Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος ΕΝΙΘ: Χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας – τo lockdown δεν είναι ένα από αυτά

Συνεντεύξεις - videos
17 Απρ, 2021

Τραγικά λάθη στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία, τόσο σε επίπεδο προστασίας, όσο και αντιμετώπισης της νόσου, εντοπίζει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, και τα επισημαίνει στη συνέντευξή της στο «Στίγμα της ΜέΡΑς»:

Το lockdown δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά μέτρα που να τηρούνται στους μεγάλους χώρους εργασίας, πρέπει να γίνονται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της πολιτείας, πρέπει να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες ώστε να μην συνωστίζονται οι άνθρωποι, πρέπει να μικρύνουν τα τμήματα στα σχολεία. Εκεί είναι η υπερμετάδοση του κορωνοϊού. Αν δεν γίνουν αυτά, η πανδημία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, όσα lockdown κι αν κάνουμε.

Τώρα, υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Όταν υποβάλλονται υγειονομικά μέτρα με βάση οικονομικά κριτήρια, δεν πάμε καλά. Το αντίθετο θα πρέπει να συμβαίνει: τα οικονομικά μέτρα θα πρέπει να προσαρμόζονται στα υγειονομικά κριτήρια.

Επίσης, στο δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των δραματικών καταστάσεων. Δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία βαφτίζει τις κλινικές τη μία πίσω από την άλλη σε μονοθεματικές κλινικές covid και μετά ισχυρίζεται ότι έχει αυξήσει τον αριθμό των κλινών για την αντιμετώπιση της νόσου. Όμως αυτά τα κρεβάτια δεν τα δημιούργησε, αλλά τα απαλλοτρίωσε από ασθενείς που έχουν άλλες παθήσεις. Άτομα που πάσχουν από ασθένειες διαφορετικές του covid αναγκάζονται να πάνε στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να πληρώσουν ή, αν δεν μπορούν, μένουν σπίτι, αδυνατώντας να κάνουν τη θεραπεία τους. Λόγω της κατάστασης, υπάρχουν άνθρωποι που θα αργήσουν να διαγνώσουν κάποιο ενδεχόμενο καρκίνο, ενώ οι αναβολές των χειρουργείων πολλές φορές μπορεί να σημαίνει επιδείνωση κάποιας αναπηρίας.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε 30.000 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ, χιλιάδες αιτήσεις από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό που ενδιαφέρεται να προσληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν υπάρχει προσωπικό να προσλάβουμε! Είναι προφανές ότι αυτό που θέλουν είναι να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Και ας μην ξεχνάμε ότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από το 2014, με τη λεγόμενη οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Κατσίμπα εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο