Σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες επεφύλαξε πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου, που ζητά πλέον από τα δικαστήρια να τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ως «στρατηγικός κακοπληρωτής». Για τις λεπτομέρειες της απόφασης αυτής μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» η δικηγόρος, Ευαγγελία Καούρη:
Δυστυχώς, μέχρι τώρα τα δικαστήρια κατέληγαν συχνά να αποδέχονται τη δολιότητα των δανειοληπτών σε σχέση με τη μη εξυπηρέτηση των οφειλών τους, μετά από ενστάσεις των τραπεζών, που πολλές φορές είχαν αόριστο χαρακτήρα. Ο Άρειος Πάγος, με την απόφαση 59/2021 του Δ΄ Τμήματος, έρχεται να αναιρέσει αυτήν την πρακτική, δηλαδή να γίνονται αποδεκτές οι ενστάσεις των τραπεζών με τόση ευκολία και ζητά την αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.
Επίσης, το ανώτατο δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι μεταβιβάσεις δανειοληπτών που γίνονται λίγο πριν την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, δεν τους καθιστά κατά τεκμήριο δόλιους ως προς την εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης. Το δικαστήριο θα πρέπει να ελέγχει επιπλέον στοιχεία.
Είναι σημαντική η απόφαση γιατί έρχεται χρονικά και με τη λήξη ισχύος του νόμου Κατσέλη και πρέπει να τονιστεί ότι αν έχουν εκδοθεί τέτοιες αποφάσεις, οι θιγόμενοι δανειολήπτες μπορούν πλέον να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης. Αυτή τη στιγμή, στα ελληνικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 40.000 υποθέσεις.
Επίσης, η κ. Καούρη υπογράμμισε ότι ο νέος πτωχευτικός, που θα αρχίσει να ισχύει σε λίγο και για τα φυσικά πρόσωπα, δεν παρέχει προστασία της πρώτης κατοικίας και, ως εκ τούτου, οι δανειολήπτες σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους πρέπει να φροντίσουν να υπαχθούν άμεσα στο νόμο Κατσέλη, γιατί είναι η τελευταία τους ελπίδα.
Όταν αρχίσει να ισχύει ο νέος πτωχευτικός, πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης, γιατί ένα πλήθος περιπτώσεων αφορά μικρές ιδιοκτησίες ατόμων που πραγματικά δεν έχουν άλλες εναλλακτικές. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο οξύ σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής.
Μας έχουν πει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτήν την προοπτική, όμως θα πρέπει να αντισταθούμε με προτάσεις και αγώνες.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.