Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας συνιστά το πιο επικίνδυνο έως σήμερα εγχείρημα αποξήλωσης του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Σχεδιάζεται η σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας η οποία θα προβεί σε αξιολόγηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ενώ για τους Δημόσιους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική, για τους Ιδιωτικούς Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας η αξιολόγηση θα διενεργείται έπειτα από αίτηση τους, επαφίεται δηλαδή στη διακριτική τους ευχέρεια το αν και το πότε θα αξιολογηθούν. Η δε αξιολόγηση, δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου πουθενά δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Πραγματικά αναρωτιόμαστε: η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τις ελλείψεις στο ΕΣΥ σε δυναμικό και υποδομές; Και εφόσον τις γνωρίζει, γιατί δεν στοχεύει στην κάλυψη αυτών των ελλείψεων, αλλά θέλει να “αξιολογήσει” αυτές τις Υπηρεσίες, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ;
Η πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους ΠΥΥ όταν δεν αξιολογούνται επαρκώς από τους ιδιώτες εμπειρογνώμονες που θα διενεργούν την υποχρεωτική, για τις δημόσιες δομές υγείας, αξιολόγηση. Προβλέπεται μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας! Ειλικρινά, τι σημαίνει για μια δημόσια δομή; Σκοπεύει η Κυβέρνηση μέσω αυτής της διαδικασίας δήθεν αξιολόγησης, να κατασκευάσει το επικοινωνιακό άλλοθι για να κλείσει δημόσιες δομές υγείας; Το καταρρακωμένο δηλαδή και από τις δικές τους κυβερνήσεις ΕΣΥ, που ο νυν Πρωθυπουργός ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 φρόντισε να υποστελεχώσει περαιτέρω και το οποίο 10 χρόνια μαστίζεται από τις μνημονιακές τους πολιτικές. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που δεν ενισχύθηκε καν εν μέσω του κορωνοϊού παρά τις διακηρύξεις και τα “χειροκροτήματα” της Κυβέρνησης, έρχεται τώρα να το αξιολογηθεί υποτίθεται, μέσω μιας ΑΕ, για να το βρει ανεπαρκές και να αρχίσετε το οριστικό του ξήλωμα προς όφελος των συμφερόντων της ιδιωτικής υγείας.
Το πραγματικό ζητούμενο της Κυβέρνησης λοιπόν, είναι το ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας: ιδιώτες πάροχοι και ιδιωτική ασφάλιση, με το κράτος να εκπίπτει στο ρόλο του «συμβούλου υγείας», προωθώντας έτσι ετεροβαρώς την έννοια της ατομικής ευθύνης σε βάρος του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Για το ΜέΡΑ25, η υγεία αποτελεί δικαίωμα, αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, που δεν δύναται να διαμεσολαβείται από το χρήμα και την αγορά ως ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα.
Πρόκειται συνεπώς για ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα, το οποίο εμπορευματοποιεί την υγεία, χρησιμοποιώντας τον επικοινωνιακό φερετζέ ενός δήθεν ανεξάρτητου οργανισμού που θα την αξιολογεί αμερόληπτα. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατευτεί γι΄ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω έκτρωμα.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.