Γ. Βαρουφάκης στο Mega: Χωρίς την κατάργηση του «Ηρακλή» δεν μπορεί να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος

Συνεντεύξεις - videos
14 Απρ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην «Κοινωνία ώρα Mega» στο Mega με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, την κατάργηση των sms και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των επιδημιολόγων.

Για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους

Ανυπομονούσα να ακούσω τις προτάσεις  του κ. Τσίπρα –όπως θα ανυπομονούσα για τις προτάσεις όλων των πολιτικών αρχηγών- γι’ αυτό το καυτό ζήτημα. Το ιδιωτικό χρέος είναι κορυφαίο ζήτημα. Θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας από τον τρόπο με τον οποίο θα κουρευτεί ή δε θα κουρευτεί.  Προέβλεψα ότι εάν ο κ. Τσίπρας βγάλει ακόμα έναν ωραίο λόγο για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, για την ανάγκη της προστασίας της πρώτης κατοικίας –όλα αυτά τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα- «χωρίς να μας πείτε τι θα κάνετε με τον “Ηρακλή”, τότε καλύτερα να μη μιλήσετε». Γιατί ο ‘’Ηρακλής’’ είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Είναι αδύνατον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, είναι αδύνατον να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος –μέσα από κινήσεις της πολιτείας- εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία. Γιατί κάποιο ταμείο να αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο αν δεν μπορεί να βγάλει μετά στο σφυρί το σπίτι το οποίο είναι εχέγγυο σε αυτό το δάνειο; Οπότε το μήνυμά μου τον κ. Τσίπρα, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία. Απλά η Νέα Δημοκρατία δεν προσποιείται, είναι ταγμένη στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, είναι ταγμένη στο να μην κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, να μην υπάρξει μια δημόσια διαχείρισή του. Σε αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι, σε τελείως λανθασμένο δρόμο, αλλά ειλικρινής. Και αυτό που λέω στον κ. Τσίπρα είναι «μη μας λέτε για ιδιωτικό χρέος, αν δεν δεσμευτείτε ότι θα καταργήσετε τον “Ηρακλή”». Το λέω συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής, τσιμουδιά από τον κ. Τσίπρα. Όπως ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντάει στο ερώτημα τι θα κάνει με τις συντάξεις, γιατί το 5ο μνημόνιο είναι ante portas.

Το κούρεμα θα γίνει, γιατί όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, κουρεύεται. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται;

Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πως θα γίνει το κούρεμα ώστε οι υπεραξίες να μη φύγουν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα συμφέροντα στο Eurogroup προωθούν τα ταμεία, λειτουργούν ως ατζέντηδες των ταμείων. Επιμένουν να συνεχιστεί ο “Ηρακλής”. Ο “Ηρακλής” δεν σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκε. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία όπου απέτυχε παταγωδώς και τώρα έρχεται να αποτύχει και εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα. Η μόνη χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συνέχεια με το «ναι» σε όλα σε ό, τι έρχεται από το Eurogroup. Είμαστε σε φαύλο κύκλο από το 2010. Να μη παίρνουμε ως δεδομένο ότι λέει το Eurogroup.

Για την πανδημία

Η κυβέρνηση έχασε μία τεράστια ευκαιρία. Εμείς ως ΜέΡΑ25 από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε και το lockdown και την  κυβέρνηση με πολιτικό κόστος. Αλλά τους είχαμε πει από την αρχή «δημιουργείστε ένα δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ». Η ιστορία με τα sms είναι μια κοροϊδία, πρέπει να τελειώνει. Δεν μπορεί να ανοίγεις το ΙΚΕΑ και να μην ανοίγεις το μικρομάγαζο της γειτονιάς, που έχει πολύ λιγότερο κόσμο.

Για τα πρακτικά των επιδημιολόγων

Τα μέτρα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους γιατί δεν έχουν αποδώσει. Εγώ πιστεύω στους επιστήμονες αλλά θα ήθελα να βλέπω τα πρακτικά των συζητήσεών τους. Είναι απαράδεκτο ότι γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορούμε να δούμε τι λένε οι επιδημιολόγοι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο