«Χρεοδουλοπαροικία»: ένας Φάκελος που περιμένει να ανοιχτεί

Αναδημοσιεύσεις
27 Ιαν, 2021

Θρυλείται ότι κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, στο κατεχόμενο Παρίσι, ένας Γερμανός αξιωματικός επισκέφτηκε τον Πικάσο στο ατελιέ του και δείχνοντάς του μια φωτογραφία της «Γκερνίκα» τον ρώτησε: «Εσείς το κάνατε αυτό;». «Όχι, εσείς!», ήταν η θαρραλέα και χωρίς περιστροφές απάντηση του κορυφαίου καλλιτέχνη.

του Σάκη Ζαχάρου, Οικονομολόγου – Στατιστικολόγου, Μέλος ΚΕ του ΜέΡΑ25

Αυτό το ιστορικό επεισόδιο φέρνει στο νου ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων της μνημονιακής συναίνεσης κάθε φορά που ο Γ.Βαρουφάκης ή άλλος/άλλη εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αναφέρει τον όρο «χρεοδουλοπαροικία». Το ίδιο αυτό προσωπικό που καταδίκασε την Ελλάδα, μετατρέποντάς την σε χρεοδουλοπαροικία, δήθεν εξανίσταται όταν λέγονται τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Ναι, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρεοδουλοπαροικία είναι δικό σας έργο. Εσείς το κάνατε!

Η αρχή έγινε το 2010 με το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ.Α.Παπανδρέου, όταν το χρέος ήταν στο 126% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Το 2012 ήταν η σειρά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τους Α.Σαμαρά, Β.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη να συνυπογράψουν το δεύτερο μνημόνιο, τη στιγμή που η σχέση χρέους/ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί στο 171%. Παρά τη μικρή βελτίωση αυτής της σχέσης (μείωση στο 157%) που ήταν το αντάλλαγμα του σκανδαλώδους, καταστροφικού PSI, η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα την εκτόξευσε και πάλι στο 177%. Τότε ήρθε η συνθηκολόγηση του Αλ.Τσίπρα και το τρίτο μνημόνιο που συνομολόγησε τον Αύγουστο 2015 η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την απαραίτητη «πλάτη που έβαλαν» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις.

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι οι μνημονιακές πολιτικές ούτε ανάπτυξη φέρνουν ούτε το χρέος μειώνουν: ως το 2018, η σχέση χρέος/ΑΕΠ παρέμεινε πεισματικά στο 176% πριν ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ φέρει το τέταρτο μνημόνιο που ο ίδιος βάπτισε… «έξοδο από τα μνημόνια»! Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, με το ΑΕΠ να βρίσκεται στα τάρταρα και το χρέος να φτάνει στην στρατόσφαιρα, με αποτέλεσμα η σχέση χρέος/ΑΕΠ να ξεπεράσει το ιλιγγιώδες 210% για το 2020. Το πέμπτο μνημόνιο (ή όπως αλλιώς κι αν το βαπτίσουν), το μνημόνιο της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη, βρίσκεται επί θύραις…

Μπορεί οι νυν κυβερνώντες να επικαλούνται την πανδημία ως τη μόνη αιτία για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο οι ίδιοι, όπως και οι τέως κυβερνώντες, γνωρίζουν ότι:

  • Έχουν δεσμευτεί στην τρόικα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060
  • Το 2021, με την οικονομία να παραπαίει, οι αποπληρωμές του χρέους ανέρχονται στα 11,5 δισεκ.€. Επιπλέον, η τριετία 2021-2023 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς πρέπει να αποπληρωθούν τα υψηλότοκα δάνεια του ΔΝΤ (συνολικά 5 δισεκ.€)
  • Η δεκαετία 2021-2030 είναι ιδιαιτέρως «βαριά», καθώς οι ετήσιες αποπληρωμές κυμαίνονται από 7,9 ως 11,6 δισεκ.€ (συνολικά 98,3 δισεκ.€)
  • Από το 2031 ως το 2070, θα πρέπει να καταβάλλονται ετησίως από 4 ως 8 δισεκ.€

Συνυπολογίζοντας την «ενισχυμένη επιτήρηση» με τις «αξιολογήσεις» της τρόικας, καθίσταται σαφές το πόσο έωλη ήταν εξαρχής η επινόηση της «εξόδου από τα μνημόνια». Μια επινόηση που αποσκοπούσε και αποσκοπεί στο να παραμείνει σφιχτή η θηλιά του χρέους για ακόμα 50 χρόνια, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος της τρόικας σε αγαστή συνεργασία με την ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα: όχι μόνο τη μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας, βάσει του μύθου ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας, μέσω της ανάδυσης μιας νέας μορφής δικομματισμού που εκβιάζει τους πολίτες εγκλωβίζοντάς τους στο δόγμα ΤΙΝΑ («δεν υπάρχει εναλλακτική»), όπως ακριβώς εκβίαζε την πολιτική νομιμοποίηση της κλεπτοκρατίας πριν από το 2011.

Στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική στη χρεοδουλοπαροικία, το ΜέΡΑ25 έχει απαντήσει καταθέτοντας «Ολοκληρωμένη Πρόταση για Ουσιαστική Προστασία των Πολιτών και Ανάκτηση Εθνικής Κυριαρχίας», η οποία συμπεριλαμβάνει:

  1. Την αντικατάσταση του «Σχεδίου Ηρακλής» με τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.
  2. Το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», το οποίο θα δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.
  3. Ανάκτηση κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα και στο φορολογικό λογισμικό, με την κατάργηση της ελεγχόμενης από την τρόικα «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αντικατάστασή της από μια νέα αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη μεταφορά του φορολογικού λογισμικού σε μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού.
  4. Ανάκτηση κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία, η οποία πλέον δεν θα πωλείται, αλλά θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση ενός νέου δημόσιου αναπτυξιακού τραπεζικού θεσμού, με την κατάργηση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και την αντικατάστασή του με μια Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών, την εταιρεία «ΑΘΗΝΑ». Η «ΑΘΗΝΑ» θα αποτελεί το νέο δημόσιο αναπτυξιακό τραπεζικό θεσμό της χώρας. Ταυτόχρονα, ίδρυση της Νέας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα υπάγεται στην «ΑΘΗΝΑ». Σε αυτήν θα περάσει η δημόσια περιουσία που τώρα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο καταργείται.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι αποτελεί ιερό καθήκον του πολιτικού μας συστήματος να ανοίξει τώρα τον φάκελο της χρεοκοπίας και των Μνημονίων, όπως συνέβη με τον φάκελο της Κύπρου. Είναι καθήκον απέναντι στη δημοκρατία, είναι η οφειλή μας στην Ιστορία και τις μελλοντικές γενιές. Γι’ αυτό προσφάτως, δια του Γραμματέα του και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γ.Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων πρόταση για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής ώστε να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων και να υπάρξει διεξοδική διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν σε αυτά.

Στόχος είναι η καταγραφή όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία του κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα, επί τη βάσει επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων. Η πρότασή αυτή στάλθηκε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων και ζητήθηκε από τους επικεφαλής τους, καθώς και όλες κι όλους τους βουλευτές, να προσυπογράψουν χωρίς φόβο και πάθος τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλα τα κόμματα και τις/τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οργίζονται αρνούμενοι το… ownership της χρεοδουλοπαροικίας.

Πηγή: thepressproject.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο