Η νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του ν. 3500/2006, που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί υπαναχώρηση από τις αρχές του Κράτους Δικαίου και εμπαιγμό κατά των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Γυναικείες οργανώσεις και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και την αντίθεση τους στις αλλαγές της κυβέρνησης. Η βασική παρέμβαση που φέρνει η κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία είναι η θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης μεταξύ θύματος και θύτη! Με τον τρόπο αυτό, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την οργανωμένη πολιτεία μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση αυτοβελτίωσης, ευχολόγια και υποσχέσεις, καθώς όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη διαβούλευση, αρκεί η υπόσχεση του θύτη πως θα βελτιωθεί, για να παραπεμφθεί το θέμα σε ποινική διαμεσολάβηση!

Η GREVIO (Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), στην πρόσφατη έκθεση της επισημαίνει την αναγκαιότητα, η Ελλάδα να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Με την ψήφιση και εφαρμογή του κακοποιητικού νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, έχουμε αύξηση  των οικογενειακών συγκρούσεων και μέσα σε δύο χρόνια είχαμε τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, καθώς αρνείται να προχωρήσει σε κάποιο μέτρο προστασίας και μέριμνας για τα θύματα της έμφυλης βιας, ενώ αρνείται να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, θεωρούμε την στάση της Κυβέρνησης υποκριτική, παραπλανητική και επικίνδυνη, γιατί ενώ επικαλείται για μέτρα στήριξης και εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας, ψηφίζει κακοποιητικά νομοσχέδια με αποτέλεσμα, οι  γυναίκες στην Ελλάδα να βιώνουν διαρκώς τον φόβο της βίας και να μην νιώθουν πουθενά ασφαλής ακόμη και στο ίδιο τους το σπίτι.

Απαιτούμε η Κυβέρνηση να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνής οδηγίες και να εντάξει στον Ποινικό Κώδικα που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, μέτρα προστασίας των θυμάτων καθώς και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ζητάμε:

  • Τον ορισμό για την ψυχολογική βία στην ενδοοικογενειακή σχέση να είναι ξεκάθαρος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει στο νομοθετικό πλαίσιο το ψευτοσύνδρομο της ‘’γονεϊκής αποξένωσης’’, όπου καταφεύγουν πολλοί κακοποιητικοί πατεράδες ώστε να βρουν υποστήριξη, παρά τις όποιες συστάσεις κάνει ο ΟΗΕ και η GREVIO και ορίζονται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Απόρριψη της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή της Συνεπιμέλειας των Παιδιών. Ανάπτυξη ουσιαστικού κοινωνικού πλαισίου με κοινωνικές και ψυχολογικές δομές που θα δοκιμαστούν στον χρόνο και θα κάνουν εφικτή στο μέλλον τη δίκαιη Συνεπιμέλεια χωρίς να υποθάλπουν την κακοποίηση γυναικών και παιδιών.
    Δημιουργία ειδικών Δικαστηρίων για την Οικογένεια.
  • Υποχρεωτική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+  οργανώσεις για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και οι οποίες αφορούν κοινωνικά και πολιτικά τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
  • Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.
  • Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον. Δωρεάν πλήρη νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.
  • Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης. Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας. Καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα για τις δολοφονίες γυναικών που οφείλονται σε έμφυλα κίνητρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο