Δήλωση του Συντονιστή της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 Κώστα Μπιτσάνη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Συνεντεύξεις - videos
27 Σεπ, 2021

« … Κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία …»

80 Χρόνια από την Ίδρυση του ΕΑΜ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 «μικρά» κόμματα σε εκλογική επιρροή και «περιθωριακά» σε σχέση με το μεγαλοϊδεατικό όραμα της ενιαίας και αιώνιας Ελλάδας, αλλά μεγάλα σε ήθος και αξίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας συνυπέγραψαν την Ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

Η Ίδρυση του ΕΑΜ είναι κομβικό σημείο στην ιστορία μας. Τη στιγμή που οι φασιστικές δυνάμεις του Άξονα έδειχναν ανίκητες, έχοντας υποτάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, οι κάθε είδους «μικροί» και καταφρονεμένοι πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Τη στιγμή που αστικές δυνάμεις διαγκωνίζονταν να βρουν προνομιακές σχέσεις με τους κατακτητές και τις δωσιλογικές κυβερνήσεις, μεταθέτοντας τα πάντα «μετά το τέλος του πολέμου», το ΕΑΜ οργάνωσε τον ατομικό αγώνα για την ανάγκη της επιβίωσης στην κατοχική δυστοπία, σε συλλογικό αντιστασιακό αγώνα αξιοπρέπειας.

Χρησιμοποίησε την αντιστασιακή πράξη ως παράγοντα της νέας πολιτικής ταυτότητας, εκφράζοντας το αυθόρμητο ηρωικό αντιστασιακό πνεύμα που μας συνέχει από τα βάθη της Ιστορίας μας. Ενοποίησε στην πάλη ομάδες που προπολεμικά ζούσαν στο περιθώριο. Οι γυναίκες, η νεολαία, οι μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν πια στην πρώτη γραμμή της μάχης και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το ΕΑΜ δεν φοβήθηκε να οικοδομήσει μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που, σαν έτοιμη από καιρό, κράτησε όρθια την κοινωνία στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το ΕΑΜ αντιμετώπισε με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις, το επισιτιστικό ζήτημα, την πολιτική επιστράτευση, την επέκταση της βουλγαρικής στρατοκρατίας στη Δυτική Μακεδονία, διοργάνωσε μεγάλες απεργίες και συλλαλητήρια, που μέχρι σήμερα διδάσκονται ως φωτεινά παραδείγματα της αντιφασιστικής πάλης. Κατόρθωσε σε ταχύτατο χρόνο να αναπτύξει το στρατιωτικό σκέλος του τον ΕΛΑΣ, να καθοδηγήσει τον ένδοξο αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης και να απελευθερώσει ήδη από τις αρχές του Καλοκαιριού του 1943 το ⅓ περίπου της Ελληνικής Επικράτειας, την Ελεύθερη Ελλάδα.

Το ΕΑΜ απέδειξε ότι οι ξεκάθαροι, απλοί και κατανοητοί στόχοι μπορούν να πετύχουν. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει κι’ από τη σκλαβιά κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία …».

Στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν, από τα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι την πτώση της χούντας, η Αριστερά από την ΕΑΜική δράση αντλούσε και τη νομιμοποίησή της και το ηθικό της πλεονέκτημα.

Το ΕΑΜ ήταν εκείνο που μπόρεσε να κατανικήσει την αντικομμουνιστική υστερία. Είχε αποδείξει ότι οι σοσιαλιστές, οι ριζοσπάστες δημοκράτες και, κυρίως, οι κομμουνιστές, που αιμοδότησαν αλλά και στήριξαν το ΕΑΜ με πολιτική ωριμότητα και οργανωτική εμπειρία, μπορούν να θυσιαστούν και για την τάξη και για την πατρίδα τους.

80 χρόνια μετά, η Αντίσταση του ΕΑΜ καθοδηγεί τους αγώνες του σήμερα για τη ρήξη με την παρασιτική ολιγαρχία, στις αρχές της Συμμαχίας με Αξίες, της Συστράτευσης με Εντιμότητα, του Αγώνα με Αξιοπρέπεια, της Πάλης με Πείσμα για την ανατροπή των Μνημονίων, της Λιτότητας, του Αυταρχισμού και του Φασισμού.

Για ένα αύριο με το Λαό μας κυρίαρχο σε μία ανεξάρτητη Χώρα.

Κώστας Μπιτσάνης, Συντονιστής Κ.Ε. ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο