Γ. Βαρουφάκης: Με το ΟΧΙ μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του Μνημονιακού Τόξου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Οκτ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μια αμυντική συμφωνία στο τραπέζι. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο ενθουσιασμός του Πρωθυπουργού και όλων εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το παρουσιάζατε. Παρουσιάζετε αυτήν την αμυντική συμφωνία ως μια κίνηση ενίσχυσης της εθνικής ανεξαρτησίας και γι’ αυτό φαντάζομαι ότι φαίνεστε και τόσο ενθουσιασμένοι.

Εμείς την εισπράττουμε ως μια κίνηση αποδυνάμωσης της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής άμυνας και γι’ αυτό καταψηφίζουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, θεωρεί ότι η συμφωνία σας αυτή πηγαίνει σε μια σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά. Εμείς θεωρούμε ότι πάει πολύ μακριά, στην ακριβώς λάθος κατεύθυνση. Σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση μιας κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά δεν μπορεί να κερδίσει κανείς, που θα μας σπρώξει βαθύτερα στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει μακροπρόθεσμα την εθνική ανεξαρτησία και την άμυνα, με αποτέλεσμα βεβαίως αυτής της αποδυνάμωσης το υψηλότερο ρίσκο, τον υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων, δηλαδή μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εθνική άμυνα απαιτεί τρία βασικά πράγματα. Πρώτον η εθνική άμυνα απαιτεί μια κυβέρνηση ή κυβερνήσεις διαχρονικά που να μπορούν και να θέλουν να δράσουν υπέρ του λαού μας, χωρίς την πρότερη έγκριση της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, του Βερολίνου, των Παρισίων.

Κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι τέτοια η Κυβέρνησή σας. «Ναι σε όλα», λέτε. Yes men και women είστε.

Το δεύτερο που απαιτεί η εθνική άμυνα είναι η κατεδάφιση της φυλακής χρέους, στην οποία μέσα σαπίζει η πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Διότι μόνο αυτή η κατεδάφιση θα τερματίσει το φευγιό των νέων, και οι νέοι, οι νέες μας είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο όπλο που θωρακίζει τη χώρα στο μέλλον.

Κύριε Μητσοτάκη, το αντίθετο πετυχαίνει η Κυβέρνησή σας, από δάνειο σε δάνειο πάτε. Ψηλώνετε καθημερινά τα τείχη της χρεοδουλοπαροικίας, που σκαρφαλώνουν καθημερινά νέοι και νέες στον δρόμο για τα ξένα.

Το τρίτο που χρειάζεται η εθνική άμυνα είναι σύμμαχοι που να θέλουν και να μπορούν να σου συμπαρασταθούν στη δύσκολη στιγμή.

Κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι τέτοιος σύμμαχος ο κ. Μακρόν. Λειτουργεί ως έμπορος όπλων με απατηλές ονειρώξεις για ένα mare nostrum. Είναι κυνικός έμπορος, που για να πάρετε την πραμάτειά του, σας υπόσχεται συνδρομή που ούτε θέλει να σας παράσχει ούτε θα μπορεί να σας παράσχει στη δύσκολη στιγμή.

Η αμυντική σας συμφωνία θεμελιώνεται σε τρεις μύθους και δύο αλήθειες. Ο πρώτος μύθος είναι πως λέτε ότι λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική απειλή. Σοβαρά; Το αντίθετο κάνει. Δίνετε με αυτήν την συμφωνία που θα ψηφίσετε σήμερα στον Ερντογάν την ευκαιρία να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις προς εσάς είναι κενές περιεχομένου, αυξάνοντας έτσι ανεύθυνα τις εντάσεις. Πάρτε το χαμπάρι. Η Γαλλία ούτε μπορεί ούτε έχει σκοπό να παρέμβει σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Ο δεύτερος μύθος –και σας άκουσα πολύ προσεκτικά να τον παρουσιάζετε- είναι ότι η συμφωνία αυτή –το είπατε- είναι, λέει, ευρωπαϊκή επιλογή. Ουδέν ψευδέστερον. Ο αυθεντικός ευρωπαϊσμός, κύριε Μητσοτάκη, απαιτεί μια δημοκρατική συναπόφαση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο πλαίσιο μιας κοινής αμυντικής πολιτικής. Τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα. Όχι να έγινε, ούτε καν στον ορίζοντα. Πώς να γίνει άλλωστε; Αν πάρουμε τρεις λέξεις, τη λέξη «ευρωπαϊκή», τη λέξη «αμυντική» και τη λέξη «πολιτική» και τα βάλουμε μαζί καταλήγουμε σε ένα ανέκδοτο. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.

Ο ευρωπαϊσμός, σωστά, μιας και αναφερθήκατε στον J. Monnet -προφανώς κι εμείς ως ευρωπαϊστές είμαστε αυτήν τη στιγμή εδώ, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειάς μας- απαιτεί πράγματι την ενότητα των λαών της Ευρώπης. Ναι, αλλά εσείς μπερδεύετε την ενότητα των λαών με την ενότητα των εμπόρων όπλων. Η Συμφωνία που μας φέρνετε δεν μυρίζει δημοκρατική Ευρώπη, κύριε Πρωθυπουργέ, μυρίζει 19ο αιώνα, μυρίζει σχέση υποταγής, μυρίζει μια σχέση υποταγής που το γαλλικό κόμμα, το νέο γαλλικό κόμμα, που είναι το μνημονιακό τόξο δηλαδή, είναι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχετε το θράσος να μας το παρουσιάζετε ως σωτήρια ευρωπαϊκή επιλογή.

Ο τρίτος μύθος: Δεν σας άκουσα να το λέτε σήμερα, αλλά το υπονοήσατε. Αλλά τα γράφετε στα κείμενά σας, τα έχουν πει και συνάδελφοί σας εδώ στην Ολομέλεια και στον φιλικό προς εσάς Τύπο. Λέτε, και θέλετε να περάσετε αυτή την άποψη, ότι η Συμφωνία είναι επακόλουθο και μια σωστή απάντηση στο στρατηγικό κενό που δημιουργείται στην περιοχή μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται, μετατοπίζουν την έμφασή τους, από την Ανατολική Μεσόγειο στον Ειρηνικό, στοχοποιώντας την Κίνα.

Είτε απατάσθε είτε προσπαθείτε να εξαπατήσετε την κοινή γνώμη. Η Ουάσιγκτον, κύριε Μητσοτάκη, παραμένει γεωστρατηγικά ηγεμονική στην περιοχή μας. Όπως ήταν από το 1950, όπως ήταν από το δόγμα Τρούμαν. Τα περί νέας γαλλικής επιρροής στην περιοχή, που δήθεν θα καλύψουν το κενό που δημιουργείται επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν την εστίασή τους από την περιοχή, αυτά δεν είναι παρά ένα έξυπνο marketing των πλασιέ Rafale και φρεγατών.

Πάμε τώρα στις δύο αλήθειες. Η πρώτη αλήθεια. Η AUKUS, δηλαδή Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισσον -του Αυστραλού Πρωθυπουργού θύμωσε τόσο πολύ τον Εμμανουέλ Μακρόν, διότι κακά τα ψέματα, 70.000.000.000 ευρώ έχασε από το εμπόριο υποβρυχίων με την Αυστραλία. Του τα φάγανε αυτά και το κάνανε με έναν πάρα πολύ χυδαίο τρόπο γιατί ενώ ήταν μια συμφωνημένη αγορά όπλων με την Αυστραλία, μπήκε μέσα ο Μπάιντεν με τον Τζόνσον και τον έβγαλαν στην άκρη.

Μετά, λοιπόν, από αυτήν την πραγματικά απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στη Γαλλία ο κ. Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον, έδωσε το πράσινο φως για να διασκεδάσουν κάπως τον θυμό του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι απέσυρε τον πρεσβευτή του από την Ουάσιγκτον. Αυτό το κάνεις λίγο πριν την κήρυξη πολέμου. Δεν το κάνεις με συμμάχους της Δύσης στο ΝΑΤΟ.

Για να διασκεδάσουν, λοιπόν, μέρος του θυμού του, μετά το κάζο που κάναν μαζί με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς, ουσιαστικά και με τη Συμφωνία Παρισίων και Βερολίνου, αυτό που κάνουν είναι να δώσουν την εντολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει άλλα 7.000.000.000 με 10.000.000.000 ευρώ, τα οποία θα τα δώσουν στον κ. Μακρόν, αντί για τα 70.000.000.000 ευρώ που ήταν να πάρει από τη Συμφωνία με τα αυστραλιανά υποβρύχια, τα οποία βεβαίως θα τα χρεώσουν στη χρεοδουλοπαροικία «Η Ελλάς» και αυτό έρχεσθε να μας το παρουσιάσετε τώρα ως μία ευρωπαϊστική αμυντική συμφωνία.

Η δεύτερη αλήθεια. Η Συμφωνία που μας φέρατε μας δένει –πραγματικά μας δένει- στο άρμα του γαλλικού φαρσοτραγικού ιμπεριαλισμού που εξελίσσεται στην υποσαχάρια Αφρική, με αποτελέσματα αρνητικότατα για ολόκληρη την Ευρώπη και απάνθρωπα βεβαίως για τους ανθρώπους της υποσαχάριας Αφρικής στο Μάλι, στο Σαχέλ.

Έχετε δίκιο σ’ αυτό που είπατε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι και εκείνος όταν ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σφύριζε αδιάφορα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την πίεση της γαλλικής Κυβέρνησης έδενε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς στο άρμα αυτού του ανόητου γαλλικού imperium. Πράγματι, μαζί η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, σέρνετε την Ελλάδα –μιλάω για την Ελλάδα, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες απέναντι στον δικό τους λαό- σ’ αυτό το υπόκωφο Βιετνάμ αυτού του φαρσοτραγικού γαλλικού imperium.

Πάμε τώρα στην ουσία της Συμφωνίας που βεβαίως είναι οι φρεγάτες. Μας ρωτάτε εκεί –καλά κάνετε- δεν είναι θετικό που ενισχύουμε το Πολεμικό Ναυτικό με τρεις φρεγάτες; Μπορεί και τέσσερις. Προ μηνών, μας ρωτούσατε: Δεν είναι θετικό ότι ενισχύουμε την Πολιτική Αεροπορία με είκοσι-εικοσιτέσσερα Rafale; Για σκεφτείτε, όμως, τη λογική επέκταση αυτού. Αύριο θα πρέπει στην ίδια λογική να μας ρωτήσετε: Δεν είναι θετικό να αγοράσουμε και εμείς ένα αεροπλανοφόρο τώρα που σάλπαρε το τουρκικό;

Αυτή η συλλογιστική του όσο πιο πολλά όπλα διαθέσουμε, τόσο πιο καλά, όχι μόνο λανθασμένη είναι, αλλά είναι και επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα.

Παρεμπιπτόντως, εσείς πιστεύετε ότι με τα Rafale που θα έλθουν τώρα θα αποτραπούν οι τουρκικές υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο τον ελληνικό και πάνω από τα νησιά μας; Εδώ είστε, εδώ είμαστε, εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό. Είδατε τι έγινε, κύριε Πρωθυπουργέ, χθες-προχθές ανατολικά της Κρήτης με το μαλτέζικης σημαίας ιταλικό Nautical Geo, το οποίο απωθήθηκε από το τουρκικό πολεμικό; Αν είχε υπογραφεί η Συμφωνία αυτή πριν από μία βδομάδα, δεν θα είχε γίνει αυτό; Εγώ σας λέω ότι αυτό έγινε επειδή είστε έτοιμοι να υπογράψετε. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, όσο και να προσπαθήσετε, ακόμη και τον Παρθενώνα να δώσετε για ενέχυρο για να δανειστείτε και άλλα, την ισοοπλία, πόσο μάλιστα την υπεροπλία με την Τουρκία δεν θα την πετύχετε. Το μόνο που θα φέρει η φιλοδοξία της ισοοπλίας με την Τουρκία είναι η κούρσα των εξοπλισμών που θα φέρει βαθύτερη και ταχύτερη χρεοκοπία, μεγαλύτερη εξάρτηση από δανειστές, όπου μην ξεχνάμε ότι έχουν στήσει καλές μπίζνες στην Τουρκία. Οι ίδιοι που σας δίνουν το πράσινο φως τώρα για να κάνετε τις αγορές, είναι αυτοί που έχουν στήσει τεράστιες μπίζνες στην Τουρκία, ιδίως το Βερολίνο.

Μια τέτοια εξάρτηση και μια χρεοκοπία θα βαρύνει κι άλλο τη μόνιμη πλέον λιτότητα, θα διώξει κι άλλες νέες και άλλους νέους από τη χώρα και θα αφήσει ακόμα πιο ανοχύρωτη τη χώρα. Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι αυτή η Συμφωνία αποδυναμώνει μεσομακροπρόθεσμα την εθνική άμυνα. Τελικά, εσείς, η Δεξιά αυτής της χώρας, για ποιους ακόμα προσποιείστε, τους Βουρβόνους, που ούτε ξέχασαν κάτι από την ιστορία ούτε διδάχθηκαν κάτι από την ιστορία; Ρωτώ, γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς της Νέας Δημοκρατίας δεν ξεχάσατε το πικρό μάθημα της 19ης Ιουλίου του 1974, τότε, που ημέρα Παρασκευή, 3.07΄, εάν δεν κάνω λάθος, απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Νηρέας», υπό τον πλωτάρχη Βασίλη Γαβριήλ ο «Γλαύκος» και υπό τον Ιωάννη Παναγιωτόπουλο ο «Νηρέας». Ξέρουμε καλά τι έγινε. Πράγματι, εκείνα τα υποβρύχια ήταν υπερσύγχρονα, ήταν πολύ πιο σύγχρονα από οτιδήποτε είχε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Όπως και τα Phantom που είχαμε τότε, το 1974, δεν τα είχε αντίστοιχα η Τουρκία. Ξέρουμε τι έγινε, ό,τι και με τα Phantom έγινε και με τα υποβρύχια, τα κάλεσαν πίσω. Ο θησαυρός της τότε υπεροπλίας απεδείχθη άνθρακας. Και μη μου πείτε ότι έχει διαφορά το σήμερα με το 1974, γιατί σήμερα έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ναι, είναι πολύ καλό το ότι έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αν τολμήσετε να μου πείτε κάτι τέτοιο, ότι έχει διαφορά, τότε θα σας απαντήσω μονολεκτικά: Ίμια.

Δεν μου λέτε, κύριε Μητσοτάκη. Εάν, ο μη γένοιτο, ας υποθέσουμε ένα σενάριο αντίστοιχο του Γενάρη του 1996, είστε Πρωθυπουργός και -χτυπάμε ξύλο- συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που ξεδιπλώθηκε τον Γενάρη του 1996 με την κρίση των Ιμίων και έστω ότι δεν έχουμε τρεις φρεγάτες ή τέσσερις, έχουμε δέκα γαλλικές φρεγάτες υπερσύγχρονες, σε τι ακριβώς θα μας βοηθήσει η αμυντική Συμφωνία που μας φέρνετε σήμερα; Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, πείτε μου: Πιστεύετε σοβαρά ότι αυτή η Ελληνογαλλική Συμφωνία θα ετηρείτο από τη Γαλλία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να σπεύσει να συνδράμει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Πιστεύετε ότι θα απέτρεπε αυτή η Συμφωνία και οι δέκα φρεγάτες –εγώ σας λέω δέκα, όχι τρεις- την τουρκική πλευρά να προβεί σε προβοκάτσια, επειδή η Άγκυρα θα φοβόταν τις φρεγάτες και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία; Πιστεύετε ότι θα έκανε οτιδήποτε αυτή η Συμφωνία με τη Γαλλία που υπογράφεται σήμερα, που κυρώνεται σήμερα, για να αποτρέψει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πάρει τηλέφωνο και να σας πει αυτά που είχε πει τότε ο κ. Κλίντον στον κ. Σημίτη, με άλλα λόγια, «κάτσε στα αυγά σου, μην κουνήσεις»; Πιστεύετε ότι αυτή η Ελληνογαλλική Συμφωνία θα αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν τότε στα Ίμια; Αν πιστεύετε έστω και ένα από αυτά τα τρία πράγματα, τότε είστε πιο επικίνδυνος από ό,τι εμείς θεωρούμε.

Το μόνο που θα κάνει αυτή η Συμφωνία είναι να δώσει άλλο ένα κίνητρο στην Άγκυρα να τραβήξει το σκοινί, για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η Συμφωνία σας αυτή με τον κ. Μακρόν είναι μια «τρύπα» στο Αιγαίο. Θα μου επιτρέψετε να κάνω και εγώ ένα λογοπαίγνιο της πλάκας, γιατί κάνατε τόσα σήμερα. Δεν μπορεί, μία «τρύπα» στο Αιγαίο κάνατε.

Κύριε Μητσοτάκη, η αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία που μας φέρνετε είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων, μιας αγοράς που υπονομεύει για εμάς την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα, μάταιη κούρσα εξοπλισμών. Η Αμυντική Συμφωνία αυτή είναι το αμπαλάζ που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να γίνει πιο εύπεπτη από τους χρεοκοπημένους Έλληνες, τις Ελληνίδες, την πλειοψηφία του λαού μας, που είναι χρεοκοπημένοι όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Θέλετε να τους κάνετε εύπεπτη αυτή τη μητσοτάκειο αγορά του αιώνα.

Οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν θυσίες και να πληρώσουν και χρήματα που δεν έχουν, αλλά για να θωρακίσουν τη χώρα μας. Αυτή η συμφωνία δεν θωρακίζει την χώρα και αυξάνει, βαθαίνει τη χρεοδουλοπαροικία.

Η άμυνα αυτής της χώρας, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξαρτάται τόσο από τους εξοπλισμούς. Εξαρτάται από τη δυνατότητά μας, πρώτον, να χρησιμοποιούμε τα όπλα που έχουμε κατά το δοκούν χωρίς άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Βερολίνο, από τις Βρυξέλλες. Δεύτερον, να κρατάμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Το οποίο τι σημαίνει; Το τρίτον, να αποδράσουμε από τα δεσμά της φυλακής του χρέους. Οπότε, αφήστε τη δημαγωγία ότι μπορούμε να έχουμε και όπλα και ψωμί.

Την πατρίδα μας, εξασθενημένη όπως είναι από τα χρέη, τους φόρους, τη φτώχεια, θα τη γονατίσετε κι άλλο, φορώντας τις νέες πανοπλίες εξ εσπερίας. Πανοπλίες που θα πληρώσετε, θα πληρώνουν οι Έλληνες, οι πολλοί, αυτοί που πληρώνουν φόρους, όχι οι υπόλοιποι, θα τις πληρώνουν αυτές τις πανοπλίες με τα ματωμένα πλεονάσματα, που λέει και το Κ.Κ.Ε., της τρόικας. Τα πλεονάσματα που σας έχουν βάλει -3,7% δεν είναι ο στόχος σας για τα επόμενα χρόνια;- να απογειώσετε και πάλι οι ίδιοι που τώρα σας λένε «κοπιάστε, πάρτε Rafale, πάρτε φρεγάτες, πάρτε και άλλα δάνεια». Οι ίδιοι σας βάζουν να αυξάνετε τη λιτότητα, να αυξάνετε τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έως τώρα –και τώρα θα αναφερθώ στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, όχι του Κ.Κ.Ε.- η «Μητσοτάκης A.Ε.» πριμοδοτούσε ελέω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την αρπακτική ολιγαρχία με αυτές τις ψευτοαγορές «κόκκινων» δανείων, με τον τζόγο, με το Ελληνικό στον Λάτση κλπ, βουλιάζοντας το κράτος ακόμα πιο βαθιά στο χρέος. Σήμερα αυτό το ολιγαρχικό φαγοπότι, το οποίο εσείς αναστήσατε το καλοκαίρι του 2015, η «Μητσοτάκης Α.Ε.» έρχεται να προσθέσει σ’ αυτό ένα πιο παραδοσιακό φαγοπότι εξοπλισμών. Ρωτάνε τα παιδιά ανά την επικράτεια «γιατί χαίρεται η Εκάλη και χαμογελά πατέρα» και η απάντηση είναι «γιατί, παιδί μου, από το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», αυτό το συγκεκριμένο, στις ακριβότερες γαλλικές σαμπάνιες ένα πούρο δρόμος είναι».

Είναι πολλά τα λεφτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κάπως έτσι ο παραδοσιακός εθνικιστικός λαϊκισμός της Δεξιάς έρχεται σήμερα να κουμπώσει πάνω στον μνημονιακό λαϊκισμό τον οποίο εσείς διασώσατε εκείνο το καλοκαίρι του ’15 φορώντας του αριστερό μανδύα. Τι περιμένατε τότε όταν το κάνατε αυτό, κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους βγάζατε από τη ναφθαλίνη στην οποία τους έβαλε το 62%, έτσι ώστε εκείνο το βράδυ μαζί τους να πάτε κόντρα να κάμψετε από κοινού το «όχι» του 62% του ελληνικού λαού στην εξάρτηση, στην υποτέλεια;

Ακούσατε τι αποκάλυψε ο συνοδοιπόρος του κ. Μητσοτάκη, ο Ισπανός Κασάδο, αρχηγός της λαϊκής Δεξιάς, ο οποίος ετοιμάζεται τώρα με τους φασίστες του Vox να πάρουν πάλι τα πράγματα στα χέρια τους στην Ισπανία. Τον ευχαριστώ τον κ. Κασάδο γιατί μας αποκάλυψε τη φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη, μιλώντας μας για τη συζήτηση που είχαν στο τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τον κόσμο ως εξής και από τη δική του τη μεριά έχει μια λογική αυτό. Από τη μία μεριά είναι η τρόικα, η Μέρκελ, ο Ντράγκι, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους τώρα προσπαθείτε να τα βρείτε, το Vox, ο Κασάδο. Από την άλλη ήταν το «όχι» του ελληνικού λαού μαζί με τους Podemos, μαζί με τους συντρόφους μας σε όλη την Ευρώπη, στους οποίους εσείς δώσατε μία εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος και τους διαλύσατε από τότε. Όσο για το ότι μας βγάλατε από τη χρεοκοπία -ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η Δεξιά μας έβαλε στα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε- ας τα αφήσουμε αυτά. Αυτοακυρώνεστε όταν τα λέτε αυτά. Είμαστε πιο βαθιά χρεοκοπημένοι και το ’19 σε σχέση με το ’18 και το ’18 σε σχέση με το ’17 και βεβαίως σήμερα σε σχέση με το ’19.

Ας μιλήσουμε όμως για το σήμερα. Σήμερα η αντίδραση -με κεφαλαίο Α- συνδυάζει την κερδοσκοπία από τα «κόκκινα» δάνεια των πολλών με την κερδοφορία των οπλικών συστημάτων των λίγων. Είναι και αυτό ένα business model, το παραδέχομαι. Είναι ένα business model στο οποίο εμείς οι λίγοι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα πούμε «όχι». Δεν θα πούμε «όχι» με αστερίσκους, θα πούμε «όχι» με την ψυχή μας, με την καρδιά μας. Είναι ένα πατριωτικό «όχι», ένας απόηχος της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολυτέλεια. Είναι ένα «όχι» απόηχος του νέου κινήματος το οποίο διαμορφώνεται εκεί έξω αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα κίνημα για την ειρήνη κόντρα στον εθνικιστικό λαϊκισμό, που αποτελεί επικαιροποίηση αυτό το κίνημα εκεί έξω. Είναι η επικαιροποίηση των κινημάτων ειρήνης στα οποία πρωτοστάτησαν ένας Μανώλης Γλέζος, ένας Γρηγόρης Λαμπράκης…

…και τόσοι άλλοι γενναίοι πατριώτες που ήξεραν ότι η υποταγή πάει χέρι-χέρι με κάλπικες αμυντικές συμφωνίες και αγορές όπλων σαν αυτή που φέρατε σήμερα.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Τσίπρα, -η κ. Γεννηματά δεν είναι εδώ, αναφέρομαι και σε εκείνη- καλύτερα ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να παλέψουμε, να αγωνιστούμε, να πολεμήσουμε γι’ αυτόν τον τόπο με τα όπλα που διαφεντεύουμε εμείς παρά υποτελείς με υπερσύγχρονες φρεγάτες και Rafale που μας πουλάνε οι μεγάλες δυνάμεις για να μην έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά μόνο να τα συνεισφέρουμε στις δικές τους ιμπεριαλιστικές περιπέτειες από το Αφγανιστάν και τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Σαχέλ.

Με το «όχι» μας απόψε τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό της λαϊκής Δεξιάς και του διευρυμένου μνημονιακού τόξου. Με το «όχι» μας απόψε το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να εκπροσωπήσει τον αυθεντικό ευρωπαϊσμό που ξέρει να συνδέει τους αγώνες αυτού του λαού με τους αγώνες των Γερμανών, των Γάλλων, των Βρετανών και –ναι- των Τούρκων δημοκρατών κόντρα στους ιμπεριαλισμούς των εθνικών νταβατζήδων κάθε χώρας.

Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο