Η Κυβέρνηση δεν παρακολουθεί τους πολίτες ΕΦΟΣΟΝ δεν είναι πολιτικά αντιφρονούντες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Νοέ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Νοεμβρίου 2019 η Επίκαιρη Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, με θέμα την «Παράνομη παρακολούθηση διαδηλωτών από την Ασφάλεια» στην οποία απάντησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου.

Η ερώτηση αφορούσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και αφορούν μεγάλο αριθμό καταγγελιών από άτομα με ενεργή πολιτική δράση, οι οποίοι βρήκαν συσκευές γεωεντοπισμού (GPS tracker) εγκατεστημένες, ενδεχομένως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την ασφάλεια, στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες τους. Μάλιστα ως ΜέΡΑ25 είχαμε εντοπισμό τέτοιας συσκευής από πολίτη – σύζυγο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας μας, πάνω στην μηχανή του.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτωνας Αρσένης: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είτε γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παρακολούθησης πολιτών με κοινωνική δράση και το αποκρύπτει, είτε έχει χάσει τον έλεγχο ενός κομματιού της αστυνομίας. Το ένα ενδεχόμενο συναγωνίζεται το άλλο στην επικινδυνότητα για την δημοκρατία. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και δυστυχώς κλιμακούμενη. Αφορά ενεργούς πολίτες με αντιρατσιστική και περιβαλλοντική δράση. Αφορά την κατάφορη παραβίαση των άρθρων 5 και 7 του Συντάγματος. Έφερα στην ολομέλεια και κατέθεσα στα πρακτικά μηχάνημα παρακολούθησης που βρήκε πολίτης στην μοτοσικλέτα του. Ο υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως είχε αρνηθεί πριν λίγο καιρό τις κατηγορίες για αστυνομική βία, για να έρθει πριν λίγες μέρες να συστήσει ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της.»

Κληθείς να απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μια ερώτηση που του θύμισε άλλον αιώνα, πολύ μακριά από το σήμερα: «Είναι αδιανόητη η κατηγορία και η ερώτηση για την παρακολούθηση από την αστυνομία πολιτών με κριτήριο την πολιτική τους δράση. ΕΦΟΣΟΝ φυσικά ως πολιτική δράση εννοούμε την εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και της νομιμότητας λειτουργικότητα.» Επίσης συνέχισε «είναι μάλλον περίεργο, ελάχιστες ημέρες πριν από την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και ελάχιστες μέρες μετά από τα τελεσίγραφα της “αναρχικής δράσης” ότι με την ευκαιρία αυτής της επετείου θα υπάρξει νεκρός αστυνομικός, να βρισκόμαστε στο Κοινοβούλιο και να καλούμαστε να απαντήσουμε αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.» Ενώ τέλος επισήμανε ότι «η αστυνομία έχει νεκρούς και τραυματίες από τον πόλεμο εναντίον του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και τους εξτρεμισμούς περιθωριακών ομάδων.»

Καταρχάς μας προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση ότι ο κ. Υφυπουργός έκανε έναν πολύ ενδιαφέροντα διαχωρισμό, διαβεβαίωσε ότι δεν παρακολουθείται κανείς με κριτήριο την πολιτική του δράση -ΕΦΟΣΟΝ όμως αυτή είναι εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και της νομιμότητας. Άρα η πολιτική δράση εκτός του κοινοβουλευτικού πλαισίου παρακολουθείται και διώκεται; Ή ακόμα περισσότερο πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. εκ προοιμίου ποιος κινείται εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και της νομιμότητας και ποιος εκτός αν δεν τον παρακολουθεί;

Επιπλέον η αναφορά του κ. Υφυπουργού για το “περίεργο” της ανάδειξης τέτοιων ζητημάτων λίγες μέρες πριν από την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου θα έπρεπε να απευθύνεται πρώτα και κύρια στον ανώτερο του, τον κ. Υπουργό ο οποίος λίγο καιρό πριν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός “νέου Γρηγορόπουλου”.

Τέλος η αναφορά του κ. Υφυπουργού στους νεκρούς αστυνομικούς από “εξτρεμισμούς περιθωριακών ομάδων”, όταν η μόνη επίσημα καταγεγραμμένη σχετική δολοφονία είναι η ακριβώς αντίστροφη, δηλαδή αυτή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό με το αστυνομικό του όπλο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, είναι μάλλον άστοχη. Ενώ και η προσπάθεια διασύνδεσης τέτοιων δράσεων με ένα δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα, τουλάχιστον εξοργιστική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο