Εκλογικός νόμος: περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Ιαν, 2020

Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες στην ΕΕ που κάθε Κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να έχει κάποια εκλογικά οφέλη και το μόνο που επιτυγχάνει είναι την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος (όπως ακριβώς και με την παραπομπή πολιτικών αντιπάλων σε δίκες από τη Βουλή).

Στο ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα εναντίον της ενισχυμένης αναλογικής, γιατί ενισχυμένη αναλογική σημαίνει διαστρεβλωμένη αναλογική. Μάλιστα ο όρος “ενισχυμένη” συνειρμικά μας παραπέμπει τόσο στην “ενισχυμένη ανάκριση” της CIA, όσο και στην “ενισχυμένη επιτήρηση” της τρόικας.

Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το ποσοστό των εδρών ενός κόμματος πρέπει να είναι ανάλογο των ψήφων του. Όμως παρόλα αυτά βλέπουμε να νομοθετείται ένα σύστημα με το οποίο, παρότι ο λαός δεν θα δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, αυτό το κόμμα θα την υφαρπάζει λόγω ενός νόμου που έχει ψηφιστεί προηγουμένως πάλι πάνω στην βάση αυτής της ίδιας υφαρπαγής.

Όμως με μη ισοδύναμες περιφέρειες και φόρμουλες εξομάλυνσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, απλή αναλογική δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει και με την διατήρηση του πλαφόν εισόδου του 3% (το οποίο διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο νομοθέτημα του). Συνεπώς απλή αναλογική με τις ισχύουσες εκλογικές περιφέρειες δεν υφίσταται γιατί αυτές δεν είναι ισοδύναμες.

Απαιτείται αναλογικότητα και στις περιφέρειες και στην επικράτεια. Γιατί απλή και ανόθευτη αναλογική θα είχαμε μόνο αν όλη η χώρα ήταν μία περιφέρεια, όμως στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα πάγιο σύστημα, συναινετικό και σταθερό σε αυτή την κατεύθυνση του συγκερασμού αυτών των δύο.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν τις περιφέρειες να τις χαράσσει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου υπάρχει Ανεξάρτητη Επιτροπή Εκλογών και εμείς ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε αυτή τη θεσμική τομή με την αποκομματικοποίηση των εκλογών. Μέσα από μία επιτροπή που θα αποτελείται κατά 1/3 από κληρωτούς δικαστές, 1/3 από κληρωτούς πολίτες και 1/3 από εκπροσώπους των κομμάτων.

Ακόμη ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε φερ’ ειπείν την δημιουργία 23 ισότιμων και ισοδύναμων μείζονων περιφερειών με 10 βουλευτές έκαστη (γιατί σε σύνολο 10 εκλεγμένων μπορεί να υπάρξει μια σχετική αντιπροσωπευτικότητα) και παράλληλα 58 ελασσόνων μονοεδρικών περιφερειών (το υπόλοιπο των 12 παραμένει στους βουλευτές επικρατείας) στις οποίες θα υπάρξει εκλογή με ψήφο προτίμησης, ώστε να εκλέγεται αυτός που σε τοπικό επίπεδο θα έχει την μεγαλύτερη προτίμηση στην κοινωνία.

Ειδάλλως οι μη ισοδύναμες περιφέρειες θα συνεχίζουν να νοθεύουν την λαϊκή βούληση ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τέλος, όσον αφορά την περιβόητη “κυβερνησιμότητα”, αυτή δεν συνιστά τίποτε άλλο από κεκαλυμμένη υφαρπαγή της λαϊκής εντολής με κατάφωρη περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας και διαστρέβλωση της αναλογικότητας και της ισοτιμίας της ψήφου.

Το εκλογικό σύστημα δεν πρέπει να συνιστά πεδίο μάχης για τα κόμματα, αλλά ένα μόνιμο πλαίσιο αποτύπωσης και όχι διαστρέβλωσης φυσικά της λαϊκής βούλησης.

Το ΜέΡΑ25 θέλοντας να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή Πρόταση Νόμου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή ένας σοβαρός διάλογος που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός πάγιου εκλογικού συστήματος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο