Διονύσης Αμπάτης: Στο βωμό του κέρδους η τράπεζα Πειραιώς προβαίνει σε μια επιθετική πολιτική τόσο εναντίον του προσωπικού, όσο και εναντίον των πελατών της

Συνεντεύξεις - videos
09 Ιούλ, 2021

Τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη μέσω της εθελουσίας εξόδου χιλιάδων υπαλλήλων της περιγράφει στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, Διονύσης Αμπάτης, καθώς και τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι σε αυτά τα σχέδια:

Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να πετύχει μια μείωση του λειτουργικού κόστους μόνο μέσω της μείωσης του προσωπικού. Το 2012-13 που έγιναν οι πολλές συγχωνεύσεις, βγήκαν κάποια προγράμματα εθελουσίας εξόδου για τα οποία δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη πίεση για να φύγουν οι εργαζόμενοι. Όμως μετά αυτό άλλαξε ριζικά. Η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αποσχίσεις υπηρεσιών, έχει θέσει εργαζομένους σε αναγκαστικές δίμηνες άδειες ώστε να τους υποχρεώσει να αποχωρήσουν, ασκεί πιέσεις ώστε να αποδεχθούν εθελούσια και μετακινεί συναδέλφους σε υπηρεσίες που κλείνουν προκειμένου να πάρουν το μήνυμα ότι δεν υπολογίζονται από τον οργανισμό. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να μετακινήσει μέχρι και υπαλλήλους ΑΜΕΑ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί βάσει των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για τα άτομα αυτά.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα κλείσει 64 υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τς τοπικές κοινωνίες. Μπορεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να μην ακούγεται σαν ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως σε μικρά νησιά και ακριτικές περιοχές δημιουργείται σοβαρό ζήτημα και οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

Δυστυχώς, στο βωμό του κέρδους η τράπεζα προβαίνει σε μια επιθετική πολιτική τόσο εναντίον του προσωπικού, όσο και εναντίον των πελατών της. Η διοίκηση της τράπεζας σε επικοινωνία με τους υπαλλήλους των καταστημάτων που κλείνουν τους προτρέπει να πάρουν την εθελούσια, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί μονόδρομο.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος για κάθε 292 κατοίκους, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι ένας ανά 185. Αντίστοιχες είναι οι αναλογίες και για τα τραπεζικά καταστήματα και μάλιστα σε μια χώρα με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο όπως η δική μας και τα πολλά νησιά.

Κατά συνέπεια, δεν ευσταθεί σαν δικαιολογία ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό στις τράπεζες μας. Αντίθετα, υπάρχει μια μονοδιάστατη προσπάθεια αύξησης κερδών για τα funds, που αυτή τη στιγμή είναι οι κύριοι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες.

Η Πειραιώς δεν έχει κρύψει ότι θέλει να μειώσει το προσωπικό, και μάλιστα πολύ επιθετικά. Μόλις πέρυσι είχε βγει ένα πλάνο υποτιθέμενης ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης ονόματι Sunrise, το οποίο προβλέπει ρητά τη μείωση του προσωπικού κατά 2.200 άτομα μέχρι το τέλος του 2022. Μιλάμε για μια τράπεζα που το 2013 είχε περίπου 19.000 υπαλλήλους, αυτή τη στιγμή έχει λιγότερους από 10.000 και μιλά για άλλες 2.200 απομακρύνσεις.

Από την πλευρά μας, έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τόσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όσο και τα ΜΜΕ, ενώ έχουμε γνωστοποιήσει την αντίθεσή μας και στη διοίκηση της τράπεζας. Παράλληλα, ενημερώνουμε και τοπικούς φορείς σε περιοχές που επίκειται κλείσιμο καταστημάτων με σκοπό να πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις προς αποφυγή αυτής της εξέλιξης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο