Ελένη Τσερεζόλε: Συγκατοίκηση, το μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά στη Γαλλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Ράδιο ΜέΡΑ
12 Ιούν, 2022

Δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του Κοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία και η δημοσιογράφος Ελένη Τσερεζόλε εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς ότι η κίνηση του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική για αυτές τις βουλευτικές εκλογές, έχοντας δημιουργήσει πλέον τρεις πόλους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: «τον προεδρικό πόλο μαζί με τους κεντρώους, τον πόλο της Αριστεράς με τη συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας, του ΚΚ, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων και τον ακροδεξιό πόλο. Αυτή τη στιγμή, ο πόλος του Μακρόν και της Αριστεράς κινούνται σε ισοδύναμα επίπεδα (26-27%), ενώ χαμηλότερα, στο 20%, κινείται ο πόλος της Λεπέν».

Πέρα από τη διάθεση για ενότητα που εκπέμπεται από τον κόσμο της Αριστεράς στη Γαλλία, βασικός μοχλός για αυτή τη δυναμική είναι και το εμπεριστατωμένο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο αριστερός συνασπισμός, «ένα τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο πρόγραμμα, με παρεμβάσεις για το θέμα του πληθωρισμού που υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ώστε να μη πληρώσουν οι μισθοί, αλλά τα κέρδη».

Αυτό το πρόγραμμα βέβαια λοιδορείται από την πλευρά Μακρόν, όμως οικονομολόγοι όπως ο Πικετί έχουν δηλώσει ότι «είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Γαλλία, ενώ σίγουρα είναι λιγότερο ριζοσπαστικό από το πρόγραμμα του Μιτεράν το 1981».

Στη συνέχεια, η έμπειρη δημοσιογράφος τόνισε τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη να δούμε να εκλέγονται πολλοί δεξιοί ή σοσιαλιστές υποψήφιοι, παρά τον καταποντισμό των κομμάτων τους στις προεδρικές εκλογές.

Σε μεγάλο βαθμό, η κ. Τσερεζόλε θεωρεί ότι το στοίχημα της Αριστεράς για συγκατοίκηση στην εξουσία θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή και γι αυτό το λόγο ο Μελανσόν επανειλημμένα έχει καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες «ώστε να φέρουμε τα πάνω-κάτω».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο