Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα και στο φορολογικό λογισμικό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιαν, 2021

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια ιδιότυπη φυλακή χρέους εδώ και 11 χρόνια, σε ένα καθεστώς που εμείς ονομάζουμε Χρεοδουλοπαροικία. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διαδοχικά λειτουργούν ως εντολοδόχοι των δανειστών, με την εθνική κυριαρχία να έχει μεταφερθεί στο Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Δημόσια Περιουσία, Τραπεζικό Σύστημα και Δημόσια Έσοδα με το συνοδευτικό Φορολογικό Λογισμικό υπάγονται στην, όχι και τόσο, άτυπη δικαιοδοσία των δανειστών.

Δημόσια Έσοδα και Φορολογικό Λογισμικό

Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψε τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ. Η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή είναι πλήρως εξαρτημένη από την ΤΡΟΙΚΑ, η οποία ουσιαστικά ελέγχει απόλυτα τον μηχανισμό είσπραξης φορολογικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, και πλήρως ανεξάρτητη από την Ελληνική Δημοκρατία και τις πραγματικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται από την Κομισιόν, καθώς και ο “τοποτηρητής” εμπειρογνώμονας, όπου η Κομισιόν στέλνει τρία ονόματα της αρεσκείας για να “επιλέξει” η ελληνική κυβέρνηση έναν. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με το φορολογικό λογισμικό, την ιδιοκτησία του οποίου δεν έχει το ελληνικό δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο βήμα της Βουλής: Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να μην έχει πρόσβαση στο πιο σημαντικό λογισμικό της χώρας, το φορολογικό λογισμικό, και να παραμένει η ΑΑΔΕ εξαρτημένη από την τρόικα; Είναι δυνατόν να υπάρχουν εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ που μπορούν να πατάνε ένα κουμπί και το Υπουργείο Οικονομικών να μην έχει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών;». Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα μας, δεν έχουμε κυριαρχία πάνω στα βασικά εργαλεία άσκησης πολιτικής, εκ των ων ουκ ανευ για μια Δημοκρατία.

Τι πρέπει να γίνει

Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα και στο φορολογικό λογισμικό

  • Κατάργηση της ελεγχόμενης από την τρόικα «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αντικατάστασή της από μια νέα αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
  • Μεταφορά του φορολογικού λογισμικού σε μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού.
  • Για να είναι πραγματικά αυτόνομες και δημοκρατικά ελεγχόμενες οι δύο νέες Γενικές Γραμματείες, οι Γενικοί Γραμματείς θα εκλέγονται από ένα νέο εκλεκτορικό σώμα.
  • Το νέο σώμα θα αποτελείται κατά το 1/3 από βουλευτές, 1/3 από κληρωτούς δικαστές, και 1/3 κληρωτούς ειδικούς επιστήμονες (φοροτεχνικούς, μηχανικούς πληροφορικής)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο