Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος: Σήμερα το αντιφασιστικό κίνημα είναι πιο δυνατό και πιο έμπειρο πολιτικά

Συνεντεύξεις - videos
08 Οκτ, 2021

Ένα χρόνο μετά την ιστορική δικαστική απόφαση που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων αλιεργατών Δημήτρης Ζώτος αποτιμά στο Στίγμα της ΜέΡΑς το αποτέλεσμα της μακρόχρονης δικαστικής διαδικασίας, αλλά σχολιάζει και την παρακαταθήκη που αφήνει για το διαρκή αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού:

Πριν από ένα χρόνο είχαμε το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς μάχης με τη Χρυσή Αυγή, ίσως την πιο οργανωμένη έκφραση των ναζί και όλων των φασιστικών ομάδων στην Ελλάδα. Αν γυρίσουμε πιο πίσω, θα θυμηθούμε ότι η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Μιχαλολιάκος έγινε δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και από τότε άρχισαν πιο οργανωμένα οι ομάδες κρούσης και τα πογκρόμ στις γειτονιές της Αθήνας, για να φτάσουν στη συνέχεια στα μαχαιρώματα και τις δολοφονίες.

Παράλληλα όμως όλη αυτή τη δεκαετία πρέπει να τονίσουμε ότι το αντιφασιστικό κίνημα έκανε αισθητή την παρουσία του παντού. Έκοψε το οξυγόνο από τη Χρυσή Αυγή, γιατί δεν τους επέτρεπε να καταλαμβάνουν ελεύθερα δημόσιο χώρο.

Κυρίως μετά την καταδίκη, η Χρυσή Αυγή μπορούμε να πούμε ότι έγινε κομμάτια και θρύψαλα. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα, είναι τα απομεινάρια των χρυσαυγιτών που προσπαθούν απελπισμένα να ανασυγκροτηθούν. Δεν χρειάζεται βέβαια να το υποτιμούμε αυτό, αλλά δεν χρειάζεται και να το μεγαλοποιούμε. Μην ξεχνάμε ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι πολύ πιο δυνατό και πλέον πολύ πιο έμπειρο και πολιτικά.

Επίσης, βλέπουμε μια πολύ ανεκτική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρχών απέναντι στους ναζιστές. Παρόλο που η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται στη φυλακή, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Αυτό είναι ακατανόητο και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τα κλείσει. Επιπλέον, τα θύματα των φασιστικών επιθέσεων δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

Τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις για τη Χρυσή Αυγή όταν ήταν στη Βουλή και είχαν παγώσει μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να διανεμηθούν στα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο