Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εμπεδώνει την «μεταδημοκρατία» στην Ευρώπη, με τις εκλογές να μην αλλάζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Σεπ, 2021

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες να λαμβάνουν το μικρότερο ποσοστό τους εδώ και δεκαετίες και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να κερδίζει τις εκλογές μεν, με πολύ μικρό ποσοστό δε και το νεοναζιστικό μόρφωμα του AfD να υποχωρεί ευτυχώς σε μικρότερα ποσοστά.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως και με την όποια νέα γερμανική Κυβέρνηση κι αν προκύψει, όποτε κι αν αυτό συμβεί, η πολιτική της γερμανικής ηγεσίας στα καίρια ζητήματα δεν πρόκειται, δηλωμένα, να μεταβληθεί. Αυτή είναι η «μεταδημοκρατία» στην οποία διαβιούν οι ευρωπαϊκοί λαοί: Κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, αλλά η «κυβερνητική συνέχεια» να διασφαλίζει τη μη πραγματική και ουσιαστική εναλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών τους. Ή, όπως το έθεσε με αφοπλιστική κυνική ειλικρίνεια ο πρώην ΥπΟικ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις Εκλογές να αλλάζουν την οικονομική πολιτική».

Για το δε εγχώριο, ετεροπροσδιοριζόμενο πολιτικό σύστημα, ήδη η Κυβέρνηση αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ελπίζουν σε μία γερμανική μεταστροφή ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν την «άδεια» για μια πιο ελεύθερη -οικονομική κυρίως- διακυβέρνηση, όπως ο κρατούμενος ελπίζει στην αλλαγή του δεσμοφύλακά του με έναν άλλο πιο χαλαρό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο