Ψηφίστηκε χθες από την Βουλή το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση παρά το γεγονός ότι αυτή είχε κριθεί πρόσφατα αντισυνταγματική με τον τότε νόμο Κοντονή, καθώς περιόριζε αισθητά το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 Συντάγματος) μέσω της θέσπισης ενός ακόμα οικονομικού φραγμού (το στάδιο της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης) για τους πολίτες που επιθυμούν την επίλυση μιας διαφοράς τους από τα δικαστήρια.
Πρόκειται δηλαδή για μια ώθηση των πολιτών σε “αδιαφανή παραδικαστήρια” όπως τόνισε στη Βουλή η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 επί του νομοσχεδίου, Φωτεινή Μπακαδήμα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην παράδοση της δικαιοσύνης στους ιδιώτες.
Ούτε ο Μίλτον Φρίντμαν, ο “πατέρας” του νεοφιλελευθερισμού δεν επιθυμούσε την ιδιωτικοποίηση των δικαστηρίων.
Κι όμως η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φρόντισε μέσα από την διαμεσολάβηση να καταστήσει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη ένα προνόμιο για μια “πάμπλουτη ολιγαρχία” όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα. Μια δικαιοσύνη που συνιστά ολιγαρχική πολυτέλεια για όπου και όποτε βολεύει τους ισχυρούς. Μια ιδιωτική δικαιοσύνη των ολίγων που θα επιδιώκουν να λύνουν τις διαφορές τους με τους ασθενέστερους μακριά από δίκες, δικαστές και δικηγόρους. Αυτό όμως δεν συνιστά απονομή δικαιοσύνης και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία.
Μάλιστα λίγο πριν την ψηφοφορία η Κυβέρνηση κατά την πλέον πάγια τακτική της δέχθηκε μια τροπολογία για την επαναφορά των δικαστικών ενσήμων μέχρι και στις αναγνωριστικές αγωγές -σε αυτές δηλαδή όπου οι πολίτες δεν έχουν να προσμένουν ένα καταψηφιστικό αίτημα αποζημίωσης για κάτι-, σφραγίζοντας με έναν ακόμα ταξικό φραγμό το ήδη καθόλα ταξικό της νομοθέτημα.
Μια ενέργεια που καταγγέλθηκε μέχρι και από την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Μια ενέργεια που ωστόσο δεν μας εκπλήσσει από μια Κυβέρνηση που με κάθε νομοσχέδιο της υπηρετεί πιστά την τρόικα και την εγχώρια παρασιτική ολιγαρχία. Ενώ αν αθροίσουμε και την τροπολογία για την δημιουργία θέσεων 86 Προέδρων Εφετών με παράλληλη μείωση των θέσεων των Εφετών (μια τροπολογία που επίσης καταγγέλθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως φωτογραφική και μάλλον αφορά γαλάζιους εφέτες), δεν λησμονούμε και την άλλη υπηρεσία που επίσης παρέχει με “επιτυχία” η Κυβέρνηση, αυτή της “επιτελικής” προώθησης των κομματικών ημετέρων.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.