Απόδημοι: ισότιμοι ή ψηφοφόροι β’ κατηγορίας;

Αναδημοσιεύσεις
13 Δεκ, 2019

Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες με τόσους πολίτες της να ζουν εκτός επικράτειας, γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Το ΜέΡΑ25, γνωρίζοντας την ανάγκη των εκτός της Ελλάδας Ελλήνων να έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, εκπόνησε και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και δίκαιη πρόταση.

Η βασική μας διαφοροποίηση συνίσταται στο διαχωρισμό των αποδήμων σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη, ανήκουν οι πρόσφατοι μετανάστες που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτούς προτείνουμε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους για την εντός της Ελλάδας περιφέρεια που ανήκουν. Στη δεύτερη, ανήκουν οι Έλληνες που ζουν πάνω από 20 χρόνια στο εξωτερικό. Αυτοί θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν, εκλέγοντας εκπροσώπους από τα ψηφοδέλτια των εκλογικών περιφερειών εξωτερικού. Έτσι, θα είχαμε ένα διττό θετικό αποτέλεσμα.

Πρώτον, θα είχαμε ζωντανή, στο κοινοβούλιο, τη φωνή των αποδήμων μέσω εκλεγμένων εκπροσώπων της διασποράς και, δεύτερον, θα ενισχύονταν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί μεταξύ αποδήμων και Ελλάδας. Αναφορικά με την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, η πρότασή μας ενστερνίζεται την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αποτελεί συνάρτηση των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, κρίνουμε απαραίτητη την ψήφο με φυσική παρουσία σε εκλογικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε προξενεία ή πρεσβείες καθώς, ακόμα, δεν δύναται να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.

Φωτεινή Μπακαδήμα, Βουλευτής Β’ Πειραία ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 13-12-2019

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.