ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ: Η Χριστίνα Γραμματικοπούλου στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 Α’Θεσσαλονίκης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Ιούν, 2019


Καλωσορίζουμε την Χριστίνα Γραμματικοπούλου στο ΜέΡΑ25

Το μήνυμα της Χριστίνας

Για αυτούς που έχουν φύγει

Το 2007, αποφάσισα να φύγω στη Βαρκελώνη για διδακτορικές σπουδές στον Ψηφιακό Πολιτισμό. Είχα δυο βαλίτσες, μια υποτροφία από το ΙΚΥ και μηδενικές γνώσεις Ισπανικών, αλλά όλα αυτά μου φαίνονταν αρκετά για να κάνω το βήμα, αφού οι εργασιακές ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη ήταν ελάχιστες. Μετά ξέσπασε η κρίση, και οι γονείς μου από το “πότε θα γυρίσεις”, άρχισαν να λένε “μείνε εκεί που είσαι, δεν υπάρχει τίποτα εδώ”.
Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού μου, παρέμεινα εκεί, αποκτώντας εργασιακή εμπειρία ως συντάκτρια του πολιτιστικού περιοδικού Interartive και ως σύμβουλος επικοινωνίας στον τομέα της Ψηφιακής Καινοτομίας, σε ιδιωτικές εταιρείες. Η Βαρκελώνη αποδείχτηκε μια φιλόξενη πατρίδα, τόσο για μένα, όσο και για τους χιλιάδες ακόμα ‘Ελληνες που κατέφθαναν διαρκώς για τα επόμενα χρόνια.

Για αυτους που επιστρέφουν

Το 2018 επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη. Η κρίση επίσημα θεωρούνταν λήξασα, αλλά τα πράγματα παρέμεναν εκεί που τα είχα αφήσει: ελάχιστες ευκαιρίες για δουλειά, τις περισσότερες περιπτώσεις με μισθό-χαρτζιλίκι ή “μαύρα” και χωρίς σεβασμό του ωραρίου. Ακόμα και στο Πανεπιστήμιο, οι συμβάσεις ανανεώνονται ανά εξάμηνο και η πληρωμή αργεί για μήνες ή και για ολόκληρο χρόνο.
Παρά τις δυσκολίες, η επιστροφή μου σήμανε μια αισιόδοξη περίοδο για μένα, και θέλησα να κάνω κάτι παραπάνω, να προσπαθήσω να αλλάξω τα πράγματα. Ανέλαβα με ενθουσιασμό τη διδασκαλία μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, εργάστηκα ως ερευνήτρια στο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Avaaz, στο πρόγραμμα αναγνώρισης και καταπολέμησης των ψεύτικων ειδήσεων, οι οποίες υπονομεύουν την δημοκρατία στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Για την τεχνολογία και τη δημοκρατία

Χάρη στη δουλειά μας με την Avaaz κατορθώσαμε να περιορίσουμε τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, παρέχοντας στο Facebook τις αποδείξεις που χρειαζόταν, ώστε να κατεβάσει ακροδεξιές σελίδες με εκατομμύρια ακόλουθους και δισεκατομμύρια views. Έτσι κατάλαβα πόσα μπορεί να πετύχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, αποφασισμένων να μην αφήσουν τις ακροδεξιές οργανώσεις να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους μέσα από τα ψέματα.
Η ακαδημαϊκή και εργασιακή μου εμπειρία μου έδειξε ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια δημοκρατικότερη κοινωνία, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Η μελέτη και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη, την εργασία, την υγεία και την επιστήμη. Για να γίνουν αυτά, πρέπει οι διαδικασίες αυτές να είναι ανοιχτές και οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν και όχι να βλέπουν τα μεγάλα μονοπώλια του διαδικτύου να πλουτίζουν από τα προσωπικά τους δεδομένα.

Για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Προκειμένου να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η τέχνη αναδεικνύει πτυχές της κοινωνικής ζωής που συχνά μένουν στην αφάνεια, μας φέρνει κοντά σε άλλους ανθρώπους και ανοίγει δρόμους επικοινωνίας. Μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο στην ακτιβιστική δράση, γιατί η εικαστική γλώσσα πολλές φορές είναι πιο άμεση από τις λέξεις. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν μια εκπαίδευση ανοιχτή, όπου ο μαθητευόμενος καλείται και αυτός να συνεισφέρει στη διδασκαλία με την προσωπική του εμπειρία και γνώση, αντί να αφομοιώνει παθητικά πληροφορίες. Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ενεργούς πολίτες, που συνεργάζονται για το κοινό καλό μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης.

Για τους ανθρώπους και το περιβάλλον

Αν και ενεργή πολιτικά στην Ισπανία και εδώ, μέχρι σήμερα δεν είχα συνταχθεί με κάποιο κίνημα γιατί δεν έβρισκα έναν πολιτικό χώρο που να εκφράζει τις θέσεις μου στο ακέραιο. Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κίνημα που έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πλάνο για μια άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, άμεσα εφαρμόσιμο. Η στήριξη της Πράσινης Νέας Συμφωνίας εξασφαλίζει ένα καλύτερο τώρα για τους πολίτες που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την οικονομική κρίση, αλλά και ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη. Παράλληλα, η έμφαση του κινήματος στα κοινωνικά ζητήματα και η Ευρωπαϊκή του ματιά δίνουν τη σωστή κατεύθυνση σε μια εποχή που η στροφή στο φασισμό δημιουργεί έντονη ανησυχία για το κοινό μας μέλλον.

Για την κοινωνική ισότητα

Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλλουν τα άτομα που προέρχονται από τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις για να μορφωθούν και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το απολύτως απαραίτητο για μια δίκαιη κοινωνία είναι οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία και την περίθαλψη, με επιπλέον φροντίδα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βιώνουν την απομόνωση. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αλλά και μέσα από μια αναθεώρηση της εκπαίδευσης, μπορούν να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις με βάση το φύλο, τις ειδικές ανάγκες, την καταγωγή, την φτώχεια, την ταυτότητα φύλου και τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια είναι το σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης όλων μας των πολιτικών αγώνων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο