Γιάνης Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: «Το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο»

Συνεντεύξεις - videos
17 Απρ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» με τον Νίκο Ρογκάκο και τον Παναγιώτη Στάθη για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κούρεμα του χρέους και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Τα λεφτά είναι πολλά, περίπου 10 δις ευρώ σε 5-6 χρόνια. Και αν δε θέλετε να πιστέψετε εμένα, πιστέψτε τον κ. Σταϊκούρα που στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγράψει μόλις 2,5 δις για φέτος. Περίπου τόσα θα είναι, 2,5-3 δις ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Στα 72 δις ο κ. Μητσοτάκης έκανε το φοβερό να προσθέσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς είχαμε, δάνεια που είχε πει ότι δεν θα πάρουμε. Το ερώτημα είναι, που πάνε αυτά τα χρήματα;

Το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο, δεν θα το πουν έτσι, γιατί αν σκεφτείτε ότι μόνο φέτος ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να δώσει 11,5 δισεκατομμύρια στους δανειστές, άλλα 9,5 του χρόνου, άλλα 11,5 σε δύο χρόνια, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν. Συν, ότι δεν θα πάνε στο κράτος. Είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ –καλό είναι αυτό- αλλά να σας θυμίσω ότι το 2010 είχαμε πάλι πολλά δις από ΕΣΠΑ και δεν αντιστάθμισαν την ύφεση που έφερε η κρίση.

Σήμερα ο Β. Σόιμπλε δημοσίευσε ένα άρθρο που εξηγεί την ανάγκη να μπούμε σε μνημόνιο ευρωπαϊκά.

Αλλά δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Εμείς έχουμε ξεπεράσει το 210% του ΑΕΠ σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος.

Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κοιτάτε από μόνοι σας τα στοιχεία. Όταν έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο θα διατηρηθεί και φέτος, είναι πολύ απλό γιατί όταν το Βερολίνο ισοσκελίσει τον δικό του προϋπολογισμό –όταν το κάνει- θα έρθει και θα μας πει, τώρα ισοσκελίστε κι εσείς τον δικό σας. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Αλλά πάμε σε αυτά τα 10-12 δις σε μια διάρκεια 5-6 ετών. Θα έπρεπε να τα επενδύσουμε στο μέλλον αυτής της χώρας. Εγώ κοίταξα τη λίστα με τις 170 μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης. Κανένας δεν έχει αντίρρηση με αυτά αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αρχή μιας νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, της Πράσινης Βιομηχανικής Επανάστασης. Δηλαδή, οι τεχνολογίες του μέλλοντος θα είναι το υδρογόνο που θα αντικαταστήσει το ντίζελ. Όποια χώρα στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη καταφέρει να φτιάξει πρώτη σύστημα παραγωγής και διανομής υδρογόνου θα είναι μία χώρα που θα έχει μία δυναμική. Αυτό δεν το είδα στο Ελλάδα 2.0 του κ. Μητσοτάκη.

Μια χώρα για να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα πρέπει να επικεντρωθεί σε 2-3 πράγματα.

Δημόσιο χρέος

Η δημοσιονομική τρύπα δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκάθαρα δεν φτιάχτηκε γι’ αυτό. Το δημόσιο χρέος είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο και θα κουρευτεί. Δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτή η τρύπα. Γίνεται. Αλλά έγινε σε λάθος στιγμή. Το 2012 ο κ. Βενιζέλος κούρεψε 100 δις χρέος. Το πρόβλημα ποιο ήταν; Ότι δεν ήταν θεραπευτικό κούρεμα. Αυτό που κάνουν τώρα, αυτό που έγινε το 2018 –που εγώ ονομάζω 4ο μνημόνιο- όταν επιμήκυναν τις αποπληρωμές για μετά το 2032, πήραν 130 δις που ήταν να πληρωθούν μεταξύ του 2020 και του 2032 και τις πήγαν μετά και αυτό κούρεμα είναι.

5ο μνημόνιο

Πρώτο θύμα θα είναι οι επικουρικές συντάξεις, μετά οι κύριες και θα προστεθεί η επιστροφή τους 100% της προπληρωμής φόρων των μικρομεσαίων που δημιουργεί ασφυξία στους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή παλεύουν να επιβιώσουν στην οικονομική πανδημία.

Φόροι

Μην ακούτε εμένα, ο κ. Σταϊκούρας ήδη έχει πει ότι από φέτος ή του χρόνου οι μειώσεις στις προπληρωμές φόρων που είχαν αυτοί που υπέστησαν την πανδημία θα ακυρωθούν. Θα πάνε πίσω στην 100% προπληρωμή φόρων, το οποίο είναι ένα όνυδος!

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ακούω πολύ όμορφα λόγια από τον κ. Τσίπρα. Για παράδειγμα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όμως, για να προστατέψεις την πρώτη κατοικία πρέπει να σταματήσεις την πώληση των κόκκινων δανείων που εμπεριέχουν ως εχέγγυο την πρώτη κατοικία. Άρα (κ. Τσίπρα), συμφωνείτε ότι για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία πραγματικά πρέπει να καταργηθεί ο «Ηρακλής» και η δευτερογενής αγορά που αγοράζονται και πωλούνται τα κόκκινα δάνεια; Δεν πήραν καμία απάντηση και γι’ αυτό το χαρακτήρισα «Θεσσαλονίκη 2.0».

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα –δεν έχουμε μπει στο 5ο- το οποίο προβλέπει αποπληρωμές ως το 2060. Αυτά είναι χρήματα που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δώσει. Και πρέπει να τα δώσει από ένα ΑΕΠ που είναι ακόμη χαμηλότερο. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα στα χρέη των μικρομεσαίων –υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι που έχουν πτωχεύσει και δεν το λένε.

Eurogroup

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες δημοσιονομικής χαλάρωσής που επικρατούν και αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε μονομερώς.

Ο κ. Τσίπρας το 2015 συνθηκολόγησε γιατί δεν ήταν διατεθειμένος να πάει την μονομερή διευθέτηση μέχρι το τέλος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο