2o Διαβουλευτικό συνέδριο – Η ώρα των ψηφοφοριών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2024

Ένα πραγματικά διαβουλευτικό συνέδριο αποφασίζει με διαδικασίες πρωτοφανείς για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα
-Οι 5 σημαντικές ψηφοφορίες που ξεχωρίζουν

Το ΜέΡΑ25 προχώρησε στο 2ο Διαβουλευτικό του Συνέδριο με μία διαδικασία διαφορετική από τα κομματικά τετριμμένα και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Με κύριο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή απόψεων μέσω διαρκούς διαλόγου, η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου με την μεγάλη εκδήλωση στο Τριανόν. Το συνέδριο διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου, με ένα τριήμερο τοποθετήσεων και διαλόγου πάνω στο καταστατικό, στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές, στη στρατηγική του κόμματος και στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταμάτησε εκείνο το τριήμερο. Αντίθετα, συνεχίστηκε με την κατάθεση των προτάσεων και ακολούθησαν διαβουλεύσεις και επεξεργασίες με τους/ις συνοδοιπόρους/ισσες που κατέθεσαν προτάσεις. Ετσι δόθηκε η δυνατότητα αναδιατυπώσεων, συγκλίσεων ή ακόμα και αναστοχασμού των προτάσεων και προέκυψαν κείμενα που συνθέτουν —όπου φυσικά προέκυψε η δυνατότητα— τοποθετήσεις των συνέδρων αποτυπώνοντας πραγματικά τα συμπεράσματα του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου.

Με πάνω από 40 κείμενα συμβολής και πάνω από 120 προτάσεις αυτή η πραγματικά συμμετοχική διαδικασία καταλήγει πλέον σε ψηφοφορίες, που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, με τους 680 σύνεδρους να καλούνται να αποφασίσουν για τη στρατηγική και το καταστατικό του κόμματος.

Στις πάνω από 50 προτάσεις που τελικά μπαίνουν σε ψηφοφορία, συμπεριλαμβάνονται και πέντε εξαιρετικής σημασίας:

-Αρχικά, προτείνεται η ενσωμάτωση της αρχής της εναλλαγής για τους αιρετούς Ευρωβουλευτές, σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά πως οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25 είναι πραγματικά για τις αξίες κι όχι τα αξιώματα.

-Έπειτα, προτείνεται μια νέα διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων που ορίζει ότι όλες/οι οι υποψήφιοι/ες μέλη του ΜέΡΑ 25 στο ευρωψηφοδέλτιο επιλέγονται από καθολική εσωκομματική ψηφοφορία. Με καθολική ψηφοφορία των μελών εγκρίνεται και ο αριθμός των θέσεων του ψηφοδελτίου που αντιστοιχούν στο ΜέΡΑ25 αλλά και ο αριθμός των θέσεων που αντιστοιχούν σε συμμαχικές/συνεργαζόμενες δυνάμεις & ανένταχτους, που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις & διαδικασίες, τις οποίες διεκπεραιώνουν τα πολιτικά όργανα του κόμματος.

-Η τρίτη σημαντική πρόταση έρχεται να ολοκληρώσει —μαζί με τις πρώτες δύο— την προσπάθεια βαθέματος της εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς ορίζει τον τρόπο λήψης σημαντικών αποφάσεων. Με αυτήν την πρόταση συγκροτείται κατά τα πρότυπα του διεθνικού κινήματος DiEM25, ένα όργανο κληρωτών, το Επικυρωτικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να οργανώνει εσωτερικά δημοψηφίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα όλες οι σημαντικές αποφάσεις του ΜέΡΑ25 να έρχονται με την καθολική συμμετοχή των ενεργών μελών.

-Τέταρτη σημαντική πρόταση αποτελεί η θέση του ΜέΡΑ25 για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς, τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει και τον ρόλο του ΜέΡΑ25 σε αυτήν, θέτοντας έναν αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2024 και δεδηλωμένο πρώτο στόχο και βήμα να παρουσιαστεί εκεί μια ευρεία και ενωτική παρέμβαση για μια Κόκκινη και Πράσινη Ευρώπη, η οποία θα έχει το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρος) ως κεντρική ραχοκοκαλιά.

-Τέλος, και στο πλαίσιο του διαλόγου για την Αριστερά, προτείνεται ο εμπλουτισμός των 10 σημείων Διαλόγου με ακόμα 4 εξαιρετικά σημαντικά σημεία που αφορούν:
– τα έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα,
– τα δικαιώματα προσφύγων, προσφυγισσών και μεταναστ(ρι)ών,
– το βασικό εισόδημα ως πρώτο στάδιο εξασφάλισης του δικαιώματος στη στέγη και την τροφή και
– τη δική μας έννοια της ασφάλειας, που δεν είναι η βία και η καταστολή, αλλά η πραγματική πολιτική προστασία, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, τα ασφαλή δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Με το πέρας των ψηφοφοριών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι σύνεδροι θα προχωρήσουν στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος και μετά από 3 μήνες διαβουλεύσεων, αναστοχασμού και συνθέσεων, το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα έχει ολοκληρωθεί — ένα πραγματικά διαβουλευτικό συνέδριο θα έχει πετύχει.

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο